Uykusuzluk İçin 10 Çözüm Önerisi

Güne güzel bir uyku ile başlamak kişiyi daima enerjik tutmaktadır. Bu içeriğimizde uykusuzluk için çözüm önerilerini araştırdık ve derledik.
Uykusuzluk İçin 10 Çözüm Önerisi

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Çoğumuz yatakta uzun süre uykumuzun gelmesini beklemek zorunda kalıyoruz. Bunun neticesinde uykusuz ve huzursuz bir gün geçiriyoruz. İşte bu sorunu geride bırakmanızı sağlayacak bazı ipuçlarını sizler için araştırdık.

Uykusuzluk, beraberinde depresyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı, obezite, göğüs kanseri gibi hastalıklarında getirmektedir. Bilim adamları yetişkin bir bireyin günde en az 10 saat uyku uyumasını önermektedir. İşte sizler için derlediğimiz uykusuzluğun çözüm önerileri;

1. Düzenli Uyku Uyuyun

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Düzenli bir uyku programına bağlı kalmaya çalışın. Düzenli uyku her zaman sağlıklı bir uykudur. Hafta sonu veya hafta içi fark etmeden tüm hafta boyunca aynı saatte uyuyun ve aynı saatte uyanın. Bu sayede uyku düzeniniz oluşacak ve daha iyi dinleneceksiniz. Aynı saatlerde uyuyup, uyanmak sizi daha dinç ve mutlu yapacak.

2. Yatak Odanızı Havalandırın

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri 

Yatak odasının ortamı da uykunuzu etkiliyor. Bu yüzden yatak odanızı sık sık havalandırın. Yatak odanızın yattığınız zaman karanlık olması uykunuzu tetikler. Aynı zamanda yatak odanızın sessiz ve serin olması da çok önemli.

3. Uyku Öncesi Spor Yapmayın

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Uyku öncesi bedeninizi zorlayacak spor hareketlerinden kaçınmanız gerekiyor. Çünkü spordan sonra yüksek ısıya ulaşan vücut uyumakta zorlanır. Özellikle uykudan 2 veya 3 saat önce ağırlık kaldırmayın.

4. Sigara veya Alkolü Geç Saatlerde İçmeyin

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Sigara veya alkol kullanıyorsanız en azından geç saatlerde kullanmayın. Asitli içeceklerden de özellikle kaçının. Yatmadan 4 saat önce alkol veya sigara içmemek daha kolay bir şekilde uykuya dalmanızı sağlayacaktır. Gün içerisinde de sigara kullanımı en aza indirmeye çalışın.

5. Ağır Besinler ve İçecekler Tüketmeyin

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Gece yatmadan önce ağır besinler ve içecekleri aşırı tüketmeyin. Bu durum midenizde ağırlaşmaya neden olur. Aldığınız sıvı gıdalar yüzünden de sık sık tuvalete çıkmak zorunda kalabilirsiniz. 

6. Gün İçerisinde Uyumayın

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Gün içinde uyumaktan kesinlikle sakının. Bu durum uyku problemi yaşamanızdaki büyük etkenlerden birisi. Öğle saatlerinde sadece 30 dakika kadar şekerleme yapmak uygun olacaktır. Gündüz uzun saatler uyumak gece uyuyamamanıza sebebiyet verebilir.

7. Gün İçerisinde Egzersiz Yapın

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

İyi ve rahat bir uyku için gün içerisinde yürüyüş ve sportif aktiviteler de bulunabilirsiniz. Böylece rahatlayan vücudunuz daha rahat uykuya dalacaktır. Kendinizi yorgun hissedeceğiniz için de uykuya dalmanız kolaylaşacaktır. Kendini yorgun hissetmeyen bir bireyin uykuya dalma süresi uzar.

8. Kitap Okuyun, Müzik Dinleyin

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Her şeye rağmen uyuyamıyorsanız yatak odanız dışında bir yerde uyumaya çalışın. Kitap okuyun ya da dinlendirici müzikler dinleyin. Sizi rahatlatacak, uykunuzu getirecek müzikler dinleyerek uykuya dalma sürenizi kısaltabilirsiniz. Bunu yaparken kulaklık takmamaya özen gösterin. Arkadan kısık sesle şarkıyı verin.

9. Yastığınızı ve Yatağınızı Doğru Seçin

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Yastık ve yatak tercihinizde uykunuz üzerinde çok etkili. Rahat ve sağlıklı yatak seçimi uykusuzluk probleminizi çözmede yardımcı olacaktır. Özellikle birey, çeşitli ağrılardan dolayı uyuyamıyorsa mutlaka yastığını ya da yatağını değiştirmelidir. Yatak ve yastık seçimi hızlı uykuya dalmak için önemlidir.

10. Sıcak veya Ilık Duş Alın

Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri

Yatmadan önce ılık ya da sıcak bir duş alırsanız vücudunuz rahatlayacağı için daha çabuk uyuyabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi temiz ve huzurlu hissedersiniz, yatmadan önce alınan duş sayesinde kısa sürede uyuyabilmeniz mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?Uykuda Kaslar Gelişir mi?
Uykusuzluğa İyi Gelen ÇiçeklerSıcak Havalarda Serin Uyumak için Ne Yapılır?
Uyku Nedir ve Neden Gelir?Uykunun Evreleri Nelerdir?
Öğle Uykusunun Faydaları Nelerdir?Rahat Bir Uyku Uyumanın Yolları
Ağzı Açık Uyumanın NedenleriRahat Uyku İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Uykunuzun Kaçmasına Neden Olacak GıdalarÇocuklarda Geniz Eti Problemi
Uyku Düzensizliği Kanseri Artırır mı?

Gece rahat uyumak için ne içilir?

Yatmadan önce muzlu süt, ballı süt, ada çayı, ılık süt, ayran, yoğurt, menekşe çayı, papatya çayı, anason çayı ya da vanilyalı süt tüketerek beyninizin rahatlamasını sağlayabilir, zihninizi yatıştırabilirsiniz. Bu sayede uykuya dalmanız kolaylaşacaktır.

Aşırı uyku getiren şeyler nelerdir?

Aşırı uyku getiren bazı bitkiler ve onların çayları vardır. Anason çayı, rezene çayı, melisa çayı, ıhlamur çayı, lavanta çayı, papatya çayı ve bunların bitkilerini tüketmek hızlı bir şekilde uykunuzu getirecektir.

Uykusuzluğa ne iyi gelir?

Uykusuzluğa iyi gelecek bazı besinler vardır. Bu besinler tüketildiği taktirde kişi daha hızlı bir şekilde uykuya dalar. Yulaf ezmesi, brokoli, ceviz, bal, muz, süt ve süt ürünleri sizi rahatlatacak, uykuya dalma süresinizi kısaltacaktır.

Beynin uykuya dalması için ne yapılmalı?

Beynin uykuya dalması için ilk olarak dilinizi damağınıza değdirin. Yapacağınız tüm hareketlerde diliniz damağınızda kalsın. Daha sonrasında 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede vermeye çalışın. Bu işlemi 4 kez tekrarlayın. Üzerinize bir ağırlık çökecek ve uykuya dalabileceksiniz.

Gece uyuyamamak neyin belirtisi?

Gece uyuyamamak birçok durumdan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Gece uyuyamamanın sebepleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Psikolojik etkenler, kabuslar, kalp rahatsızlıkları, ağrılar, depresyon, yaşam stili, sürekli düşünme durumu uyku sorunlarına yol açmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.