Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi 32 Belgesel Önerisi | 2024

Yayınladıkları döneme damgasını vuran ve eleştirmenlerden tam not almayı başaran tüm zamanların en iyi belgesellerini listeledik.
Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi 32 Belgesel Önerisi | 2024

Sıkılmadan İzleyeceğiniz Tüm Zamanların En İyi Belgeselleri

Yayınladıkları döneme damgasını vuran, eleştirmenlerden tam not almayı başaran gelmiş geçmiş en iyi belgeselleri listeledik. İşte, IMDB’den yüksek puan almış tarihi, hayvan ve tv belgeselleri…

En İyi Belgeseller;

1. American Gadfly

 en iyi belgeseller
89 yaşındaki eski senatör ve 2008’deki başkan adayı Mike, bir grup genç onu son bir kez cumhurbaşkanlığına aday olması konusunda ikna ettiği an emekli olur. Senatör resmi Twitter hesabı ile, 2020 başkanlık yarışında savaşa karışır. Yolsuzlukla mücadele ve doğrudan demokrasi gündemine girebilmek için Demokratik tartışmalara girer.

TürBelgesel
IMDb9,1
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSkye
Wallin
OyuncularMike
Gravel
Henry
Williams
David
Oks

2. Off the Floor, Into the Mirror

 en iyi belgeseller
Bir kadın için, kendisini işte yerde yatarken bulana kadar hayat hep sıradandır. Baş dönmesinden daha fazlasının etkisinde kalan hayat kontrolden çıktığı anda ise artık geçmişte var olan tüm yaralar yeniden gün yüzüne çıkmaya başlar.

TürBelgesel
IMDb-
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAnn
Cabano
OyuncularAmy
Randall
Jimmy
Gialelis
Tonya
Payne

3. Barry & Joan

 en iyi belgeseller
Yetmiş koca yıllık süre zarfı boyunca vodvil becerilerini canlı tutan iki İngiliz eksantrik Barry ve Joan’ın yaratıcı dünyası sizlerle. 1948’de sahnede aşık olan ikili, İngiliz sinema ve tiyatrosunun büyükleriyle birlikte dersler verip, danslar edip uzun süreli oyunculuk yaparlar. Onların mirasları ise bu belgesel ile sizlerle.

TürBelgesel
IMDb9,3
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAudrey
Rumsby
OyuncularNeyira
Ashworth
Maia
Ayling
Zachary
Barbieri

4. Fantastic Beasts: A Natural History

 en iyi belgeseller
Harry Potter evrenini bilmeyen ve sevmeyen yoktur. Harry Potter serisinin yazarı JK Rowling’in diğer eserlerinden birisi olan Fantastik Canavarlar evreninde konu edilen yaratıkların Dünya üzerindeki konumları, soyları ve var olup olmadıkları ise bu belgesel ile sizlerle.

TürBelgesel
IMDb6,6
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenChris
Chapman
OyuncularStephen
Fry
J.K.
Rowling
Christian
Manz

5. Everything Will Be OK

 en iyi belgeseller
Dünyada insanlar değil de hayvanlar rahatça yaşıyor olsaydı nasıl olurdu? Belgeselimizde hayvanlar dünyayı ele geçirerek insan gibi davranmaktadır. Bu durum altından hayvanların insan konumunda dünyanın nasıl olacağı hakkında bir cevap bulunması gerekiyor. Hayvanlar da güç için savaşır mı, hata yaparlar mı, terör ile yönetim sağlarlar mı ve daha nice sorunun cevabı sizlerle.

TürBelgeselFantastik
IMDb5,3
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenRithy
Panh
OyuncularRebecca
Marder

6. Tinder Avcısı

 en iyi belgeseller
İnternet üzerinden sevgili bulma uygulamaları her geçen gün artmaktadır. Belgeselimizde ise internette kendisini zengin olarak tanıtan ve ardından tanıştığı tüm kadınları dolandıran bir adam sizlerle. Kendisini zengin bir iş adamı olarak tanıtan kişi etkilenmiş olduğu tüm kadınları rüya gibi bir ilişki içerisinde olduğuna inandırdıktan sonra onları büyük bir kabusun içine atar ve milyon dolarlık bir servet elde eder.

TürBelgeselSuç
IMDb7,1
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenFelicity
Morris
OyuncularSimon
Leviev
Cecilie
Fjellhoy
Pernilla
Sjöholm

7. Düşüş: Boeing Davası

 en iyi belgeseller
Mart 2019 ile Aralık 2020 yılları arasında meydana gelmiş olan iki Boeing uçağının gizemli bir şekilde düşmesi her şeyi değiştirir. ABD Federal Havacılık İdaresi tarafından başlatılan araştırma süreci boyunca neler olduğunu öğrenmek üzere harekete geçilir. Araştırmacılar, yaşanmış olan kazaların Being’in karı güvenliğinin önüne koyması ile bir bağlantılı olup olmadığını incelemektedirler.

TürBelgesel
IMDb7,4
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenRory
Kennedy
OyuncularKevin
Carney
Lester
Holt
Chesley
Sullenberger

8. Cennette Yaşam Savaşı: Bir Aile Masalı

 en iyi belgeseller
Deltada yaşayan insanların her günü ölümcül bir çöl ile mücadele etmeleri gerekmektedir. Lakin çöl hiçbir canlıyı insaf içinde bulunmaz. Etrafı tamamen bir cehennem olarak anlatılsa da Delta aslında bir cennettir. Okavego Deltası aynı zamanda Afrika içerisinde yer alan en vahşi yaşam bölgesidir. Büyük kedilerin hüküm sürdüğü bu topraklarda ise her şey her an değişebilmektedir.

TürBelgesel
IMDb7,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenRenee
Godfrey
Matt
Meech
OyuncularRege-Jean
Page

9. Kripto Para Kralı Öldü mü, Kaldı mı?

 en iyi belgeseller
Bu belgeselde Gerry Cotten’in şüpheli bir şekilde ölmesinin ardından ve onun çaldığına inanılan 250 milyon doların sırrını ortaya çıkartmak isteyen bir grup araştırmacının hikayesi sizlerle. Kripto para borsası yatırımcısının Hindistan’da şüpheli bir şekilde ölmesinin ardından bu durum kimse tarafından basit bir ölüm olarak kabullenmez. Araştırmacılar bu durumu adeta bir dedektif gibi araştırdıklarında ise şüphelerin haklılık payının var olduğuna emin olmaya başlarlar.

TürBelgeselPolisiye
IMDb6,3
Gösterim
Tarihi
2022
Yönetmen-

10. Uzaya Dönüş

 en iyi belgeseller
Bu belgesel ile SpaceX’in ilham verici yükselişi ve Elon Musk’ın yirmi koca yıllık uzay çalışmaları hakkında araştırmaları sizlerle. 2011 yıllarında Space Shuttle’ın emekliye ayrılmasından sonra ABD topraklarında başlatılan ilk mürettebatlı göreve erişimi belgesel ile szilerle. Seçilmiş olan en iyi mühendislerken ve astronotlardan tutun herkesin de bu durum hakkındaki yorumlarını da izlemeniz mümkündür.

TürBelgesel
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenJimmy
Chin
Elizabeth
Chai Vasarhelyi
OyuncularBob
Behnken
Douglas
Hurley
Elon
Musk

11. Milyon Dolarlık Afiş

 en iyi belgeseller
Bu belgeselde sizlere bir soru yönlendiriliyor. Türkiye’de en pahalıya satılan afiş hangisi? Sinema kültürünün kalbine doğru yapılan derin yolculuk boyunca Türkiye sınırları içinde afiş kültürünün panoraması sizlerle. Birçok sanatçı ile yapılmış olan röportajların da yer aldığı bu yapımda, koleksiyoncuların posterler ve afişler hakkında elde ettikleri düşünceleri ve bu afişlerin fiyatları da sizlerle.

TürBelgesel
IMDb9,0
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenFatih
Yürür
OyuncularErol
Agakay
Ömer
Atakan
Ali
Atakul

12. Aşk, Mark Ve Ölüm

 en iyi belgeseller
Türkiye göçmenlerinin bağımsız ve hala bilinmemekte olan müzik dünyalarına derinlemesine bir yolculuğa ne dersiniz? Cem Kaya’nın yönetmesi ile Almanya’da Türk Müziğinin 60’ıncı yılını kutluyoruz. Almanya’da yaşayan ve yaşamış olan göçmenlerimiz, onların çocukları ve torunları üzerinden eşi benzeri olmayan bu öyküde gururlanmanız an meselesi.

TürBelgesel
IMDb8,4
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenCem
Kaya
OyuncularAlper
Aga
Orhan
Amuroğlu
İmran
Ayata

13. Polar Bear

 en iyi belgeseller
Kutup ayılarının nesillerinin tükendiği bilinen bir gerçekliktir. Öyle ki doğal yaşam alanlarında yaşamakta oldukları zorluklar da işleri iyice kötüleştirir. Henüz yeni bir anne olmaya hazırlanan bir dişi kutup ayısının öyküsü ise bu belgesel ile sizlerle. Yaşadığı ya da yaşanılması ön görüldüğü zorluklardan, onların hayatına insanların katkılarına kadar her şey sizlerle.

TürBelgesel
IMDb6,9
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAlastair
Fothergill
Jeff
Wilson
OyuncularCatherine
Keener

14. Siber Cehennem: Bir İnternet Kabusu

 en iyi belgeseller
Özellikle ergenlik çağına henüz girmiş olan gençleri hedef alan bir porno çetesinin bu gençleri nasıl avladığı ve yaptırdıkları korkunç şeylerin altındaki gizem belgeselimiz ile sizlerle. Lakabı Baksa olarak bilinen ve Nth Room isimde bir sohbet odasında her şey başlanıldığı düşünülen bu olayı belgesel yardımı ile son buldurmayı hedeflemektedir.

TürBelgeselSuç
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenChoi
Jin-sung
OyuncularChang
Eun-jo
Nicole
Gose
Moon
Hyung-wook

15. Fotoğraftaki Kız

 en iyi belgeseller
Belgeselimizde otoyolda ölmek üzere bir halde bulunan bir kadının kim olduğunun araştırılması altındaki dramatik hikaye sizlerle. Kadın kanlar içinde ve yaralı halde bulunduğunda yetkililer bunu ona kimin yaptığını araştırmaya başladığında ise beklenilmeyen gerçekler gün yüzüne çıkmaya başlar. Sırlar her geçen gün büyürken suçlar her an artmaktadır.

TürBelgeselPolisiyeGizem
IMDb7,2
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSkye
Borgman
OyuncularKaren
Parsley
Charles
Engles
Merle
Bean

16. The Social Dilemma 

 en iyi belgeseller

The Social Dilemma belgeselinde teknoloji ile birlikte hayatımıza giren ve son yıllarda insanlığı adeta yönetmeye başlayan sosyal medyanın tehlikeleri hakkında bilgiler veriliyor. Sosyal medya bağımlılığına da değinilen belgeselde uzmanlar sosyal medyanın perde arkasında yatan gizemli işleri de gözler önüne seriyor.

TürBelgesel
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenJeff
Orlowski
OyuncularSkyler
Gisondo
Kara
Hayward
Vincent
Kartheiser

17. Coronavirüs Explained

 en iyi belgeseller

2020 yılında ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına almayı başaran Koronavirüs hakkında hazırlanan bu belgeselde salgından korunma yolları ve salgınla mücadele süreci anlatılıyor. Ruh sağlığını ve dengesini bozan karantina süreçleri sonrası süreci nasıl yöneteceğinize dair ince bilgilerde Coronavirüs Explained belgeselinde anlatılıyor.

TürBelgesel
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2020
OyuncularIdris
Elba
Laura
Linney
J.K.
Simmons

18. Pandemic: How to Prevent an Outbreak 

 en iyi belgeseller

Sağlık alanında birçok bilginin sunulduğu bu belgeselde özellikle İnfluenzaya karşı korunmanın yolları üzerinde durulmuştur. Küresel bir salgın haline gelen İnfluenzaya karşı en ön safta savaşan sağlıkçıları da belgesel sayesinde izleyip tanıyoruz. Dünyaca ünlü yapım ile ilgili daha fazla detay için "Pandemic How to Prevent an Outbreak İncelemesi" içeriğini ziyaret edebilirsiniz.

TürBelgesel
IMDb6,3
Gösterim
Tarihi
2020
OyuncularSyra
Madad
Jake
Glanville
Sarah
Ives

19. Jeffrey Epstein: Korkunç Zengin 

 en iyi belgeseller

Devletin içinde ve dışında muhteşem bir suç ağı kurmayı başaran korkunç zengin Jeffrey Epstein’in cinsel suçlamalarla yakalanması ve yargı süreci belgeselde anlatılıyor. Şantaj ve rüşvet sayesinde istediği gibi hareket edebilen Jeffrey kendisi için adeta bir suç imparatorluğu yaratmıştı. Yapım ile ilgili ilginç detaylarında yer aldığı "Jeffrey Epstein: Korkunç Zengin Mini Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler" yazısını okuyabilirsiniz.

TürBelgesel
IMDb7,1
Gösterim
Tarihi
2020
OyuncularMichael
Reiter
Annie
Farmer
Shawna
Rivera

20. The Last Dance 

 en iyi belgeseller

Netflix dizileri arasında da yer alan ve aynı zamanda yabancı diziler türünde de en çok izlenen yapımların başında gelen The Last Dance dizisi, aslında kısa bir belgesel mini dizi özelliği taşımaktadır. Ünlü basketbol yıldızı Michael Jordan ve Chicago Bulls takımı hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız görüntülerin yer aldığı bu belgesel özellikle NBA tarihine damga vuran 97-98 sezonuna odaklanıyor. Michael Jordan liderliğinde yükselişe geçen Chicago Bulls 97-98 sezonunun sonunda kırılması zor rekorlara imza atarak şampiyon olurken saha içi ve saha dışında yaşananlar kameraya alınmış.

TürBelgesel
IMDb9,2
Gösterim
Tarihi
2019
OyuncularMichael
Jordan

21. 2. Dünya Savaşı'nın En Önemli Olayları

 en iyi belgeseller

2. Dünya savaşı hakkında hazırlanmış olan bu belgesel gerçek savaş görüntülerinin renklendirilerek izleyicilere sunulmuş halidir. Pearl Harbor baskınından D-Day çıkarmasına kadar en kanlı mücadelelere ait kesitler izlediğimiz belgesel dünya savaşı hakkında etkileyici bilgiler sunuyor.

TürBelgesel
IMDb8,7
Gösterim
Tarihi
2019
OyuncularDerek
Jacobi
Geoffrey
Wawro
James
Holland

22. The Great Hack 

 en iyi belgeseller

En çok konuşulan Netflix belgeselleri arasında yer alan The Great Hack , sosyal medyanın karanlık yönünü insanlara aktaran çok başarılı bir yapım. Özellikle ABD seçimlerinde Cambridge Analytica’nın sosyal medyayı kullanışını, insanlarını etkileşimlerini, kredi kartı harcamalarını, web aramalarını ve konumlarını bir araya toplayıp bu endüstriden milyarlarca dolar kazanmasını sizlere detaylı şekilde aktarıyor.

TürBelgesel
IMDb7,0
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenKarim
Amer
Jehane
Noujaim
OyuncularCarole
Cadwalladr
David
Carroll
Brittany
Kaiser

23. 78/52 

 en iyi belgeseller

Son yılların en ilginç belgeseli 78/52 desek abartmış olmayız herhalde… Dünyaca ünlü Hitchock’un Sapık filmindeki müthiş duş çekiminde yer alan 78 sahne ve 52 kesme işlemini izleyicinin gözleri önüne seren efsanevi bir yapım.

TürBelgesel
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenAlexandre
O. Philippe
OyuncularJamie Lee
Curtis
Guillermo
del Toro
Elijah
Wood

24. Kedi

 en iyi belgeseller

Türkiye ve ABD’de çekimleri süren ve Türkçe anlatımla yayınlanan Kedi belgeseli, mahaller aralarında yaşayan kedilerin hayatlarına odaklanmaktadır. Mahallenin kedilerini siz eve girdikten sonra neler yaptığını merak ediyorsanız, IMDB’den 7.7 puan alarak büyük bir başarı elde eden Kedi filmini izlemenizi öneriyoruz.

TürBelgesel
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenCeyda
Torun

25. I am Not Your Negro

 en iyi belgeseller

2016 yılında vizyona giren ve herkesin ilgisini kazanan I am Not Your Negro, James Baldwin, Harry Belafonte, Marlon Brando, George W. Bush, Dick Cavett, Ray Charles, Gary Cooper, Joan Crawford, Tony Curtis, Doris Day, Bob Dylan, Shumerria Harris ve Audrey Hepbur gibi ünlü isimlerin arşiv görüntülerini paylaşmaktadır.

TürBelgesel
IMDb7,8
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenRaoul
Peck
OyuncularSamuel
L. Jackson

26. Visages villages

 en iyi belgeseller

Hayatı boyunca sinema, fotoğrafçılık ve heykel yapıtları üreten 88 yaşındaki Agnes Varda, Türkiye’de projelerde bulunan JR ile Fransa’nın köylerini gezerken, yaşadıklarını anlatan bir film üretti. Son yılların en başarılı belgeselleri arasında bulunan Mekanlar ve Yüzler, herkesin mutlaka ama mutlaka ama mutlaka izlemesi gereken bir baş yapıt.

TürBelgesel
IMDb7,9
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenAgnès
Varda
JR
OyuncularJRAgnès
Varda
Jean-Luc
Godard

27. Tower

 en iyi belgeseller

Animasyon türünde ve belgesel filmler dalında yer alan Tower, 1970’li yıllarda ABD’nin Teksas Üniversitesi Kulesi’nin 27. katında keskin nişancının 96 kişiyi rehin almasına odaklanır. Silahlar sustuğunda geriye on altı ölü, otuz yaralı ve neler olduğunu anlamaya çalışan bir ülke kalır.

TürBelgesel
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenNikolaj
Arcel
OyuncularIdris
Elba
Matthew
McConaughey
Tom
Taylor

28. Minding the Gap

 en iyi belgeseller

2018 yılına damgasını vuran ve en iyi belgeseller listesinde de birçok sitede kendisine yer bulan Minding the Gap, Illinois'de yetişen üç gencin hayatını ve arkadaşlıklarını kaykay sevgilerini aktarıyor. Yönetmenliğini Bing Liu’nun yaptığı belgesel, IMDB’de 8.1 puanıyla oldukça başarılı bir yapım.

TürBelgesel
IMDb8,1
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenBing
Liu

29. Won't You Be My Neighbor?

 en iyi belgeseller

Son yılların en popüler belgeselleri arasında yer alan Won't You Be My Neighbor?, televizyon programcısı ünlü Fred Rogers’ın hayat hikayesi anlatılıyor. Sunduğu program sayesinde televizyonculuğa farklı bir soluk getiren yapım Fred, adeta insanların duygularına dokunur ve harika bir programın ortaya çıkmasını sağlar. Belgeselde bu programa odaklanıp Fred hakkında bilinmeyenleri açığa çıkartır.

TürBelgesel
IMDb8,4
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenMorgan
Neville
OyuncularYo-Yo
Ma
Bill
Clinton
Hillary
Clinton

30. Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom 

 en iyi belgeseller

Tüm zamanların en çok izlenen ve en beğenilen belgeseli Winter on Fire, Ukrayna’da 2013 ve 2014 yılları arasında 90 günden fazla süren yeni insan hakları hareketine tanıklık etmektedir. Avrupa’ya entegre olmak amacıyla barışçıl gösterilerle başlayan olaylar sonrasında şiddet dolu bir harekete dönüşür.

TürBelgesel
IMDb8,4
Gösterim
Tarihi
2015
YönetmenEvgeny
Afineevsky
OyuncularSaid
Ismagilov
Bishop
Agapit
Dmytro
Holubnychy

31. Formula 1: Drive to Survive

 en iyi belgeseller

Netflix’in yapımcılığını üstlendiği Formula 1: Drive to Survive, mini belgesel niteliğinde ekrana taşınan son yılların en başarılı yapımı… Yarışların öncesini, sonrasını ve aynı zamanda yarışta yaşananların izini süren belgesel dizi, seyirciyi sürücülerin gündelik hayatta karşılaştıkları durumlarla buluşturuyor.

TürBelgesel
IMDb8,6
Gösterim
Tarihi
2019
OyuncularWill
Buxton
Jack
Nicholls
Lewis
Hamilton

32. O.J.: Made in America 

 en iyi belgeseller

ABD tarihinin en şok edici vakalarından O. J. Simpsons davası 2016 yılında bir kez dünya gündemine oturdu. Tekrardan gündeme gelen olay Ezra Edelman tarafından mini bir belgesele dönüştürüldü. Seri, eleştirmenler tarafından Amerika tarihinde ırkçılığı konu alan en kapsamlı belgesel olarak tanımlanıyor.

TürBelgesel
IMDb8,9
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenEzra
Edelman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.