Gözlük Camı Çeşitleri ve Özellikleri

İstek ve ihtiyaçlar doğrultusunda birçok çeşidi bulunan optik camlarının çeşitlerini ve özelliklerini sizler için derledik.
Gözlük Camı Çeşitleri ve Özellikleri

Gözlük Camı Çeşitleri

Fonksiyonlarına göre çeşitlilik gösteren gözlük camları birçok format ve nitelikte üretilmektedir. Kişinin ihtiyacı ve istekleri doğrultusunda üretilen gözlük camları en kaliteli görüşü sunmayı amaçlamaktadır.

Kişinin isteği ve ihtiyaçları doğrultusunda seçilen gözlük camları renk, şekil, incelik ve içerik bakımından birçok çeşide sahiptir. Numaralı gözlük camı imal edilirken birçok teknoloji ve hammaddeden yararlanılmaktadır.

Üretimde kullanılan bu farklı yöntemler gözlük camından istenilen performansın elde edilmesini sağlamaktadır. Rengi, inceliği ve odak noktasına kadar birçok farklı teknoloji kullanılarak imal edilmiş gözlük camları doktor reçetesine uygun olarak kullanıcının isteği doğrultusunda tercih edilmektedir. 

1. Mineral Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Birçok alanda kullanılan ve kullanıldığı alanların birçoğunda başlı başına bir hammadde olan mineral cam, organik cama göre kırılgan bir özelliğe sahiptir. Kolayca çatlayabilen ve darbeler karşısında kırılabilen mineral cam daha ağırdır.

Organik cam üretiminden önce tek seçenek olan mineral cam halen birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Ağırlığı ve çabuk kırılma özelliğinin yanı sıra birçok olumlu özelliğe de sahiptir. Kolay kolay kir ve toz tutmayan mineral camın temizlenmesi oldukça kolaydır.

Organik camlara göre çizilme oranı daha düşüktür ve daha uzun süre dayanır. Çeşitli kimyasal maddelerden ve sıcaktan etkilenmeyen mineral camın şeffaflığı daha yüksektir.

2. Organik Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Son dönemlerde en çok tercih edilen gözlük camı olan organik camlar mineral camlara oranla çok daha hafiftir. Plastikten üretilen organik camlar mineral camlarla kıyaslandığında kırılmalara karşı daha dayanıklıdır.

Mineral camla kıyaslandığında birçok olumlu ve olumsuz yönlere sahip olan organik camlar kendi içlerinde de çeşitlere ayrılmaktadır. %100 kırılmaz özelliğine sahip organik camların yanı sıra ekstra kaplamalı süperhidrofobik camlar ise çizilmelere karşı daha dayanıklı ve dirençlidir.

Organik camların daha çok tercih edilmesinin başlıca nedeni mineral cama oranla herhangi bir darbe karşısında kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasıdır. Özellikle çocuk gözlüklerinde kırılmalara karşı %100 dayanıklı camlar kullanılırken olası bir kaza ve darbe sırasında camın kırılarak göze sıçramasını önlemektedir. 

Organik camlar mineral camlar kadar kolay temizlenmemektedir. Eğer ekstra bir kaplama kullanılmadıysa toz tutma, kirlenme ve çizilme oranı daha yüksektir. Aynı zamanda mineral cama göre şeffaflığı daha azdır. Ancak tüm bunlara rağmen optik mağazalarının stoklarının %90’ı organik camlardan oluşmaktadır.

3. Polikarbonat Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Kırılmalara ve çizilmelere karşı dirençli olan polikarbonat cam, daha hafif ve daha dayanıklıdır. Kırılmalara ve çizilmelere karşı organik cama oranla daha dirençli olan polikarbonat camın görüş kalitesi de daha iyidir. 

Şeffaflığı ile oldukça iyi bir görüş kalitesi sağlayan polikarbonat cam, organik cama oranla daha pahalıdır. Bu nedenle sürekli olarak numarası değişen kişilere maliyet açısından önerilmemektedir. Aşınmalara ve çizilmelere karşı daha dirençli bir kaplamaya sahip olan polikarbonat camlar %99 oranında UV koruması sağlamaktadır.

4. Kolormatik Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Fotokromik olarakda adlandırılan kolormatik camlar güneş ışınlarının yoğunluğuna göre koyulaşan camlardır. Temel rengi beyaz olan camlar güneş ışığında koyulaşır ve güneş gözlüğü görevini görür.

Evde ve kapalı alanlarda temel rengi olan beyaz renge geri dönen kolormatik camlar güneşe ve ışığa karşı hassasiyeti olan kişilerce tercih edilmektedir. Renginin koyulaşıp açılma süresi camın kalitesi ve kullanılan teknolojiye göre değişkenlik göstermektedir.

Kolormatik camların karanlıkta ve alaca karanlıkta kullanılması göz sağlığı açısından zararlıdır. Az ışıklı ortamlarda çalışanlar ve geceleri araç kullanan kişilere kolormatik cam önerilmemektedir.

5. Bifokal Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Çift odaklı cam olan bifokal camlar hem yakın hemde uzak odaları ile iki gözlük görevi görmektedir. Uzak ve yakın görüş noktalarında sorun yaşayan kişilerin çift gözlük kullanmalarını ortadan kaldırmak adına bifokal camlar kullanılır.

Kişi camın üst kısmından uzak mesafede net görüş imkanı elde ederken camın alt kısmından ise yakın mesafede net görüş imkanı sağlanmaktadır. Prograsif camda olduğu gibi orta mesafesi bulunmayan bifokal camlarda uzak ve yakın odak noktaları keskin bir hat ile ayrılmıştır.

Gerek kullanım sırasında gerekse estetik açıdan düşünüldüğünde olumsuz bir etken olarak düşünüldüğünde prograsif camlar daha çok tercih edilmektedir.

6. Prograsif Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Uzak orta ve yakın olmak üzere 3 odak noktasına sahip olan prograsif camlar bifokal camlarda olduğu gibi keskin bir çizgiye sahip değildirler. Uzaktan bakıldığında herhangi bir farklılık görülmeyen prograsif camlar, uzak ve yakın mesafede görüş problemi yaşayan kişiler için oldukça avantajlı bir seçim olacaktır. 

Prograsif camların en çok şikayet edilen özelliklerinden biri de yanal açıların daha bulanık görünmesidir. Burun ve şakak kısmına doğru görüş netliğinin azalması adaptasyon sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.

Daha pahalı prograsif cam türlerini tercihe ederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Tercihinizi prograsif camlardan yana kullanıyorsanız yüzüne en uygun olan ve sağlamlığından emin olduğunuz gözlüğü seçmek adaptasyon sürecinizi hızlandıracaktır.

Kemik gözlüklerin yanı sıra burun kısmı kolayca ayarlanabilen ve kayma yapmayacak şekilde ayarlanmış metal gözlükleri tercih edebilirsiniz.

7. Antirefle Cam

Gözlük Camı Çeşitleri

Camlarda kullanılan ekstra bir özellikle olan antirefle kaplama parlama ve yansımayı önleyen bir filtredir. Camların üzerine yerleştirilen entirefle kaplama parlama ve yansımayı önleyerek daha net bir görüş imkanı sağlamaktadır. 

Özellikle bilgisayar başında çalışanlar ve uzun süre Tv seyreden kişiler için önerilen antirefle camlar bilgisayardan gelen o zararlı ışınları kırarak daha net bir görüş imkanı sunar. Daimi gözlüklerin birçoğunda kullanılan antirefle camlar daha çabuk çizilme özelliğine sahiptir.

Bu nedenle daha özenli ve dikkatli kullanmak gerekmektedir. Aksi halde üzerindeki filtre çizilir ve faydanın yanı sıra zarar vermeye başlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneşin İnsan Sağlığına FaydalarıProgresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur?
Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir?

Gözlük camı alırken nelere dikkat edilmeli?

Gözlük camı alırken kişinin beklentileri, yaşı, kullanacağı ortam, iklim, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi, reçetesi, doktorun tavsiyesi, ve alışkanlıkları göz önünde bulundurulması gereken şeylerdir.

En kaliteli gözlük camı nedir?

Polikarbon ve Trivex en kaliteli gözlük camıdır. Bu camlar mevcut en hafif camlardır. Aynı zamanda normal organik camlara kıyasla darbeye on kata kadar daya dayanıklı yapıdadır. Güvenlik amaçlı kullanılan bu gözlükler çocuk gözlüklerinde veya sporcu gözlüklerinde kullanılır.

Gözlük camının çeşitleri nelerdir?

Mineral cam, organik cam, polikarbonat cam, antirefle cam, prograsif cam ve kolormatik cam gibi daha birçok çeşidi bulunan optik camlar aynı zamanda numaranın derecesine bağlı olarak inceltilebilir.

Gözlük camı inceltilebilir mi?

Yeni çıkan teknolojiler sayesinde %70’e varan inceltmeler ile oldukça iyi bir estetik görünüm kazanılmaktadır. Böylece yüksek numaraya sahip olan kişiler kalın ve kötü bir görünüme sahip olan gözlükleri kullanmak durumundan kalmıyorlar. 

Gözlük camında filtre önemli mi?

Camların incelikleri ve hammaddelerinden kaynaklanan çeşitliliğin yanı sıra kullanılan ekstra filtrelerde camların çeşitlenmesine neden oluyor. Gözlük camında en önemli şey filtre olarak karşımıza çıkıyor.

Gözlük camındaki filtrenin özellikleri nelerdir?

Camın yüzeyinde kullanılan birçok filtre camın yansıma ve parlama yapmasını engellerken aynı zamanda daha net bir görüş kalitesi elde edilmesini sağlıyor. Antirefle olarak adlandırılan bu fitrenin yanı sıra süperhidrofobik kaplamalar cam yüzeyinde suyun ve tozun ve barınmasını engelleyerek uzun bir süre çizilmesini engelliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum