Kanseri Önlemenizi Sağlayacak 10 Etkili Yöntem

Kanser hastalığı riskini azaltmak için çeşitli tekniklerin var olduğunu biliyor muydunuz? İşte kanseri önleyen 10 öneri.
Kanseri Önlemenizi Sağlayacak 10 Etkili Yöntem

Kanseri Önleyen Faktörler

Çağımızın vebası olarak kabul edilen kanser hastalığına henüz çözüm bulunamamıştır. Ölümcül sonuçlar doğuran bu hastalığa yılda yaklaşık 14 milyondan fazla kişi yakalanmaktadır. Uzmanlar kanserin ilerlemesini genetik nedenlere, beslenme alışkanlıklarına, bakteri ve virüslere, radyoaktif ve kimyasal maddeler ile bağışıklık sistemi ve hormonlara bağlamaktadır. 

Kanserin tedavisi bulunamamasına rağmen hastalığa yakalanmadan alınacak bazı önlemlerin, kanseri önlemeye etkisi olacağı konusunda bilim adamlarının çoğu hemfikir durumdadır.

İşte kanseri önleyecek 10 öneri;

1. Kilo Kontrolünü Sağlayın

Kanseri Önleyen Faktörler

Aşırı kilo almanın vücuttaki bazı organların işleyişlerinde problem yarattığı tespit edilmiştir. Bu nedenle kiloların belirli bir oran aralığında sabitlenmesi gerekmektedir. Özellikle ileri yaşlarda sabit kiloda kalmak çok önemlidir ve kanserle mücadelede ilk adım sayılmaktadır.

2. Hareket Edin

Kanseri Önleyen Faktörler

Normal yaşam şartlarındaki monotonluk ve hareket eksikliği de kansere yakalanma riski oluşturmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için en güzel yöntem günlük hayatta yapılanların gözden geçirilmesi ile bulunmaktadır.

Günlük yaşamdaki hareketsiz saatler azaltılarak, düzenli egzersizler yapılarak, daha az oturularak veya en azından bazı yerlere yürüyerek gidilerek kansere yakalanma riski belirli bir oranda azaltılabilmektedir.

3. Sağlıklı Sebze ve Meyve Tüketin

Kanseri Önleyen Faktörler

Uzmanlar tam tahıllı gıdalar ile tam buğday ürünlerinin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Bunların yanında düzenli meyve yenmesini, bakliyatların dengeli ama öğünlerde mutlaka yenmesini ve soğan ile sarımsağın bol miktarda tüketilmesinin, sindirim sistemi ve birçok organ üzerinde olumlu etken yaratmasından dolayı, kansere karşı alınacak önlemler arasında öneriyorlar.

4. Sağlıklı Et Tüketin

Kanseri Önleyen Faktörler

Kanseri önleyecek tedbirler arasında, kırmızı etlerden ve işlem görmüş et ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Bu etlerin yerine beyaz et tüketimi önerilmekte ve etlerin de düşük ateşte veya fırında pişirilmesi tavsiye ediliyor.

5. Bol Bol Su İçin

Kanseri Önleyen Faktörler

Normal olarak tüketilmesi gereken su miktarının mutlaka tüketilmesi ve meyve suları yerine meyvelerin kendisinin yenmesi önerilmektedir. İçecek tercihlerinin ise tatlandırıcı kullanılmayan ürünlerden yana yapılması gerekiyor.

6. Hazır ve İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

Kanseri Önleyen Faktörler

Bu tür gıdalarda şeker, nişasta ve yağ oranları oldukça yüksektir ve aşırı kalori alınmasını ve kilo almaya neden olmaktadır. Bu ürünlerin hiç tüketilmemesi veya en aza indirilmesi gerekmektedir.

7. Alkol Kullanmayın

Kanseri Önleyen Faktörler

Alkol kullanımının vücuda ve bağışıklık sistemine zarar verdiği genel olarak kabul görmektedir. Bilim insanları alkol tüketiminin bırakılmasını, yapılamıyorsa en az seviyelere indirilmesini önermektedir.

8. Sigara ve Tütün Kullanımına Son Verin

Kanseri Önleyen Faktörler

Sigara ve tütün kullanımının akciğer kanserine yakalanmada önemli bir etken olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Bu ürünleri tüketmemek kadar tüketilen yerlerden de uzak durmak gerekiyor.

9. Gıda Takviyesi Kullanmayın

Kanseri Önleyen Faktörler

Özellikle gıda takviyelerinin kanseri önlediği düşüncesi ile tüketilen bu ürünler, tam aksine kansere sebep olmaktadır. Olabildiğince gıda takviyesi kullanmamaya kendi yaptığınız katkısız gıdaları tüketmeye özen gösterin.

10. Hobilerinizi Arttırın

Kanseri Önleyen Faktörler

Hobilerle uğraşarak daha huzurlu ve mutlu bir ortam yaratmanın, kanseri önlemede önemli bir rolü bulunmaktadır. Mümkün olabildiğince sosyal aktivitelerinizi artırmaya özen gösterin. Spor salonuna gidin, yüzün, sabahın erken vakitlerinde yürüyüşe çıkın. Sevdiğiniz işlerle uğraşın. Kendinizi eve kapatmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiroid Kanseri Belirtileri ve TedavisiGörmezden Gelinen Kanser Belirtileri
Cilt Kanseri Sebepleri ve TedavisiErkeklerde Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum KanseriKanser Riskini Azaltan Yöntemler
Kanser Hastalığına Neden Olan EşyalarTestis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kansere Karşı Vücut GeliştirmeKanserli Hasta Psikolojisi Nasıl Olur?
Uyku Düzeni ve Kanser İlişkisiKan Grubu ve Kanser İlişkisi
Gece Çalışmak Kanser Riskini Artırır mı?

Kanseri önlemek için neler yapılabilir?

Kanseri önlemek için güneş ışınlarına maruz kalmamak, sigara içmemek, alkolden uzak durmak, dengeli beslenmek, çalışma ortamında kanseri tetikleyen etkenlere maruz kalmamak, aşılarını tam yaptırmak gerekir.

Kanser riskini azaltmak için ne yapılmalı?

Kanser riskini azaltmak için sigara ve tütün ürünlerini kullanmayın, alkolü ölçülü tüketin, kilo almamaya çalışın, hayvansal besinleri tüketmeyin, güneşten ve radyasyondan korunmaya özen gösterin.

Kanser önlenebilir mi?

Kanser düzenli egzersiz, stres kontrolü, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, yağlı beslenmeme, obezite olmama gibi durumlar gerçekleştirildiği zaman önlenebilir bir hastalıktır. Bu kişilerin kansere yakalanma olasılığı düşüktür.

Kanserin en büyük düşmanı nedir?

Kansere karşı en büyük silah doğru beslenmedir. Vücuda iyi gelen besinleri tüketerek kanserden korunabilirsiniz. Doğru, düzgün ve yeterli beslenen bir bireyin kanser olma olasılığı sağlıksız beslenenlere göre daha düşüktür.

Kanserden ne korur?

Kanserden korunmak için balık, brokoli, yeşil çay, üzüm, soya fasulyesi, limon, mandalina, soğan tüketilmesi  gerekir. Bu besinler kanser korunmak için önemli rol oynamaktadır.

Su içmek kanserden korur mu?

Bol miktarda tüketilen su sayesinde bağırsak kanseri, meme kanseri, mesane kanseri riskleri ciddi oranda azaltılabilir. Her gün yeterli miktarda su içmek kanserden korumaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.