Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Parlama ve yansıma özelliğini kesen polarize filtresi hakkındaki tüm detayları haberimizde araştırdık ve derledik.
Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Polarize Nedir?

Polarize, yansımayı ve parlamayı kesen bir filtredir. Güneş ışınları ıslak ve parlak zemine çarpar, polarize gözlük camı ayna etkisi yaratır. Görüş kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu durum polarize filtreler ile en aza indirilerek daha net bir görüş sağlanır. İşlenmemiş camın içerisine konulan bu filtre daha rahat ve kaliteli görüş imkanı sunar.

Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Polarize filtresi öncelikle fotoğrafçılar tarafından kullanılsa da sonralarda gözlükçüler tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Ancak polarize filtresinin UV ışınlarına karşı herhangi bir koruma özelliği yoktur.

Polarize Ne İşe Yarar?

Güneş gözlüklerinde ekstra bir özellik olan polarize filtre, yansıma ve parlamaları önleyerek daha net bir görüş elde edilmesini sağlar. Özellikle uzun süre araba kullananlar ve denizciler için kurtarıcı niteliğindedir.

Asfalt ve deniz yüzeyindeki yoğun yansıma ve parlamayı kırarak daha net bir görüş sağlar. Islak veya pürüzsüz bir zemin üzerine çarpan güneş ışınları yoğun bir parlama ve yansımaya neden olarak görüş kalitesini en aza indirir. Bu nedenle şoförler ve denizciler için olmazsa olmazlardan biri de polarize özelliğine sahip olan bir güneş gözlüğüdür.

Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Yoğun parlama ve yansıma kişinin gözünü alarak dikkatinin dağılmasına ve yakın mesafeyi dahi görmekte zorlanmasına neden olmaktadır. Uzun süre araba kullanan kişilerin polarizeli gözlük tercih etmesi yol güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Güneş gözlüğünde polarize özelliğinin olup olmadığını anlamak için açık olan telefon ekranına güneş gözlüğünü yatay konumdan dikey konuma doğru hareket ettirdiğinizde ekran renginde kararma veya herhangi bir değişiklik oluyorsa gözlüğünüz polarize filtrelidir.

Güneş Gözlüğünde UV Koruması mı Yoksa Polarize mi?

En sık sorulan sorulardan biri de UV korumasının mı yoksa polarizenin mi daha önemli olduğudur. Bir güneş gözlüğünde aranması gereken en önemli özellik %100 UV korumasıdır. UV koruması olmayan güneş gözlükleri çeşitli göz hastalıklarına ve sonunda körlüğe varan ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Gerek kullanım alanı gerekse kişinin mesleğine bağlı olarak önem kazanan polarize özelliği, güneş gözlüklerinde etkili bir görüş imkanı sunar. Balıkçılar, denizciler, şoförler, su sporlarıyla uğraşan kişiler, ışığa çok duyarlı kişiler ve katarakt ameliyatı olan kişiler için polarize özelliği oldukça önemlidir.

Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Güneş gözlüklerinin yaklaşık %80’inde polarize özelliği yoktur. Uzun süre araba kullanan kişilerin ve denizcilerin haricinde günlük hayatta çok fazla etki eden bir özellik değildir. Yansıma ve parlamaları kırıcı özelliğine sahip olan polarizeli gözlükler bugün el tezgahlarında da oldukça ucuz bir fiyata satılmaktadır. Bir gözlükte önemli olan cam kalitesi ve UV korumasıdır. Polarize özelliği gözünüzün hassasiyetine ve kullanım alanınıza göre önemli olabilir.

Güneş gözlüğünüzü mutlaka optik mağazalarından temin ediniz. Markasına ve kalitesine güvenmediğiniz ürünleri almayınız. Unutmayınız ki bir güneş gözlüğünde öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur UV korumasıdır. Gözlerinizin hassasiyetine ve kullanım alanına göre polarize özelliği olan gözlükleri temin edebilirsiniz.

Polarize Gözlüğün Avantajları

Polarize Nedir, Avantajları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

Yerine göre oldukça kullanışlı olan polarize gözlüklerin avantajlarını sizler için aşağıda detaylıca derledik. Peki polarize gözlükler ne gibi avantajlar sunar? İşte polarize gözlüğün yararları;

Diğer güneş camlarına göre daha hafiftir. ISO standartlarına uygundur. Dayanıklıdır, rengi diğer güneş gözlükleri gibi solmaz. Yansıyan ışığı süzer, ışığın sudan yansımasını büyük oranda engeller.

Sürücüler genelde yansıma sorunları ile mücadele ederler. Çeşitli araştırmalar yansımaların %30'a varan oranda sürücü görüşünü düşürdüğünü tespit etmiştir. Polarize güneş camları da bu problemi ortadan kaldırır.

Işık yansımasını azaltır, kontrast hassasiyetini artırır. Dışarıda aydınlıkta yapılan her türlü aktivite için uygun yapıdadır. Polarize güneş gözlükleri sayesinde parlama, yansıma %99'a kadar ortadan kaldırılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Presbiyopi Nedir, Neden Olur?Keratokonus Nedir? Tedavisi
Üveit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Polarize gözlük ne demek?

Polarize, ışın yansımalarını ortadan kaldıran, kişinin yansımaları görmemesini sağlayan bir filtredir. Gözlüğün camı henüz işlenmeden içerisine eklenen bu filtre, güneşin oluşturmuş olduğu kamaştıran ışık yansımalarını emer.

Polarize gözlük farkı nedir?

Polarize bir güneş gözlüğü almak istiyorsanız farklarını bilmeniz gerekir. Polarize bir güneş gözlüğü diğer gözlüklere göre daha koyu yapıdadır. Ortalama %60 oranında daha koyu bir camı olan polarize gözlüğün ışık yansımalarını kırma özelliği vardır. Normal güneş gözlüklerinde yansımalar kırılmaz. Gözün yorulmasını engeller.

Güneş gözlüğü polarize olmalı mı?

Polarize cam her gözlükte yoktur. UV koruması,  her kaliteli güneş gözlüğünde olması gereken bir özelliktir. Güneş gözlüğünün amacı güneşin zararlı etkilerinden gözü korumaktır. Bu nedenle güneş gözlüğü alırken UV korumalı seçenekleri değerlendirmek gerekir.

Polarize gözlük pahalı mı?

POlarize camlar diğer camlara göre biraz daha pahalıdır. Daha önce bir polarize gözlük kullanmamış olabilirsiniz fakat polarize camı olan gözlük satın aldıktan sonra başka bir gözlük kullanamaz hale gelirsiniz.

Polarize gözlük gözü yorar mı?

Polarize gözlükler yansımayı keser ve dik gelen yansıyan ışığın gözü yormasını engeller. Polarize gözlük gözü yormaz. Gözü yoracak etkenlerin ortadan kalkmasını sağlar. Son derece işlevli bir filtredir.

Polarize gözlük fiyatları ne kadar?

Polarize güneş gözlüğünün fiyatları cam kalitesine, çerçeve şekline, modeline, özelliklerine, üretici markasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama 200 TL'den başlayan polarize gözlük fiyatlarının ucu açıktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum