Dokuz Işık Doktrini ve Alparslan Türkeş Hakkında Bilgi

Türkiye'nin en önemli devlet adamlarından bir tanesi olan ülkücü Alparslan Türkeş'in yayımladığı Dokuz Işık Doktrini nedir? Dokuz Ilık Doktrinin hedefleri ve amacı nedir? İşte, doktrin hakkında bilinmesi gerekenler.
Dokuz Işık Doktrini ve Alparslan Türkeş Hakkında Bilgi

Dokuz Işık Doktrini Nedir?

Dokuz Işık Doktrini, Alparslan Türkeş tarafından Ülkücülüğün ana ilkeleri olarak belirlenmiştir. Alparslan Türkeş, bu doktrini Türk milletini korumak ve milli görüş alanında birleştirmek amacıyla hazırlamıştır. 

dokuz ışık doktrini alparslan türkeş

Başbuğ Alparslan Türkeş, siyasi kimliği öncesinde Dokuz Işık Doktrini kendine ideoloji olarak görmüştür.

dokuz ışık doktrini alparslan türkeş

Alparslan Türkeş’in 1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne (CKMP)  geçmesi ve Genel Başkan seçilmiştir. Bu durum sonrasın da ‘’Milliyetçilik’’ sadece Alparslan Türkeş’in ideoloji değil siyasi bir partinin de ideoloji haline gelmiştir. 1969 yılında ise, Milliyetçi Hareket Partisi’ni kurması ile Dokuz Işık Doktrini bu siyasi partiye de ideolojisi haline gelmiştir.

dokuz ışık doktrini alparslan türkeş

Alparslan Türkeş şöyle ifade ediyor;

“Millet ve ülkemizi bölüp yıkmak isteyen her türlü yabancı ideoloji zehirlerinin panzehri Türk milliyetçiliği ideolojisidir. Türk Milliyetçiliği bugün, bir dernek veya grup çalışması olmaktan çıkmış, partimizin ideolojisi olmuştur.” 

dokuz ışık doktrini alparslan türkeş

Alparslan Türkeş’in Türk tanımı şöyle yapıyor;

"Türklük şuuruna erişmiş, samimi olarak "Ben Türk'üm" diyen herkes Türk'tür. Türkçülük ve Türk'ün tayininde, sapık ölçülere, özellikle mezhepçiliğe, coğrafyacılığa, laboratuvar ırkçılığına inanmıyorum." 10 Haziran 1973 yılında bu sözleri ile Türk’ün tanımı anlatmıştır.

Alparslan Türkeş’in amacı, milli sınırlarımız içinde yaşayan yurttaşlarımıza ayrım yapmadan sahip çıkmak ve bir çatı altında toplamaktır. Bu ideoloji milli görüş olarak adlandırılmaktadır. Dokuz Işıkçılar, Türk tarihine, milletine ve kültürüne inananlardır.

dokuz ışık doktrini alparslan türkeş

İnsanlar arasında din, mezhep ve ırk göz önünde bulundurmayarak sevme ve insanın hakkı olan bir yaşam sunmaktadır. Türk milletinin, çağdaş ilme ulaşması, sanat, politika, ticaret, ekonomi ve ahlakta medeni ülkelerin seviyesine çıkması ve bu ülkelerden üst olmasıdır. Türk Milleti, başka ülkeleri taklit ederek değil, kendi ilmi ve bilgisiyle yükselmelidir. Kültürünü, örf ve adetini dikkate alarak ve unutmayarak hareket etmelidir. Türk milletinin ileri seviyelere gelmesi için, yabancı devletlerin ilmine değil, Türk milletinin kültürüne uygun şekilde ilerlenmelidir.


Dokuz Işık Doktrini İlkeleri Nelerdir?

  • Milliyetçilik

  • Ülkücülük

  • Ahlakçılık

  • İlimcilik

  • Toplumculuk

  • Köycülük

  • Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik

  • Gelişmecilik ve Halkçılık

  • Endüstricilik ve Teknikçilik


Dokuz Işık Doktrin İlkeleri Neyi Hedeflemektedir?

Alparskan Türkeş'in Dokuz Işık Doktrini isimli kitabında anlatılmak istenenler yani hedefler neydi? İşte, Türkeş'in oluşturduğu doktrinde yer alan hedefler...

1- Milliyetçilik

Her şey Türk Milleti için, Türk milletiyle beraber ve Türk milletine göre sözler ile özetlenebilecek, Türk milletine bağlılık, sevgi ve Türkiye Devleti'ne sadakat ve hizmettir. 

2- Ülkücülük

Türk milletini en ileri en medeni ve en kuvvetli varlık haline getirme ülküsüdür. 

3- Ahlakçılık

Türk milletinin ruhuna, geleneklerine uygun ve yüksek varlığını korumayı ve geliştirmeyi öngören esaslara dayanır. 

4- İlimcilik

Olayları ve varlığı önyargılardan ve art düşüncelerden sıyrılarak ilim mantalitesiyle incelemek ve girişilecek her çeşit faaliyette ilmi önder yapma prensibidir. 

5- Toplumculuk

Her çeşit faaliyetin toplumun yararına olacak şekilde yürütülmesi görüşüdür. Sosyal ve ekonomik olmak üzere iki ayrı bölümü kapsamaktadır. Ekonomik görüş olarak mülkiyeti esas kabul eden fakat mülkiyetin millet zararına kötüye kullanılmasına karsı olan bir görüşü belirtir. Karma ekonomiyi ve stratejik, ekonomik faaliyetlerin devlet kontrolünde bulunmasını öngörür. Sosyal görüş olarak sosyal adalet düzeni, fırsat eşitliği, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlaşma teşkilatı kurulmasını kabul eder. 

6- Köycülük

Köyleri tarım kentleri halinde birleştirerek kalkınmayı öngörür. Köylünün tefecilerin elinden kurtarılması ve ihtiyacı olan kredi ve diğer yardımların sağlanması için kooperatifleşmeyi hedef alır. 

7- Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik

Birleşmiş Milletler Anayasası'nda yazılı bütün hürriyetlerin sağlanmasını gaye edinmiştir. İnsanların şahsiyet olarak geliştirilmesinin, toplumun kalkınması için yararlı bir yol olarak kabul eder. 

8- Gelişmecilik

İnsanlar ve medeniyetler daima daha iyiyi, daha güzeli, daha mükemmeli istemek ve aramakla gelişir. Elde edilenle yetinmemek ve daima daha ilerisini istemek ve bunu elde etmek için gayret göstermek şuurudur. Ancak bu gayret ve çabalarda Türk milletinin tarihinden milli benliğinden ve kökünden kopmadan yükselmek ve ilerlemek gayedir. 

9- Endüstri ve Teknikçilik

Türk milletinin kalkınması için acele sanayileşmesi lazımdır.

İşte bizim Milli doktrinimiz olan Dokuz Işık görüşümüzün esasları bunlardır.


Önerilen İçerik: Alparslan Türkeş Sözleri, En Güzel Alparslan Türkeş Sözleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum