Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Lensi ilk defa deneyimleyecek kişiler için hazırladığımız bu makalede lensin nasıl çıkarıldığını, takıldığını ve temizliğinin nasıl yapıldığını anlattık.
Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Lens, daha çok gençlerin moda için kullandığı bir aksesuardır. Lens sayesinde insanlar gözlerini farklı bir renge kavuşur. Bu yüzden son yıllarda lens kullanımı hayli arttı. Ayrıca lens kullanımı ileri yaşlı bireylerde de yaygınlaşmaya başladı.

Bunun en belirgin nedeni ise göz sağlığı için takılan gözlüklerin yerine bu alternatif yöntemi kullanma isteğidir. Ayrıca hava şartları yüzünden özellikle yağmurlu günlerde gözlük takmanın zorluğu da düşünüldüğünde lens daha doğru bir seçim olarak görülüyor. Peki lensi ne kadar doğru kullanıyorsunuz? Lens kullanımıyla ilgili bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Lens Nasıl Takılır?

Kullandığınız lenslerin her daim temiz olmasına dikkat edin. Unutmayın ki lensi en hassas ve önemli organımız olan gözümüze takıyoruz. Lensi gözünüze takmak uzun zaman alan bir işlem değildir. 5-10 saniyede lensi rahatlıkla takabilirsiniz.

Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Ancak lensi takma işlemine geçmeden önce ellerinizi yıkayın ve iyice kurulayın. Ardından lensi elinize alın ve işaret parmağınızın yardımıyla dikkatli bir şekilde gözünüze yerleştirin. Lens genellikle ilk anda istediğiniz pozisyonu almayabilir. Ancak gözünüzü birkaç defa kırptıktan sonra yerine oturacaktır. 

Lens Nasıl Çıkartılır?

Aslında lensi çıkartmak takmaktan biraz daha fazla emek gerektirir. Lensi çıkarmanın birkaç farklı yolu vardır. Ancak en uygun ve ağrısız yöntem lensi göz akına doğru çekmek baş parmak ve işaret parmağıyla göze zarar vermeden çıkarmaktır.

Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Unutmayın ki lensinizi çıkarırken de elleriniz temiz olmalıdır.  Ayrıca gözünüzde lens varken denize girmek, uzun süre güneşlenmek, sık sık kurcalamak doğru bir davranış değildir.

Lens Temizliği Nasıl Yapılır?

 Lens kullananların özellikle dikkat etmesi gereken konu temizliktir. Lensimizi çıkarmadan önce ellerimizi kalıp sabunla güzelce yıkayıp muhakkak kuruluyoruz. Çıkardığımız lensi, tırnaklarımızı kullanmandan avcumuzun içine koyuyoruz.

Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Üzerine bir miktar solüsyon döküp parmağımızın yardımı ile her tarafına solüsyon gelmesini sağlıyoruz. Ardından lens kutularının içine solüsyon koyup lenslerimizi de içine koyup bir sonraki gün kullanmak için saklıyoruz. Temizlikte dikkat etmeniz gereken konunun başında lenslere ve kutularına su değmemesi ve lens kutusunu ayda bir değiştirmeniz gelir.

Lens Kullanmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Aklınızdan lens kullanmak geçiyorsa göz doktorunuzla konuşun. Kontakt lenslerinizi yasal kaynaklardan temin edin. Kontakt lenslerinizin bakımını iyi yapın ve temiz tutun. Kontakt lensleriniz ve lens ürünleriyle ilgili tüm talimatlara uyun. Kullanma ve değiştirme programınıza bağlı kalın.

Lens Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lenslerinizi söylenilenden uzun süre takmayın. Günde 16 saatten fazla gözünüzde tutmayın. Bunun için tasarlanmadığı sürece uyurken takmayın. Gözünüze dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayıp kurulayın.

Lenslerinizi takmadan önce asla makyaj yapmayın. Lens takarken yüzmeyin. Duş alırken de çıkartın. Enfeksiyon riskini azaltmak için lens kutunuzu sık sık değiştirin.

Lens Nasıl Takılır, Çıkartılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Gözünüzde herhangi bir kızarıklık, yanma veya görme kaybı ile karşılaşırsanız direkt göz doktorunuza danışın. Ve düzenli olarak muayeneye gidin. Şüphe duyduğunuz an lenslerinizi çıkarmaktan çekinmeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kontakt Lens Nedir?Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Lens göze nasıl takılır?

Lensinizi gözünüze takmak için ilk olarak ellerinizi yıkayın. Her zaman aynı gözden başlamaya özen gösterin. Lensi dikkatlice çanak haline getirin, göz kapağınızı tutun, lensi yavaşça yerleştirin. Gözünüzü açıp kapatın ve lens artık gözünüze yapışmış olacak.

Lens takmak ve çıkarmak zor mu?

Lensi takmak ya da çıkarmak sanıldığının aksine çok kolay bir işlemdir. İlk başlarda hayatında ilk defa lens kullanacak insanlar oldukça zorlansa da daha sonrasında alışacaktır. Hijyene uyulduktan ve birkaç pratik yaptıktan sonra lens takmak ve çıkartmak çok kolay gelecektir.

Lens kaç günde bir temizlenir?

Kontakt lenslerin kabı en az 3 ayda bir değiştirilmelidir. Günlük olarak lensinizi temizlemeniz ve solüsyonunu değiştirmeniz göz sağlığınız açısından önemlidir. Ayrıca kontakt lenslerinizi ilk açıştan sonraki 30 günden fazla kullanmamalısınız.

Lens nasıl dezenfekte edilir?

İlk olarak lensi temiz avcunuza yerleştirin. Birkaç damla kontakt lens için kullanılan dezenfekte edici solüsyonu damlatın. Lensin her iki yüzünü de temizlemek için parmağınızla lensi güzelce ovalayın.

Lens normal su ile yıkanır mı?

Lensin normal su ile yıkanması doğru değildir. Normal suyun içerisinde bol miktarda kireç ve mikrop olduğu için lens temizlenmez, mikropları içerisine çeker. Bu yüzden lensler suyla temas etmemeli, sadece solüsyonla yıkanmalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.