Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olan Cannes Film Festivali, sinema severlerin büyük bir ilgi ile takip ettiği festivaller arasında yer alıyor.
Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Cannes Film Festivali'nden Ödül Alan Türk Filmleri

Cannes Film Festivali, 19'lü yılların başında dönemin Fransız kültür bakanının teşvikiyle Venedik Film Festivali ile rekabet edebilmek için başlatıldı. Günümüze kadar gelen Cannes Film Festivali her ne kadar dönem dönem yapılamamış olsa da günümüzde hala büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Bu yazımızda Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen Türk filmlerini araştırdık. İşte o Türk filmleri;


5. Yol (1982) IMDb: 8.1

Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Film, ismi gibi bir yolu ve bu yolda yitirilenleri anlatıyor. Cezaevinden bayram izni için çıkan Seyit Ali isimli bir adam, karısı namusuna leke düşürdüğü için köye gider. Köyde töreler ne gerektiriyorsa onu yapması gerektiğinin farkına varan Seyit Ali, karısının canına kıymak istemez. Soğuk, kar ve izinle dışarıya çıkmış 4 mahkumun yaşadıkları Yılmaz Güney ve ekibine Altın Palmiye’yi kazandırdı. Yönetmenliğini Şerif Gören ve Yılmaz Güney’in yaptığı filmin senaristliğini yine Yılmaz Güney üstlendi. Filmin başrollerinde ise Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu ve Tuncay Akça yer aldı.

Tür: Dram

Yönetmen Şerif Gören, Yılmaz Güney

Oyuncular: Tarık Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu

Fragman

Yol Benzeri Filmler;

  • Umut (1970) IMDb: 8.2
  • Duvar (1983) IMDb: 8.1
  • Agit (1972) IMDb: 7.3

4. Uzak (2003) IMDb: 7.6

Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Uzaklara gitmek, küçük kasabasından kaçmak isteyen Yusuf isimli bir genç, Istanbul’a gelir ve akrabası olan Mahmut’un yanında bir süreliğine kalmaya başlar fakat bu durum Mahmut’un hiç hoşuna gitmeyecektir. Şehir hayatının ve bireyselliğin harmanlanarak anlatıldığı film, Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini ve Büyük Ödül’ü kazandı. Aynı zamanda film Nuri Bilge Ceylan’ın diğer festivallerden de en fazla ödül alan filmlerinden birisi olma özelliğini taşıyor.

Tür: Dram

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya

Fragman

Uzak Benzeri Filmler;

  • Üç Maymun (2008) IMDb: 7.4
  • Mayis Sikintisi (1999) IMDb: 7.4
  • Ahlat Agaci (2018) IMDb: 8.1

3. Yaşamın Kıyısında (2007) IMDb: 8.1

Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

İç içe geçen farklı olaylar zincirini anlatan filmin iki kırılma noktası bulunuyor. Birincisi, Almanya’da fahişelik yapan Yeter isimli bir kadın, Ali isimli bir adamla para karşılığı evlenir ve birlikte yaşamaya başlarlar fakat kıskançlık ve öfkenin kol gezdiği evde Ali bir gün Yeter'e sert bir şekilde vurur ve Yeter ölür. Bu ilk kırılma. Daha sonra ise Yeter’in Türkiye’deki kızı Ayten, Almanya’ya kaçar ve orada bir kadınla aşk yaşayıp Almanya’dan sınır dışı edilir. Aşk yaşadığı kadın İstanbul’a Ayten’e yardım etmek için gelir ve kısa bir süre sonra da ölür. Bu ikinci kırılma noktası olur film için. İkinci kırılmadan sonra ana karakterler birbirlerini anlamak için uğraşırlar. Film, Karadeniz’de bir kıyıda biter. Cannes Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödülü ile dönen filmin senarist ve yönetmenliğini başarılı yönetmen Fatih Akın yaptı. Filmin başrollerinde ise Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Nurse Köse, Tuncel Kurtiz, Patrycia Ziolkowska ve Hanna Schygulla yer aldı.

Tür: Dram

Yönetmen Fatih Akın

Oyuncular: Yelda Reynaud, Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak

Fragman

Yaşamın Kıyısında Benzeri Filmler;

  • Duvara karşı (2004) IMDb: 7.9
  • Paramparça (2017) IMDb: 7.1
  • Solino (2002) IMDb: 7.4

2. Sessiz (2012) IMDb: 7.4

Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Hapishanede kalan kocası için bir çift yeni ayakkabı götürmeye çalışan kadının uğraşlarını anlatan film, Cannes Film Festivali, Kısa Film dalında Altın Palmiye’yi kazandı. Yönetmenliğini Rezan Yeşilbaş’ın yaptığı filmin başrollerinde ise Belçim Bilgin Erdoğan ve Cem Bendir yer aldı.

Tür: Dram

Oyuncular: Belçim Bilgin, Cem Bender

Yönetmen: Rezan Yesilbas

Fragman

Sessiz Benzeri Filmler;

  • Bishtar az do saat (2013) IMDb: 6.9
  • Gülyabani (2018) IMDb: 6.4
  • Sessiz I (2014) IMDb: 6.3

1. Kış Uykusu (2014) IMDb: 8.1

Cannes Film Festivali’nden Ödülle Dönen Türk Filmleri

Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden olan Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu isimli filmi ile yıllar sonra Altın Palmiye’yi tekrardan Türk sinemasına kazandırdı. Kış Uykusu, Anadolu’nun bozkırlarında eski bir tiyatro oyuncusunun çevresi ile olan ilişkisini anlatıyor. Senaryosunu Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan'ın yazdığı filmin başrollerinde ise Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Demet Akbağ yer aldı.

Tür: Dram

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ

Fragman

Kış Uykusu Benzeri Filmler;

  • Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) IMDb: 7.9
  • Ahlat Agaci (2018) IMDb: 8.1
  • Üç Maymun (2008) IMDb: 7.4

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.