Milletvekili 'Aday Adayı' Nasıl Olunur?

Milletvekili ‘aday adayı’ ve milletvekili olmak istiyorsanız bunun belli şartları vardır. Kimler milletvekili olabilir? Milletvekili olma şartları nelerdir? Partilerin milletvekili aday adaylığı ücretleri ne kadar? Milletvekili olma yaşı kaçtır?
Milletvekili 'Aday Adayı' Nasıl Olunur?

Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, binlerce "milletvekili aday adayı" çeşitli partilerde aday gösterilmek için partilere başvurmaya başladı. Binlerce aday arasında kıyasıya yarış başladı. Milletvekili olmak istiyorsanız taşımanız gereken özellikler nelerdir? Herkes milletvekili olmak için başvuruda bulunup aday adayı olabiliyor mu? Partilerin milletvekili aday adaylığı ücretleri ne kadar? İşte, Milletvekili aday adaylığı ile ilgili tüm bilgiler...

Milletvekili Aday Adayı Olmanın Şartları & MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI

Milletvekili olmak için anayasamızın 76’ıncı maddesindeki ilk aranılan şart 18 yaşını doldurmuş olmaktır. 18 yaşını doldurmuşsanız bu şartları taşıdığınızı gösterir.

NOT: Yukarıda yer alan madde 2017 yılında gerçekleşen referandum sonucunda değiştirilmiştir. Milletvekili aday adayı ya da milletvekili adayı olmak için gerekli olan 25 yaş kriteri, 18 yaş kriterine indirilmiştir. Kanun 2017 Aralık ayında mecliste kabul edilmiştir.

İkinci şart olarak aşağıda sayacağımız mesleklerden birini yapmanız halinde ‘ milletvekili aday adayı’ olmak için mutlaka istifa etmeniz şarttır.

  1. Hakim ve savcılar
  2. Yüksek yargı organları mensupları
  3. Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elamanları,
  4. Yüksek öğretim kurul üyeleri,
  5. Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevliler ile yaptıkları iş bakımında işçi taşımayan kamu görevlileri,
  6. Silahlı Kuvvetler mensupları.

Eğer yukarıdaki mesleklerden birini yapıyorsanız, istifa etmeden milletvekili olmak için başvuru yapamazsınız.


 

Eğer Bu Şartları Taşıyorsanız Milletvekili Olamazsınız

Milletvekilliği aday adaylığının önü kapalı olan vatandaşların aşağıdaki şartları yerine getirmediği sonucu ortaya çıkmaktadır. Peki, milletvekili aday adayı neden olunamaz?

  • İlkokul mezunu değilseniz,
  • Yükümlü olduğunuz askerlik hizmetini yapmamışsanız,
  • Kamu hizmetinde yasak almışsanız
  • Taksirli suçlar hariç bir yıl ya da daha fazla hapis yatmışsanız,
  • Zimmet, irtikap, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlarla, resmi ihale ve alım satıma hile karıştırmış, devlet sırlarını açığa vurmuş, terör eylemlerine katılmış ya da terör eylemleri tahrik, teşvik suçları işlemişseniz milletvekili adayı ve milletvekili olamazsınız.

 

Milletvekili 'Aday Adayı' Olurken İstenilen Belgeler 2018

milletvekili-secim.jpg

Yukarıdaki sıralamış olduğumuz şartlarla bir ilginiz yoksa o zaman başvurunuzu yapabilirsiniz. İşte başvuru yapılırken istenilen belgeler;

  1. Hangi partiden aday oluyorsanız belirtilen bankaya IBAN numarasını alarak para yatıracaksınız. Aldığınız makbuz bu belgeler içinde olacak
  2. Kişinin kendini tanıttığı CV,
  3. Aday adayı olmak istediğine dair dilekçe,
  4. Öğrenim durumu gösteren belge,
  5. Askerlik kaydını ve adli sicil kaydını gösterir bir belge,
  6. Eğer yukarıda saymış olduğumuz meslek gruplarında birini yapıyorsanız, istifa belgesi
  7. 2-3 fotoğraf ve Nüfus cüzdanı fotokopisi gibi belgeler isteniyor. Bu belgeleri hazırladıktan sonra ilininiz İlçe Seçim Kurulunuza başvurunuzu yapınız. Böylelikle aday adayı olacaksınız.

Bunları hepsini gerçekleştikten sonra binlerce kişi içinde seçilmeyi bekleyeceksiniz. İşte asıl zor olan budur. Binlerce kişi arasında seçildiğiniz zaman "Aday"; halk tarafından seçildiğiniz zaman ise milletvekili olacaksınız.


Partilerin Aday Adaylığı Başvuru Ücretleri 2018

Türkiye'de yer alan partilerinde kendi içerisinde milletvekili aday adaylığı başvuru koşulları yer almaktadır. Bilindiği üzere milletvekili aday adaylığına başvuru yapmak isteyenler vatandaşların partilere belli bir oranda ücret ödemesi gerekmektedir. Peki, hangi parti ne kadar ücret talep etmektedir. İşte, partilerin milletvekili adaylığı sürecinde vatandaşlardan istediği ücretler;

NOT: Bu ücretler 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için belirlenmiştir.


 

AK Parti Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

ak parti milletvekili aday adaylığı ücreti

  • Erkek milletvekili aday adaylarından: 6 bin lira
  • Kadın ve 18-25 yaş arası aday adaylarından: 3 bin lira
  • Engelli Aday Adaylarında 1,000 TL

 

CHP Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

chp milletvekili aday adaylığı ücreti

  • Milletvekili adaylığı için başvuru ücretleri: 10.000 TL
  • Dosya ücretleri: 1.000 TL

 

MHP Milletvekili Aday Adaylığı Başvuru Ücreti 2018

mhp milletvekili aday adaylığı ücreti

  • Milletvekilliği adaylığı başvuru ücreti: 2,500 TL
  • Gaziler ve engelliler: Ücretsiz

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum