Öğle Uykusunun Hiç Bilmediğiniz 10 Faydası

Öğle uykusu vücudu yenilemektedir fakat insanlar öğlen uykusunu tembellik olarak görüyor. Bizde sizler için öğlen uykusunun faydalarını derledik.
Öğle Uykusunun Hiç Bilmediğiniz 10 Faydası

Öğle Uykusunun Faydaları Nelerdir?

Gün içinde uyumanın faydalarını yıllar önce keşfetmiş olan birçok Avrupa ülkesinde öğle saatlerinde iş yerleri kapanır ve insanlar gün ortasında uykuya dalar. Çalışanlar bu kısa uykunun ardından enerjik bir şekilde işlerine geri döner.

Ancak Türkiye, ABD gibi ülkelerde öğle uykusu bırakın lüks olmayı, birçok kişi tarafından tembellik olarak görülüyor. Peki öğle uykusu neden bu kadar önemli? Çünkü öğle uykusu beyin sisteminizi yeniliyor. Böylelikle kısa dönem hafıza siliniyor, beyniniz yenileniyor ve yeni şeyler için alan açılıyor.

1. Dikkatinizi Güçlendirir

Öğle Uykusunun Faydaları

NASA'nın yaptığı araştırmalara göre, 40 dakikalık öğle uykusuna yatan pilotların diğerlerine nazaran çok daha fazla dikkat seviyesine sahip oldukları görülmüştür. Hardvard Men's Health Watch da 20 dakikalık öğle uykularının bile vardiyalı işçilerin dikkatini artırdığını söylemişti. 10 dakikalık kısa kestirmeler bile insanın kendini daha dikkatli hissetmesini sağlıyor.

2. Hafızayı Güçlendirir

Öğle Uykusunun Faydaları

Derin REM uykusunun bilişsel süreçlerle doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu yüzden gün ortasında REM uykusuna dalabileceğiniz bir öğle uykusunun bilişsel faaliyetler üzerinde fayda sağlaması bir sürpriz değildir. Ancak 60 dakikalık uykular bile zihin yorgunluğunun azalmasına yardım ediyor. 

3. Yaratıcılığı Artırır

Öğle Uykusunun Faydaları

Çok uzun süre düşünüp bulamadığınız çözümü, öğle uykusu sırasında bir anda gözlerinizi açıp bulmanız pek de şaşırtıcı değil. Bir grup araştırmacı, öğle uykusundan sonra neden insanların beyinlerinde bir ışık yandığını tespit etmeye çalışmış ve bunun sonucunda öğle uykusuna yatan insanların beyinlerinin sağ yarısındaki aktivitenin daha fazla olduğu görülmüş.

4. Verimliliği Artırır

Öğle Uykusunun Faydaları

Bazı uzmanlar, öğle uykusunun tembellik değil, aksine verimliliği artırdığını söylemektedir. Uyku uzmanı Sara Mednick, bir seferinde Businesweek'e verdiği röportajında kısa süreli öğle uykularının en yorgun işçilerde bile verimliliği artırdığını söyledi.

5. Moralinizi Yükseltir

Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle uykusunu almamış bir çocuğun ne kadar huysuz olduğunu düşünün. Uykusuzluk ve bunun yarattığı huzursuzluk yetişkinlerde de aynı etkiye sebep oluyor. Kısa bir kestirme, moralinizi yükseltir ve keyfinizi yerine getirir.

6. Stresi Azaltır

Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle uykusunun insanın yüzünü gülümsetmenin nedeni, rahatlamayla ilgili olabilir. Kısa süreli bir uyku, sizi stresten uzaklaştırır ve rahatlamanıza sebep olur. Gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.

7. Erken Yaşlanmayı Önler

Öğle Uykusunun Faydaları

Güzellik uykusu dediğimiz öğle uykusu sayesinde şekerleme yapabilirsiniz. Büyüme hormonlarını daha fazla salgılamanızı sağlayacak öğle uykusu ölü hücreleri de yenilemektedir. Erken yaşlanmayı önleyen öğle uykusu mümkün olduğunca yapılmalıdır. Cildin güzelleşmesine de katkıda bulunur.

8. Vücudu Onarır

Öğle Uykusunun Faydaları

Her gün veya bazı günler yaşamış olduğumuz stres, bünyemizde biriken toksinler sonucunda oluşan zararı önlemek için vücut protein üretir. Öğle saatlerinde uyursanız vücudunuz daha fazla protein üreteceği için son derece dinç uyanırsınız.

9. Daha Kolay Kilo Verilir

Öğle Uykusunun Faydaları

Uykusuzluk iştahımızdan sorumlu olan hormonları bozmaktadır. Bu hormonların dengesi bozulursa, daha çok yemek yemeye başlarsınız. Kaylule uykusu veya öğle uykusu gibi yapacağınız kısa şekerlemeler hormonları dengede tutmaktadır. Bu sayede kilo vermeniz kolaylaşır.

10. Cildi Yeniler

Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle uykusunun cilde de faydaları vardır. Uyku süresi ne kadar kısa olursa vücudunuz ve cildiniz kendini çok az onarır. Bu yüzden olabildiğince uyumak gerekir. Uyku sırasında cildinizdeki kan akışı hızlanır, organlar kendini tamir etmeye başlar. Aynı zamanda ciltteki kırışıklıklar azalır ve UV ışınlarına maruz kalan kısımlar onarılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?Uykuda Kaslar Gelişir mi?
Uykusuzluk İçin Çözüm ÖnerileriUykusuzluğa İyi Gelen Çiçekler
Yazın Rahat Uyumak için Ne Yapılır?Uyku Neden Gelir?
Uykunun Kaç Evresi Vardır?Rahat Bir Uyku Uyumanın Yolları
Ağzı Açık Uyumanın NedenleriRahat Uyku İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Uykunuzun Kaçmasına Neden Olacak GıdalarÇocuklarda Geniz Eti Problemi

İdeal öğle uykusunun süresi ne kadar olmalı?

Öğle uykusunun tüm bu faydalarından yararlanabilmek için süresi de çok önemli. Uzmanlara göre gün ortasında zihninizi tazelemek ve enerjinizi yükseltmek için 10-20 dakikalık kısa bir uyku yeterlidir. Öğle uykusunun süresi uzadıkça, uyanıp günün geri kalanına devam etme kabiliyetiniz azalıyor.

Öğle uykusu ne zaman bırakılmalı?

Öğle uykusu için, kış aylarında 13.30'u, ay aylarında ise 14.30'u geçilmemesi gerekmektedir. Ortalama 30 dakika uyumak öğle uykusu için yeterli bir süredir. Uykudan sonra kişi kendini daha dinç hisseder.

Öğle uykusunun yararları nelerdir?

Öğle uykusunun faydaları arasında; dikkatinizi toplama, cildi yenileme, hafızayı güçlendirme, yaratıcılığı artırma, verimliliği artırma, vücudu onarma, kolay kilo verme stresi azaltma gibi durumlar vardır.

Kaylule uykusu nasıl yapılır?

Kaylule uykusu olarak nitelendiren ibadet, öğle namazı vaktinin girmesiyle 20 dakika ve 60 dakika arasında gerçekleştirilen bir uyku türüdür. Kaylule uykusuna çoğu zaman öğle namazını kılmadan önce başlanır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.