Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yakın ve uzak olmak üzere iki odağa sahip olan bifokal cam hakkındaki tüm detayları bu içeriğimizde bir araya getirdik.
Bifokal (Uzak ve  Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bifokal (Çift Odaklı) Cam Nedir?

Bifokal (çift odaklı) camlar uzak ve yakın olmak üzere iki odak noktası bulunan camlardır. Uzak ve yakın gözlüğünü ayrı ayrı kullanılması yerine iki odak noktasının tek bir camda birleştirildiği camlardır. Böylelikle kullanıcılar uzak ve yakın gözlüğünü ayrı ayrı olarak yanlarında taşımak yerine tek bir gözlük ile kaliteli görüş ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. 

Progressive camların yanı sıra uzak ve yakın odak noktaları keskin bir hat ile birbirinden ayrılmıştır. Progressive camlarda olduğu gibi orta mesafe bulunmamaktadır. Bu nedenle bifokal camlarda orta görüş mesafesinde netlik söz konusu değildir.

Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Orta mesafeli görüş kalitesine ihtiyaç duyan kişilerin progressive camları tercih etmesi gerekirken, orta mesafeli alana ihtiyaç duymayan kişiler bifokal camlardan yararlanabilirler. Özellikle yakın mesafede dikkat gerektiren kişilerin tercih ettiği bifokal camlar hem yakın ihtiyacını karşılarken hem de uzak ihtiyacını gidermiş olur. 

Bifokal cam kullanan kişiler camın üst kısmından uzak mesafeli görüş netliği elde ederken, camın alt kısmından ise yakın mesafede görüş kalitesi elde eder. Ancak gerek bifokal camların kullanımında gerekse progressive camların kullanımda baş hareketleri oldukça önemlidir.

Kişi yakın mesafeye bakarken göz hareketlerinden ziyade başı ile hareket etmelidir. Aksi halde gerek bifokal cam kullanımında gerekse prograssive cam kullanımında adaptasyon sürecininiz uzayabilir.

Bifokal ve Progressive Cam Arasındaki Farklar

Bifokal camlarada uzak ve yakın mesafeyi ayıran belirgin bir hat vardır. Progressive camlarda ise cam yüzeyi tamamen pürüzsüzdür. Bu nedenle karşıdan bakıldığında tek odaklı camlar gibi görünür.

Bifokal camlarda zıplama olarak tabir edilen bir geçiş vardır. Uzak ve yakın arasındaki keskin çizgiden kaynaklanan bu zıplama kişide adaptasyon zorluğuna neden olabilir.

Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Progressive camlarda yanal alanlarda bulanıklık mevcuttur. Bifokal camların okuma alanı progressive camlara oranla daha geniştir. Bu nedenle okuma ve yazma işi ile uzun süre ilgilenen kişiler için oldukça avantajlıdır.

Estetik açısından kusursuz bir görünüm istiyorsanız bifokal camlardaki keskin hat sizin için rahatsız edici bir özellik olabilir. 

Bifokal Camların Avantajları

Bifokal camlarda yakın okuma bölgeleri her zaman progresiv camların okuma bölgelerinden daha geniştir.

Bifokal gözlükler ayrı ayrı yapılan uzak ve yakın gözlüklerinden genellikle daha kullanışlıdır.

Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Diferansiyel dikey prizmaya tahammül edemeyen progresiv gözlük kullanıcıları, sağ ve sol camlarda farklı “segment” seçeneği ile diferansiyel dikey prizmanın kontrol altına alınabildiği durumlarda bifokal camlarla, en azından “Uzak” ve “Yakın” gözlüklerini bir gözlükte birleştirebilir.

Bifokal camlarda Uzak ve Yakın okuma bölgelerinin her noktasında net görüntü vardır. Bilindiği gibi Progresiv camlarda böyle bir özellik mevcut değildir ve tüm progresivlerde ölü alanlar mutlaka vardır ve adisyon değeri arttıkça bu ölü alanlar genişlemektedir.

Bifokal Camların Dezavantajları

Bifokal camlarda Uzak ve Yakın bölgeleri arasındaki çizgi, kullanıcının “Presbiyopi” yaşına geldiğini, yani 40 yaşın üzerinde olduğunu gösterir! Bu açıdan bifokal gözlükleri  özellikle  bayanlar çok  itici bulmaktadırlar.

Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir, Nasıl Kullanılır?

Uzak ve Yakın bölgeleri arasındaki çizgiden yansıyan ışınlar kullanıcıyı rahatsız edebilir. Ayrıca uzak bölgesinden yakına geçerken, çizgiye gelindiği zaman görüntü aniden yukarıya zıplamaktadır.  “Jump”  olarak adlandırılan bu oluşumunun önlenebildiği  tek bifokal tipi,  E-line  bifokallerdir. 

Okuma bölgesi camın alt kısmında olduğu için yüksek seviyede fakat orta mesafede olan bir yazıyı  bifokal gözlükle okumak çok zor olmaktadır. Örneğin, duvarda asılı olan küçük puntolu bir yazıyı okumak  gibi.

Tek odaklı okuma camlarına kıyasla okuma segmanlarının görme alanları daha dardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneşin İnsan Sağlığına FaydalarıGözlük Camı Çeşitleri
Progresif Gözlük Nedir?

Bifokal cam ne işe yarar?

Bifokal cam uzak ve yakını aynı camda sağlayan, çift odaklı gözlük camıdır Progressive cam kullanılmadığı durumlarda tavsiye edilir. Bifokal camlarda uzak görüşten yakın görüşe bir geçiş alanı bulunmamaktadır. Uzak ve yakın görüş alanları keskin bir sınırla ayrılmıştır.

Bifokal cam nasıl kullanılır?

Bifokal camda iki adet görüş biçimi vardır. Birisi uzağı gösterir, diğeri ise yakını gösterir. Uzak olan üst tarafta, yakın olan ise alt tarafta olur. Yakını görmek istediğinizde alt tarafa, uzağı görmek istediğinizde de üst tarafa bakmanız yeterli olacaktır. Bu işlemi yaparken gözlerinizden ziyade kafanızı hareket ettirmeye özen gösterin.

Bifokal camı kimler kullanabilir?

Hem miyop hem de astigmatı olan kişiler bifokal cam gözlükleri tercih etmelidir. Uzağı görmek istediğinde başını kaldırıp uzağa bakması yeterli olacaktır. Yakını görmek istediğinde de başını aşağıda çevirip okumak istediği şeye odaklanarak net bir görüntü yakalayabilir.

E line bifokal cam nedir?

Executive (e-layn bifokal) camlar çoğunlukla çocuklarda görme tedavisinde kullanılmaktadır. Executive camlarda uzaktan yakına geçildiği zaman görüntü atlaması oluşmaz. Özel üretilen bu bifokal camlar yakında çok geniş segmana sahiptir. Uzak ve yakın camların yarısı birbirine yapıştırılır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.