Erkeklerde Meme Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Her ne kadar oldukça nadir olarak görülse de sinsice ilerleyen erkek meme kanserinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde inceledik.
Erkeklerde Meme Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre çok daha nadir olarak görülmektedir. Tüm meme kanserlerinin %1’inden azını oluşturan erkek meme kanseri daha hızlı ve tehlikeli bir şekilde ilerlemesi yüzünden tedirginlik yaratıyor. Bu içeriğimizde erkek meme kanseri nedenleri ve belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte erkeklerde meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler...

Erkeklerde Meme Kanserinin Belirtileri

erkeklerde meme kanseri

Meme kanseri olan erkeklerde pek çok farklı belirti görülebilir. En yaygın görülen belirti meme dokusunda kitle veya kitlelerdir. Diğer belirtileri memenin boyutunda, biçiminde veya üzerindeki deride değişiklikler, meme ucunun görünümünde değişiklikler, meme ucunda akıntı, memede ülserler, meme ucu veya etrafında ürtiker olarak sayabiliriz.

Meme ağrısı ise meme kanserinde nadiren görülen bir belirtidir. Erkeklerde meme bölgesinde büyüme veya hassasiyet her zaman kanser belirtisi olmayabilir. Buna daha çok jinekomasti adı verilen bir hastalık neden olur.

Jinekomastiye kandaki östörojen (kadınlık hormonu) seviyesinin artması veya androjen (erkeklik hormonu) seviyesinin azalması neden olur. Ancak memenizde herhangi bir değişiklik veya kitle fark etmeniz halinde bunları doktorunuza göstermeniz gerekir.

Erkeklerde Meme Kanserinin Nedenleri

erkeklerde meme kanseri

Erkeklerde meme kanserinin oluşmasının birkaç nedeni bulunuyor. Bunlar yaşlılık, obezite, karaciğer sirozu, orşektomi ve ailede meme kanseri öyküsünün olmasıdır. Eğer meme kanseri belirtilerini kendinizde görüyorsanız ve nedenler de bulunuyorsa mutlaka uzman bir doktora görünün.

Doktorunuz gerekli teşhis yöntemlerini kullanarak hastalığın tanısını koyacaktır. Eğer meme kanseri teşhis edilirse bir an önce gerekli tedavilerin uygulanmasına başlanılır. Erken teşhis edildiği takdirde tedavi çok daha rahat geçecektir.

Erkeklerde Meme Kanseri Sıklığı

erkeklerde meme kanseri

Ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmadığından gerçek rakam bilinmiyor ancak ABD’de her yıl 1500 erkek meme kanserine yakalanıyor. Bu da erkek meme kanserinin görülme sıklığının %1'in bile altında olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu hastalığa yakalanan erkeklerin kız çocuklarının ve kız kardeşlerinin meme kanserine yakalanma riski yakalanmayanlara göre 2-3 kat fazla olduğunu söyleyelim.

Erkeklerde Meme Kanseri Riski

erkeklerde meme kanseri

Erkek meme kanserinin hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynıdır. Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki erkek meme kanseri kadın kanseri ile karşılaştırıldığında daha hızlı seyrediyor. Bunun nedeni erkeklerde tanının daha geç ve ilerlemiş dönemlerde konmasıdır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkiliyor.

Erkeklerde Meme Kanseri Teşhisi

erkeklerde meme kanseri

Meme kanserini teşhis edebilmek için belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman bir an önce uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor. Doktorunuz size birkaç test ve tetkik yaparak hastalığın tanısı koyabilecektir.

İlk olarak doktor meme ve koltuk altı muayenesini gerçekleştirecektir. Muayene sonrasında sıklıkla görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Ultrasonografi, mamografi ve MR kanser kitlesinin teşhis edilebilmesinde kullanılır. Yapılan bu tetkiklerde kitle tespit edilirse şüphe açısından derecelendirilir ve doku tanısı gerekip gerekmediğine bakılır.

Bazı kitlelerde doku tanısı gerekli olmaktadır. Doku tanısı için tru-cut biyopsi olarak adlandırılan kalın iğne biyopsisi yapılır. Sonuca göre ise kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilir. Daha sonra gerekli tedaviye başlanır.

Erkeklerde Meme Kanseri Tedavisi

erkeklerde meme kanseri

Hangi tedavinin uygulanacağı kanserin ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Erkeklerde genellikle lumpektomi (sadece kitlenin alınması) yapılması mümkün olmaz çünkü memede çok az doku vardır ve kanser genellikle meme ucuna yakındır. Genelde mastektomi (tüm memenin alınması işlemi) operasyonu yapılır.

Sıklıkla hastalıklı bölge yakınındaki lenf bezleri de kanserin yayılmış olma ihtimaline karşı alınır. Bunun sonrasında başka tedavilere ihtiyacınız olup olmadığına uzman karar verir. Bu tedaviler kapsamında radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi veya Herceptin öne çıkmaktadır.

Hastalığın tedavisi tamamen kadınlardaki tedavi ile aynıdır. Mastektomi (memenin alınması) cerrahi tedavi olarak uygulanmaktadır. Cerrahi tedaviyi tamamlayıcı olarak da hastalığın evresine göre radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi tedaviye eklenmektedir.

Erkeklerde Meme Kanserinden Korunma Yolları

erkeklerde meme kanseri

Meme kanserinden korunmanın garantili bir yolu olmamakla birlikte, erken tanı kanserin yayılmasını engelleyebilir. Özellikle ailenizde meme kanseri öyküsü varsa onların yaşadığı süreçleri bilmeniz önemlidir.

Normalin dışında bir şey fark ederseniz doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalıktan bizi koruyabilir. Bunun için sigara bırakılmalı, alkol ölçülü tüketilmeli, az yağlı beslenmeli ve lifli gıdalar, sebze ve meyve bol tüketilmelidir. Düzenli egzersiz de işinize yarayacak bir başka meme kanserinden korunma yöntemidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kadınlarda Meme KanseriErkeklerde Göğüs Büyümesi
Meme KistiGöğüs Kafesi Ağrısı

Erkeklerde meme kanseri ölümcül mü?

Meme kanseri cinsiyet fark etmeksizin ölümcül kanser türleri arasındadır. Erken teşhis ve gerekli tedavinin uygulanması durumunda meme kanserini erkekler de atlatabilmektedir. Ancak geç kalınmış tedavide erkek meme kanseri oldukça ölümcül olabilmektedir.

Erkeklerde meme kanseri nasıl olur?

Erkeklerde meme kanseri oluşması sonucunda meme ucundan salgı gelmesi ve kızarıklık gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bu semptomlar meme kanserinin oluştuğunu haber vermektedir.

Erkeklerde meme kanseri kaç yaşında?

Her ne kadar oldukça nadir olarak rastlansa da erkeklerde de meme kanseri oluşabilmektedir. 35 yaş üzeri erkeklerde oluşma riski olan bu kanser türüne karşı dikkatli olmalısınız.

Erkeklerde memede kitle nasıl anlaşılır?

Memede kitle oluşumunu anlamak için elle muayenede şişliğin fark edilmesi gerekiyor. Özellikle tek taraflı olan bu kitleler meme kanserinin en önemli belirtisidir. Ek olarak koltuk altında fark edilen ağrısız bir şişlik ve kitle de meme kanserinin olduğunu göstermektedir.

Erkekte memede kitle hangi bölüm bakar?

Memede kitle oluşumuna genel cerrahi uzmanları bakmaktadır. Ancak meme cerrahisi için özel olarak kurulan Göğüs Hastalıkları bölümündeki uzman cerrahi doktorlarına görünmenizi öneriyoruz.

Erkeklerde göğüste kist nedir?

Erkeklerde de jinekomasti adı verilen meme kitlesi gelişebilmektedir. Bu gelişmede meme dokusu genişler ve git gide hassaslaşmaya başlar. Çoğu zaman her iki memede birden oluşan bu kitle meme ucunun altında da olabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.