Cilt Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Cilt kanseri neden olan durumlar ve cilt kanserinin belirtileri hakkında ayrıntılı bilgilere bu içeriğimizde sizler için yer verdik.
Cilt Kanseri Neden Olur? Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Cilt kanserinin belirtileri cilt yüzeyinde görülebildiği için erken teşhis olasılığı diğer kanser türlerine göre daha yüksektir. Tabii bunun için benleri ve lekelerinizi düzenli olarak doktorunuza göstermeniz gerekmektedir.

Cilt Kanseri Nedir?

Cilt kanseri, cilt hücrelerinin anormal büyümesi anlamına gelmektedir. Bu kanser türü en sık güneşe aşırı maruz kalan ciltte meydana gelir. Ancak, insanlarda çok yaygın bir şekilde görülen bu kanser türü güneşe çok fazla maruz kalmayan cilt alanlarında da meydana gelmektedir.

Cilt Kanserinin Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Cilt kanserinin bazal hücreli Karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanoma olmak üzere üç ana türü bulunmaktadır. Ultraviyole (UV- kızıl ötesi) ışınlara maruz kalmayı sınırlandırarak veya maruz kalmaktan kaçınarak cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.

Cildinizin şüpheli değişiklikler açısından incelenmesi kanserin erken evrelerde yakalanmasına yardımcı olabilir. kanserin erken evrede tespit edilmesi size en yüksek başarılı tedavi şansını verir.

Cilt Kanserinin Belirtileri

Ben veya lekenin rengi, şekli, boyutunun değişmesi ve kenarlarında düzensizlikler oluşması, en veya lekenin vücuttaki diğer ben veya lekeden daha farklı ve belirgin olması, iyileşmeyen veya tekrarlayan yaralar, ben veya lekede ve çevresinde ağrı, kanama, kaşıntı olması cilt kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Cilt kanserini etkileyen faktörlerin başında cilt yapısı gelmektedir. Cilt kanserinin görülme olasılığı yüksek olan kişiler genellikle açık ve beyaz tenli olan kişilerdir. Ancak bu tek başına cilt kanseri sebebi olarak görülemez. 

Cilt Kanserinin Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Bunun yanı sıra çok fazla beni ve çili bulunan kişilerinde belirli periyodlarla doktor kontrolünden geçmeleri gerekmektedir. Çünkü çok fazla beni ve çili olan ve bu benlerde değişim ya da çoğalma gözlemleyen kişiler için cilt kanseri riski taşıdığı belirtilmektedir.

Kimyasal maddelere çok fazla maruz kalmış kişilerde de cilt kanserine yakalanma olasılığının yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca ailesinde cilt kanseri geçiren kişilerin bulunması da cilt kanseri olma olasılığı yükselten faktörlerden bir diğeridir. Fakat bu belirtiler cilt kanseri olduğunu göstermez. Bu yüzden düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir.

Cilt Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Cilt Kanserinin Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Bronzlaşma kabinlerinin (solaryum) kullanımı nedeniyle cilt kanseri oluşabilir. Otoimmün gibi hastalıklarla mücadele için reçete edilen veya organ nakli reddini engelleyen ilaçlardan kaynaklanabilir. Olağandışı yüksek X-ışınlarına maruz kalma, arsenik ile temas, katran, yağlar ve hidrokarbonlar, skuamöz hücreli karsinomaya neden olabilir.

Cilt Kanserinden Korunmanın Yolları

Cilt kanserine neden olan genetik faktörlerin dışında, dışsal faktörler nedeniyle de görülebilmektedir. Cilt kanserine neden olan dışsal faktörlerin başında ise zararlı güneş ışınları gelmektedir. Güneşten gelen ultraviyole ışınlara uzun süre maruz kalmak cilt kanserine yol açabilmektedir. 

Cilt Kanserinin Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Güneş D vitamini açısından verimli olsa da güneşte çok fazla durmamaya ve güneşe çıkarken korunmaya muhakkak dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle öğlen saatlerinde güneşe çıkmamaya özen gösterin. 

Cilt kanserinden korunmak için uzmanların önerdiği bir başka korunma yolu ise, bol miktarda antioksidan tüketmektir. Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan antioksidanlar sadece cilt kanseri için değil, diğer kanser türlerinden korunmak için de tüketilmesi gerekmektedir. 

Cilt kanserinde erken tanı çok önemlidir. Cildinizde bir belirti görmeseniz bile cildinizi her sene muayene ettirmeyi ihmal ettirmeyin.

Cilt Kanseri Tedavisi

Cilt Kanserinin Belirtileri ve Korunmanın Yolları

Cilt kanseri ve aktinik keratozlar olarak bilinen prekanseröz deri lezyonları için tedavi seçenekleri, lezyonların büyüklüğüne, tipine, derinliğine ve lokasyonuna bağlı olarak değişir. Cildin yüzeyiyle sınırlı küçük cilt kanserleri, tüm büyümeyi ortadan kaldıran bir başlangıç deri biyopsisinin ötesinde tedavi gerektirmeyebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiroid Kanseri Belirtileri ve TedavisiKalın Bağırsak Kanseri Neden Olur?
Çoğu İnsanın Yok Saydığı Kanser BelirtileriErkeklerde Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kanseri Önlemenizi Sağlayacak YöntemlerKanser Riskini Azaltan Yöntemler
Kanser Hastalığına Neden Olan EşyalarTestis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kansere Karşı Vücut GeliştirmeKanserli Hasta Psikolojisi Nasıl Olur?

Cilt kanserinin ilk belirtileri nelerdir?

Cilt kanserinin ilk belirtileri arasında tekrarlayan yara, iyileşmeyen yaralar, kabarıklar, kanamalı lezyonlar, kırmızı veya kahverengi lekeler, farklı türde ben oluşumu, vücuttaki ben sayısında ciddi artış yer alır.

Cilt kanseri ilk nerede olur?

Cilt kanseri vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Kanser genellikle 50 yaş üzerindeki erkek bireylerde sık görülmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde kabarma, kızarıklık, geçmek bilmeyen yara olarak ortaya çıkar.

Yüzde cilt kanseri nasıl anlaşılır?

Vücutta tekrarlayan veya iyileşmeyen yaralar, kırmızı kabarık lezyonlar, kahverengi lekeler, kanmalı lezyonlar, kabuklu yaralar, vücutta görülen benlerin sayısında artış ve boyutlarda büyüme görülür.

Cilt kanseri kaç yaşında başlar?

Cilt kanserinin bazı türleri vardır. Çilli kişilerde cilt kanseri riski artmaktadır. Melanom cilt kanseri 15 ile 29 yaş arası gençlerde görülürken bazı türler 25 ile 29 yaş arasında görülür. 50 yaş üzerinde görülen cilt kanseri türleri de vardır.

Cilt kanseri kendiliğinden geçer mi?

Cilt kanseri kendiliğinden ortadan kalkmaz. Bunun için çeşitli doktorlara başvurmak gerekir.  Erken tanı ile cilt kanserinden tamamen kurtulmak mümkündür. Tedavi edilmediği taktirde organlara dahi yayılabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.