Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Yakını görememe sorunu olan presbiyopi, hipermetroptan farklı olarak yaşlılığa bağlı olarak gelişen ve ortaya çıkan bir sorundur.
Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Presbiyopi Nedir?

Yakını görememe sorunu olan presbiyopi, yaşa bağlı olarak gelişen bir görme kusurudur. Özellikle 40 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen presbiyopi, ilerleyen yaş ile birlikte esnekliğini kaybeden merceğin yakını görmede yetersiz kaldığı bir rahatsızlıktır.

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Şekil değiştirebilme özelliğine sahip olan mercek, esnek bir yapıya sahiptir. Yakın mesafede kaliteli görüş imkanı sağlamak adına şişen mercek, yakını daha iyi görme imkanı sağlamaktadır. 40 yaş sonrasında ilerleyen yaş ile birlikte deforme olan mercek, bu özelliğini kaybederek yakın mesafede kaliteli görüş imkanı sunmamaktadır. 

Prespiyopi ve Hipermetrop Arasında Fark

Prespiyopi ile hipermetropu birbirinden ayıran temel özellik, yaş faktörüdür. Hipermetropta gelen ışınların odak noktasının arakasının yani retinanın arkasında kalarak yakını görme kusuru meydana gelir.

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Yaşa bağlı olmayan ve gençlerde de görülebilen hipermetrop, göz küresinin normalden kısa olmasından kaynaklanır. Prespiyopi ise yaşlanmaya bağlı olarak göz merceğinin esnekliğini kaybederek sertleşmesinden dolayı meydana gelir.

Presbiyopi Neden Olur?

Uzak mesafedeki bir cisim yakına geldiği zaman beyne ulaşan sinyaller değerlendirilerek göze geri iletilir. Beyne iletilen sinyaller doğrultusunda göz kaslarının kasılıp gevşemesiyle birlikte liflerle gerilip gevşemektedir.

Ancak yaşa bağlı olarak göz kasları bu özelliğini kaybeder ve zamanla yakın mesafede görme kusurları meydana gelir. 40 yaş sonrasında her yıl 1 numara artış gösteren görme kusuru zamanla etkisini arttırmaktadır.

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Miyop olan kişilerin yakını daha iyi görmeleri, iki hastalığın üst üste gelerek kusur azaltıcı etki göstermesidir. Yani uzağı görmekte zorlanan kişiler yakını daha iyi görürler. 40’lı yaşlarda başlayan yakını görememe sorunu 60 yaşına kadar sürekli olarak değişkenlik gösterir.

Zamanla artan derece 60 yaşından sonra durağanlaşır. Esnekliğini kaybeden ve sertleşen mercek, 60 ile 65 yaş sonrasında odaklama yeteneğini fiilen kaybeder. Prespiyopi hastaları için 60 yaşıdan sonra yakın gözlüğü olmazsa olmazlardan olur. Ancak miyop olan kişiler uzak gözlüklerini çıkardıklarını yakını çok daha net görürler.

Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?

Prespiyopi hastalarında en sık gözlemlenen belirti gazete veya kitap okurken kendilerinden uzaklaştırmalarıdır. Yakına göre uzakta daha iyi görüş sağlayan presbiyopi hastaları inceledikleri nesneleri veya okudukları yazıları sürekli olarak uzaklaştırma ihtiyacı hissederler. 

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Zaman içinde bulanık görme, alın ve şakak kısımlarından ağrı gibi sorunlarla karşılaşırlar. Yakın mesafede dikkat gerektiren işler ile ilgilenirken odaklanmakta ve dikkatlerini toparlamakta zorluk çekerler. Bir süre kitap veya gazete okuyan presbiyopi hastası sonrasında uzağı net görmede sıkıntı yaşar.

Presbiyopi Tedavisi

Presbiyopi hastalığının tedavisi birçok şekilde yapılabilir. Hangi tedavi yöntemini tercih edeceği kişiye bağlıdır. En çok kullanılan tedavi yöntemi ise gözlüktür. Gözlük taktıktan sonra presbiyopi hastalığı ilerlemeyi bırakır. Peki presbiyopi nasıl tedavi edilir? İşte presbiyopiyi tedavi etmenin yolları;

Gözlük Tedavisi

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Presbiyopi tedavisinde en çok kullanılan yöntem gözlüktür. Gözlük tedavisi ile daha net görüş amaçlanırken aynı zamanda presbiyopi nedeniyle görülen göz ve baş ağrıları da ortadan kalkar. Gözlüğün yanı sıra diğer tedavi yöntemi ise lens kullanımıdır.

Lens Tedavisi

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Gözünüzün derecesine uygun olarak doktor reçetesi ile temin ettiğiniz lensleri kullanabilirsiniz. Lens kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzdan onay alarak kullanmalısınız.

Göz numaranızın ve yapısının lense uygun olmadığı yapılan muayene sonucunda belirlenmeli ve elde edilen sonuç doğrultusunda kullanılmalıdır. 40 yaş sonrasında azalma görülen gözyaşı, lens kullanımını zorlaştıran etkenler arasındadır.

Kamra Inlay Tedavisi

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Presbiyopi tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise Kamra Inlay tedavisidir. Göz damla ile uyuşturularak kusursuz bir kapak oluşturulur. Yaklaşık 15 dakika süren tedavide dikiş yada bandaj kullanılmaz. Presbiyopinin yanı sıra uzak görme kusuru olan kişilerde tedavi öncesinde lazer ile bu problem giderilir ve sonrasında kamera yerleştirilerek flap ile kapatılır.

Lazer Tedavisi

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Presbylasik olarak adlandırılan lazer tedavisinde ise yakın sorunu ortadan kaldırılır. Ancak lazer tedavisi öncesinde gerekli olan bütün muayene ve tetkikler yapılmış olmalıdır. Yapılan tetkiklerin sonucunun olumlu olması durumda lazer tedavisi gerçekleştirilir. 

Multifokal Tedavisi

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kullanılan bir diğer yöntem ise uzak ve yakın problemini ortadan kaldıran göz içi mercek (multifokal) tedavisidir. Bu yöntem ile göz içindeki mercek alınarak yerine yeni mercek yerleştirilir.

Bu mercek sayesinde kişi hem uzak hem de yakını daha net görür. Bu yöntem uygulanmadan önce gerekli olan tüm tetkik ve muayeneler yapılarak hastanın tedaviye uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Bir diğer önemli unsur ise hastanenin ve doktorun tecrübesidir. 

Progresif Cam ile Bifokal Cam Tedavisi

Uzak sorununun yanı sıra yakını görmemede sıkıntı çeken kişiler çok odaklı progresif camları tercih etmektedirler. İki gözlük taşımak istemiyor ve tek gözlük ile net görüş imkanı elde etmek istiyorsanız sizin için kurtarıcı nitelikte olabilir. Aynı zamanda progresif gözlüklerin yanı sıra çift odaklı bifokal camları da tercih edebilirsiniz.

Presbiyopi Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Progresif camları bifokal camlardan ayıran en temel özellik; progresif camlarda uzak orta ve yakın olmak üzere 3 odak noktası bulunurken bifokal camlarda ise uzak ve yakın olmak üzere 2 odak noktası bulunmaktadır. Aynı zamanda bifokal camların ortasında uzak ve yakın odak noktasını ayıran keskin bir çizgi bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Keratokonus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Üveit Nedir, Neden Olur?
Polarize Nedir, Ne İşe Yarar?

Presbiyopi düzelir mi?

Presbiyopi kendi kendine düzelebilen bir durum değildir. Kişinin 40 yaşına girmesinin ardından başlar, her yıl 1 derece ilerleyerek devam eder. Tedavi edilmediği taktirde ciddi görme bozuklukları ortaya çıkar. Presbiyopiyi tedavi etmenin birçok yolu vardır.

Herkes presbiyopi olur mu?

Presbiyopi belli bir yaşa gelince herkeste görülen bir sorundur. Sık görüldüğü için tedavi yöntemleri de oldukça fazladır. Gelişmiş teknoloji ile birlikte kolaylıkla düzeltilebilen bu sorunun en yaygın tedavi yöntemi ise gözlüktür.

Presbiyopi kimlerde görülür?

Presbiyopi yaşla birlikte içerisindeki doğal lensin farklı mesafelere odaklanabilme yeteneğini kaybetmesiyle gerçekleşmektedir. 40 yaş civarında başlar, 45 ile 50 yaşlarında görme durumu ciddi şekilde etkilenir.

Gözler kaç yaşından sonra bozulur?

40 yaştan sonra gözlerde yakını görememe problemi başlar. Uzağı net gören herkesin başına yakını görememe sorunu 40 yaşından sonra gelmektedir. Bu sorunu aşmak için tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir.

Presbiyopi nasıl önlenir?

Presbiyopiyi önlemek için progresif cama sahip gözlükler kullanılabilir. 40 yaştan sonra gözlerin bozulması oldukça normal bir durumdur. Bu durumu önlemenin bir yolu yoktur. Tedavi yöntemlerine bakmanız gerekir. Presbiyopiyi tedavi edecek birçok yöntem vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.