Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Uzak ve yakın gözlüklerini tek bir çerçevede birleştirmek isteyenler için progresif camlar doğru bir seçim olacaktır.
Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Progresif Gözlük Nedir?

40 yaş sonrasında oluşan prespiyopi (yakını görememe) sorunu sonucunda gözlük ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Uzağı görememe problemi yaşayanlar ikinci bir gözlük olan yakın gözlüğünü ortadan kaldırmak ve tek bir gözlükle hem yakını hem uzağı görmek isteyenler için progresif camlar önerilir. Tek odaklı camlara göre daha maliyetli fakat alışma süreci sonunda yüksek memnuniyet sağlayan camlardır.

Kimler Progresif Gözlük Kullanabilir?

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Daha önce bifokal cam kullanmış fakat camda bulunan çizgiden rahatsız olup daha estetik bir cam isteyenler, iki gözlük kullanımı yerine tek gözlük kullanımını tercih edenler, işi ve hobileri nedeniyle orta ve yakın mesafe için net görüş ihtiyacı duyanlar, uzak görüş problemi beraberinde yakında görüş sıkıntısı çekenler progresif gözlük kullanabilir.

Ancak sıkıntıya gelemeyen ve çok takıntılı bir kişiliğe sahipseniz progresif cama alışma süresinde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Progresif Gözlük Nasıl Kullanılır?

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Progresif camlarda uzak görüş alanı en üstte, yakın görüş alanı ise en alttadır. Orta mesafe ise uzak ve yakın görüş alanının arasında kalan “koridor” olarak nitelendirelen bölümdür. Progresif cam kullanıcılarının dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan biride göz hareketleriyle değil baş hareketleriyle hareket etmektir.

Progresif camların kenarlarında flu alanlar mevcuttur. Bu nedenle kişi yan alanlara bakmak istediği zaman yalnızca göz hareketleriyle bakmak isterse kaliteli bir görüş elde edemez. Bunun için başını sağa, sola ve aşağı hareket ettirerek kullanması en önemli unsurlardan birisidir.

Mesleğe Uygun Progresif Cam Seçmek Önemli mi?

vProgresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Kullanıcın mesleğine ve uğraş alanlarına göre çerveçeve ile progresif cam seçimi oldukça önemlidir. Öncelikle çerçeve konforlu ve görüş alanı geniş olmalıdır. Kullanıcının mesleğine ve uğraş alanına göre progresif cam seçimi daha iyi sonuç almasını sağlayacaktır.

Optisyenin kullanıcını mesleki ihtiyacına uygun progresif cam önermesi çok önemlidir. Ofis progresifi, bifokal veya tek odaklı camlar kullanıcının ihtiyacına göre çalışma esnasında daha yüksek memnuniyet sağlayacaktır.

Uzak, orta ve yakın görüş mesafeleri arasındaki geçişlerin arasındaki mesafe oldukça önemlidir. Kullanıcı dar cerveler seçmemelidir. Aksi halde geçiş mesafeleri kısalacak ve kullanıcaya olumsuz yönde etki edecektir. Uzak ve yakın mesafe arasındaki koridorun genişliği kullanıcıya daha rahat bir kullanım sunacaktır.

Bifokal Cam ile Progresif Cam Arasındaki Farklar

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Progresif camda bifokal camda bulunan çizgi yoktur. Yani tek odaklı cam görüntüsüne sahip olup daha estetik bir görüntü verir.

Progresif camda, bifokal camdaki gibi orta mesafeden yakın mesafeye geçişte oluşan zıplama olmaz.

Progresif camlarda uzak alan ve yakın alan arasındaki koridor nedeniyle yakın alan bifokal camlara kıyasla daha dardır.

Ofis Progresifi Nedir?

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Ofis progresifleri “dinamik okuma camları” olarak da isimlendirilmektedir. Ofis ve ofis benzeri alanlarda kullanma amacıyla tasarlanmıştır. Uzun süreli bilgisayar kullanımı sırasında oluşan göz yorgunluğunu minimum seviyeye düşürmektedir. Daha doğal bakış açıları sağlar. Ancak araç kullanımı sırasında kullanılmamalıdır.

Anti Fatig (Relax) Progresif Nedir?

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

40 yaş altında ve yakın gözlüğüne ihtiyaç duymayan kişiler için üretilen bir camdır. Camın tercih edilmesindeki en önemli husus, kullanıcının günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiriyor olmasıdır.

Sürücü (Driver) Progresif Nedir?

Progresif Gözlük Nedir, Kime Uygundur, Nasıl Kullanılır?

Genel amaçlı progresif gözlüklere ek olarak üretilmektedir. Kullanıcının araç kullanımı esnasında uzak alanının geniş olması sayesinde uzakta geniş görme alanı ve netlik sağlamaktadır. Orta alanının geliştirilmiş olması ile araç içerisindeki göstergelerin ve aynaların daha rahat kullanımı için tasarlanmıştır. Uzun süreli yakın kullanımı için uygun değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneşin İnsan Sağlığına FaydalarıGözlük Camı Çeşitleri
Bifokal (Uzak ve Yakın) Cam Nedir?

Progresif gözlük çerçevesi nasıl olmalı?

Progresif gözlük camlarda alt kısmının okuma alanına veya işinize özel olduğu düşünüldüğünde montaj yüksekliği alt okuma alanını rahat bir şekilde kullanılabilmenizi sağlayacak şeklinde olmalıdır.

Progresif gözlük nasıl kullanılır?

Progresif gözlüklerde üç farklı alan vardır. Eğer gözlüğün ortasına bakarsanız normal, altına bakarsanız yakın, üstüne bakarsanız uzak alanı görürsünüz. Progresif gözlük camına alışmak diğer camlara göre daha zordur. Genelde ince işçilikle uğraşanlar bu gözlükleri kullanır.

Progressive cam kimlere verilir?

Progresif gözlükler uzaktaki nesneleri, yakını ve ortayı normal bir şekilde görmek isteyen kişilere verilmektedir. Tek bir gözlük camı ile her yer görülebilir ve aynı zamanda prosbiyop olan herkes tarafından tercih edilen gözlüklerdir.

Progresif gözlüğe alışma süresi ne kadardır?

İlk kez progresif cam kullanıcıların ilk başlarda alışma süreci zorlu geçebilir. Kullanıcının alışma süreci 1-15 gün arasında değişmektedir. Bu süreçte kullanıcı eski gözlüğüne geri dönüş yapmamalı ve gözlük kullanımına ara vermemelidir.

Progresif gözlük kullanmak zor mudur?

Birden fazla gözlük camının görevini bir camda buluşturan progresif camlara alışma süresi tek odaklı camlara kıyasla daha zorlu ve uzun geçmektedir. Optisyen kullanıcıya bu camı sunarken cama alışma süreci ve camın yapısı hakkında bilgi vermelidir.

Progresif gözlük ne işe yarar?

Progresif gözlük camlar, uzak, orta ve yakın mesafelerini tek bir camda görmemizi sağlar. Dışarıdan bakıldığında herhangi bir farklılık görülmeyen progresif camlarda, bifokal camda olan kesinti yoktur. Uzak, orta ve yakın görüş alanlarına sahip progresif camlarda ikinci bir gözlük ihtiyacına gerek duyulmaz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.