Kanserli Hasta Psikolojisi Nasıl Olur?

Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanser, hastanın psikolojisini doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Kanserin insan psikolojisine etkileri nelerdir diyorsanız; Bu içeriğimizde yer alan bilgiler size faydaları olacaktır.
Kanser Psikolojisi Nasıl Olur?
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanser, ciddi ve tedavisi güç bir hastalıktır. Bu ciddi hastalık ile yaşamayı öğrenmek ve mücadele etmek psikolojik durumu doğrudan etkileyen bir süreçtir. Kişiye kanser teşhisi konmasıyla birlikte hastanın kendisini alt-üst hissetmesi ve olumsuz düşüncelere dalması normal olarak kabul edilir.
Kanser olduğunu öğrenen bir hastanın psikolojik çöküş yaşamasıyla birlikte bağışıklık sisteminde de düşüş görülür. Hastanın psikolojisinin olumsuz etkilenmesiyle birlikte tedaviye katılımı güçleşir. Bu nedenle psikolojik destek kanser tedavisinin olmazsa olmazlarındandır.
Duygusal çatışmalar, psikolojik çöküş, travma, stres ve çaresizlik hastanın tedavi sürecini baltalayan unsurlardır. Bu nedenle tedavi sürecinde hastanın ruh halinin ve psikolojisinin yüksek tutulması hedeflenir. Duygusal ve psikolojik çöküş kanserin hızlanmasına neden olurken aynı zamanda tedavisinin etkisini de azaltır.
Kanser tanısının öğrenilmesinin ardından gözlemlenen tepkiler kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ancak gözlemlenen ilk tepki şok ve inanamamadır. Panik duygusuyla birlikte hastalığı reddederler ve mücadeleyi kazanamayacaklarını düşünürler.
İkinci tepki ise kızgınlıkla birlikte depresyondur. Hasta kendine sürekli olarak “neden ben?” sorusunu sorarak isyan etmeye başlar. Bu isyanın ardından başlayan depresyon süreci ile birlikte kaygı duyma, iştahsızlık, dikkat dağınıklığı ve huzursuzluk gibi durumlar gözlemlenir.
Kanser Hastalarında Görülen Psikolojik Sorunlar
- Panik ve kaygı bozukluğu
- Çevresindeki her yakınmayı hastalık olarak yorumlama
- Kişilik değişimi
- Uyum güçlüğü
- Depresyon
- Alkol ve uyuşturucu gibi riskli davranışlara yönelme
- İleri evre kanser tedavilerinde geçici beyin sendromu
Kanser Hastalarında Görülen 5 Psikolojik Evre
İnkar Evresi : İnkar evresi kişinin hastalığını öğrendiği ilk andan itibaren başlayan evredir. Kişi kanser olduğunu öğrendiği andan itibaren o anki şokla birlikte bu durumu inkar etmeye başlar. Kişi bu durumu kabullenmekte zorluk çekerken sürekli olarak içten içe inkar etmeye devam eder.
Öfke – Kızgınlık Evresi : Bu süreçte hasta sürekli olarak kendini sorgulamaya başlar. Sağlıklı insanları kıskanmayla birlikte kendilerine sürekli “neden ben?” sorusunu sormaya başlarlar. Öfke ve kızgınlık duygusuyla hareket ederek çevresindeki insanları kırma eğiliminde bulunurlar. Hastalığının nedenini çevresindeki insanlara bağlayarak “Zamanında çok üzdüler beni o yüzden kanser oldum” şeklinde suçlamalarda bulunurlar.
Pazarlık Evresi : Bu evrede hasta yavaş yavaş kendine inanmaya başlar ve kendini daha güçlü hisseder. “Neden ben?” sorularını bir kenara bırakıp “kanseri yeneceğim!” gibi cümleler kullanmaya başlarlar. Bu inanç ile birlikte tedaviye uyum ve adaptasyonda artış gözlemlenir.
Depresyon Evresi : Pazarlık evresinde hissettikleri öz güven sonrasında hastalığın tamamen ortadan kalkmasının düşündükleri kadar kolay olmadığının farkına varırlar. Bu farkındalık sonrasında ani bir düşüş yaşayabilirler. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir.
Kabullenme Evresi : Depresyon evresinden sonra genellikle bir toparlanma ve dik durma düşüncesi oluşur. Bu düşünceyle birlikte kişi hastalığını kabullenmeye başlarlar. Daha pozitif ve umut dolu bir ruh haline bürünürler.
Kanserli Hastaya Nasıl Davranılmalıdır?
- Hastanın duygularını ifade etmesine müsade edin. Kanser hakkında konuşulmasını engellemeniz hastalığın varlığını ortadan kaldırmaz. Hastanın duygu ve düşüncelerini dinlemeni ve bunun için uygun ortamlar hazırlamalısınız.
- Hastanın isteklerini önemseyiniz. Tedavi sonrasında durumu sorun ve eğer yalnız kalmak istiyorsa bir süre dinlenmesi için ona imkan tanıyın.
- Hastanın günlük hayatında ona yardımcı olun. Gerek ev gerekse iş hayatında yükünü hafifletmek adına iş bölümü yapın.
- Sürekli olarak öğüt vermek ve önerilerde bulunmak hastayı “yeteri kadar iyi değilim” düşüncesine sürükler. Bu nedenle “şunu yeme, bunu yapma, bu kanseri tetikler” gibi cümleler kullanmaktan kaçının.
- Kesinlikle karşılaştırma yapmayın. Unutmayınız ki herkesin bünyesi ve sağlık durumu birbirinden farklıdır. Bu nedenle sürekli olarak başkaları ile kıyaslama yapmanız olumsuz etkilere neden olabilir.
Kanseri önleyen besinler nelerdir?
Önerilen İçerik; ► Kansere Karşı Vücut Geliştirme!
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com
Alkol
Alkol kullanımı özellikle kadınlarda menopozdan sonra %30 oranında artış göstermektedir.
Mikrodalgada Patlamış Mısır
Özellikle mikrodalga kullanarak patlatılmış mısır, yükse miktarda kansorejen madde içerir.
Çiftlik Somonu
Doğal beslenmeden çiftliklerde yetiştirilen somonlar içlerinde barındırdıkları birçok kimyasal nedeniyle kansere neden olmaktadır.
Rafine Şeker ve Meyve Gazozu
Jelibon şekerler kanser hücrelerinin üremesine neden olmaktadır. Meyve sularını da bu listeye dahil edebiliriz.
Salamura Ve Tuzlu Yiyecekler
Özellikle mideye çok büyük zararlar verip, mide ve kalın bağırsak kanserine neden olmaktadırlar.
İşlenmiş Et
Sosis, salam ve sucuk bir çok kimyasal madde içermektedir. Bunları çok yiyen kişilerde erken ölüm riski % 45' lerde.
Patates Cipsleri
Özellikle çocukların vazgeçemediği patates cipsler sadece kansere değil diğer bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Diyet Gıdalar
Bu gıdaların içine katılan kimyasallar insan sağlığına oldukça zararlı olup kansere davetiye çıkarıyor.
Beyaz Un
İşlenen un besin değerlerini kaybedip, içinde barıdırdığı kimyasallar yüzünden kansere sebep olan diğer besinler arasındadır.
Yapay Tatlandırıcılar
Çok zararlı olan şekeri kullanmayayım derken sağlığınıza büyük tehlike vereceğiniz maddelerdir. Beyin tümürü oluşumuna sebebiyet verirler.
- Yorumlar 0