Bağımsız Sinemanın En İyi Örnekleri

Gişe savaşlarına dahil olmayan, daha çok sanat ağırlıklı yapımların yer aldığı bağımsız sinem terimini sinemayla biraz alakadar olan herkes duymuştur. Peki bağımsız sinema nedir?
Bağımsız Sinemanın En İyi Örnekleri

Büyük stüdyolarda hazırlanan filmlerle kıyaslanınca maliyeti çok düşük olan ve film sahibinin yüksek özverisi ile ortaya çıkan filmler genel olaral bağımsız sinemanın içerisinde yer aldı. Türkiye’de bağımsız sinemanın en iyi örneklerini Yeşim Ustaoğlu, Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan gibi başarılı yönetmenler verdi. Filmler genel olarak gişelerde değil film festivallerinde seyircisiyle buluşuyor fakat gelen yeni bir düzenlenme ile festivale film göndermek için yapım şirketinin olması şart. Ayrıca film festivale gitmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yollamanız ve onay almanız gerekmektedir.

 

Peki bağımsız sinema kategorisinde neleri izledik?

Koş Lola Koş

Film sevgilisinin hayatını kurtarmak için 20 dakika içerisinde gerekli parayı bulması gereken Lola isimli bir genç kızın, Berlin sokaklarında yaşadıklarını anlatıyor. Film bir çok festivalden ödülle döndü. Yönetmenliğini Tom Tykwer’ın yaptığı filmin başrollerinde ise Franka Potente ve Moritz Bleibtreu yer aldı.

Karpuz Kabuğunda Gemiler Yapmak

Sinemaya gönül vermiş iki çocuğun, köylerinde film oynatabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. İkisi de kasabada çıraklık yapan Mehmet ile Recep’in sıcacık öyküsünün anlatıldığı filmin yönetmenliğini ise Ahmet Uluçay yaptı. Başrollerinde İsmail Hakkı Taslak ve Kadir Kaymaz’ın yer aldığı film, girdiği festivallerde büyük ilgi ile izlendi.

karpuz-kabugundan-gemiler-yapmak.jpg

Makinist

Bir yıla yakın süredir uykusuzluk çektiği için günden güne ariyip giden Trevor, işinde de büyük zoruluklar çekmektedir. Uykusuzluk yüzünden dikkatini toplayamayan iş arkadaşları tarafından da şüpheyle takip edilen bir adamın yaşadıklarını anlatan filmin yönetmenliğini Brad Anderson yaptı. Başrolünde ise Christian Bale yer aldı.

Boş Ev

Tatile giden ya da evlerini bir süre kullanmayacak insanları takip ederek boş evlerde kalan, kaldığı süre içerisinde ise bozuk cihazları tamir eden bir adamın hikayesi anlatılıyor. Gezgin adam bir gün yine bir eve girer fakat ev düşündüğü gibi boş değildir. Yönetmenliğini Kim Ki-duk’un yaptığı filmde Lee Seung-yeon ve Sung-hyuk Moon yer aldı.

bos-ev.jpg

Masumiyet

Zeki Demirkubuz’un efsane filmlerinden biri olan Masumiyet, yıllar önce aşık olduğu kadının peşinden bir o yana bir bu yana sürüklenen bir adam ve sevdiği adamın peşinden diyar diyar giden bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Filmin başrollerinde  Derya Alabora, Haluk Bilginer ve Güven Kıraç yer aldı. Film, girdiği festivallerden ödülle döndü.

Tanrıkent

Rio de Jenerio’nun arka sokaklarında yaşanan sefalet ve uyuşturucu tuzaklarının içinde var olma savaşı veren insanların öyküsünün anlatıldığı film, seyirciyi derinden etkileyen yapıtlardan birisi. Yönetmenliğini Fernando Meirelles’in yaptığı film, izleyiciler tarafıdan büyük beğeni topladı.

tanri-kant.jpg

Uzak

Türk sinemasının dehalarından olan Nuri Bilge Ceylan’ın başarılı filmlerinden olan Uzak, fotoğrafçı olma hevesiyle İstanbul’a gelen Yusuf, İstanbul’dan uzaklara gitmek isteyen Mahmut isimli akrabasının yanına taşınır. Mahmut Yusuf’u başlarda hoş karşılamaz. Cannes Film Festivali dahil olmak üzere pek çok festivalde gösterilen ve ödülle dönen film, Nuri Bilge Ceylan’ın en çok ödül alan filmlerinden birisi. Filmin başrollerinde ise Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak yer aldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.