Seçim Barajı Nedir?

Seçim zamanları sıkça gündeme gelen seçim barajı nedir, Türkiye’deki seçim barajının oranı kaçtır? Seçim barajı hakkındaki detayları sizlerle paylaşacağız.
Seçim Barajı Nedir?

Seçim barajı, seçim zamanlarında kanunlar tarafında belirlenmiş oy miktarına göre, meclise hangi partinin girebileceğini belirleyen yöntemdir. Belirlenen miktarda oy alan partiler, seçim barajını geçerek meclise girmeye hak kazanırlar.seçim sandığı

Seçim barajı birçok ülkede faaliyet göstermektedir. Ancak seçim barajı Türkiye’deki gibi  

%10’luk gibi yüksek bir oran değildir. Avrupa ülkelerine baktığımızda ortalama olarak;

%2 ile %6 arası değişmektedir. Seçim barajının yüksek olması demek, halk tarafından desteklenen partilerin çok azının meclise girmesi ve mecliste azınlık halkların temsilcilerinin olmamasıdır. Demokratik bir düzene karşı oluşan bir tutum olan seçim barajı indirilmelidir.

Seçim Barajı olmalı çünkü her parti kuran topluluğun meclise girmesi demek; istikrarsızlıkla eş değerdir. Böylece aşırı çok seslilik olacak ve hükümetin işlevi yavaşlayacaktır. Seçim barajı olmalı ancak %10 olmamalı. Türkiye’nin durumunu göz önüne aldığımız zaman seçim barajı  %7 olmalıdır. Önümüzdeki dönemlerde seçim barajının düşmesiyle ilgili çalışmalar başlayacak bakalım seçim barajı kaç olacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.