Erken Seçim Nedir

Son günlerde, Partiler arası uzlaşının sağlanmaması durumunda öne sürülen, erken seçim, tam olarak nedir, ne gibi durumlarda ortaya çıkıyor?
Hükümetin kurulmaması ya da herhangi bir şekilde Anayasa’da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimlerdir. Erken seçim, Meclis’in bu yönde karar alması ya da Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’nın kendisine verilen hak doğrultusunda seçimlerin yenilenmesini istemesidir. Türkiye 13 yıldır Ak Parti iktidarı ile yönetiliyordu. Bunun için seçimlerden sonra erken seçim gibi bir seçenek söz konusu olmuyordu. 7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı. Türkiye’de parlamenter sistem nedeniyle çoğunluk hükümetiyle yönetilmesi gerekiyor.
Çoğunluk Hükümeti
276 milletvekilinden ya da %45 oy oranına sahip olan parti tarafından kurulabiliyor. Şuan için tek bir parti tarafında böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak koalisyon ya da azınlık hükümeti kurularak bu durum sağlanılabilir. Parlamenter sistemde çoğunlukla yönetim şartı vardır.
Hükümet Kurma Süreci
YSK (Yüksek Seçim Kurulu) kesin sonuçları açıkladıktan, milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı, hükümeti kurmakla bir vekile görev verecek. Bu genellikle en çok oy alan partinin başkanı oluyor. Başkanlık Divanı’nın ardından ise hükümeti kurmak için 45 günlük süre başlayacaktır. 45 günlük sürenin bitiminde herhangi bir uzlaşı söz konusu olmadığı taktirde Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alabilecektir. 90 gün içinde erken seçime gidilecektir.
Erken Seçimin Zararları
Uzmanlar, olası erken seçimlerin ülkenin istikrarına, ekonomisine ve huzuruna zarar vereceğini söylüyor. Bakıldığında birçok siyasi liderlerin görüşü de bu yönde.
- Yorumlar 0
- İstikşafi Ne Demek?Son zamanlarda koalisyon görüşmelerinde sıklıkla kullanılan İstikşafi sözlüğünün kelime anlamı nedir?19 Ağustos 2015 Çarşamba 09:49