Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Oldukça ciddi bir göz hastalığı olan üveit, göz küresinin bir tabakası olan uvea tabakasının iltihaplanması sonucunda oluşmaktadır.
Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Üverit Nedir?

Göz hastalıkları arasında yer alan üveit hastalığı, sinsice ilerleyen kronik bir göz hastalığıdır. Göz küresinin orta kısmında bulunan jel benzeri maddeyi 3 tabakalı bir kılıf sarmaktadır. 3 tabakalı kılıfın ortasında bulunan tabakaya uvea adı verilmektedir.

Uvea tabakasının iltihaplanması ise üveit olarak adlandırılmaktadır. Üveit hastalığında erken teşhis ve doğru tedavinin oldukça önemlidir. Gözün ayrı bir uzmanlık alanı olarak nitelendirilen uvea, uzman ve deneyimli bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.

Gözü besleyen damarların tümünü barındırması nedeniyle oldukça önemli olan uvea, iltihaplanması durumunda birçok ciddi sorunu beraberinde getirebilir. Uveanın iltihaplanması durumunda gözün tüm dokuları bu iltihaptan etkilenir. Bu nedenle üveit oldukça ciddi bir göz hastalığıdır.

Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Oldukça karmaşık bir hastalık olan üveit, hastadan hastaya farklı şekilde seyredebilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren üveit, gerek doğru tedavi yöntemi gerekse uzmanlık açısından oldukça önemlidir.

Tedavi sonrasında hasta kontrollerini aksatmamalı ve en az 3 ayda bir kontrollere gidilmelidir. Aksi halde hastalığın tekrarlaması söz konusu olabilir. Gözü besleyen damarların tamamının uveada bulunması nedeniyle oldukça tehlikeli ve körlüğe neden olabilen bir hastalıktır.

Gözün tüm bölgelerini etkileyebilen üveit, iltihabın bulunduğu bölgeye göre farklı olarak isimlendirilebilir. Gözün kısmında bulunan üveit iritis veya ön üveit olarak adlandırılırken orta kısımda bulunan üveit siklit, arka kısmında ise koroidit olarak adlandırılmaktadır.

Üverit Neden Olur?

Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Üveit vücuttaki bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelebileceği gibi mantar, virüs ve parazitler nedeniyle de oluşabilir. Üveite neden olan hastalıklar behçet hastalığı, tüberküloz, herpes, bağışıklık sistemi hastalıkları, göz travması, romatizmal hastalıklar, ankilozan spondilit ve romatoid olarak sıralanabilir. 

Ancak üveit hastalarının %30-40’ında üveit nedeni tam olarak bulunamamaktadır. Bu nedenle çeşitli tahlillerin ve detaylı bir incelemenin yapılması teşhisin doğruluğu açısından oldukça önemlidir.

Üverit Belirtileri Nelerdir?

Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Üveit çok önemli bir göz hastalığıdır ve üveit hastalığı belirtileri arasında birçok etken vardır. Sizlerin de çok merak ettiği üveit hastalığı belirtileri iiddetli göz ağrısı, kırmızı göz, baş ağrısı, bulanık görme, göz bebeğinde küçülme, görme alanında leke oluşumu, görmede azalma, iris damarında ödem, ışığa karşı hassasiyet, gözde uçuşmalar, göz kamaşması, göz kanlanması, göz sulanması ve ani görme kaybıdır.

Üverit Göz Hastalığı Teşhisi

Genellikle sinsice ilerleyen üveit ani görme kayıplarına ve göz bebeğinde şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Üveit belirtilerinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalı ve gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırmalılardır.

Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Ancak tecrübeli ve uzman bir doktora başvurmak tedavinin sonucu açısından oldukça önemlidir. Üveit hastalığının seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden teşhis ve tedavisinde kullanılan yöntemlerde farklılık göstermektedir. Bazı üveit hastalarında doğrudan ve kolayca teşhis konulabilirken bazı üveit hastalarında ise teşhis sürecinde çeşitli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. 

Üveitin bulunduğu bölgeyi daha iyi belirlemek ve ne kadar tehlikeli olduğunu anlamak adına ultrasyon, anjiyografi, ERG ve ICG gibi tetkikler tanının konulmasını kolaylaştırırken hastalık hakkında daha net bilgi alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda üveit ile ilgisi olabilecek hastalıklar için kan testleri, rasyolojik muayene ve iç hastalıkları muayenesi gerekebilir.

Üverit Nasıl Tedavi Edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir. Üveit belirtilerinin görülmesi durumunda bir an önce bir uzmana başvurmak tedavinin başarısını olumlu yönde etkilerken hastalığın olumsuz etkilerini de önlemektedir.

Tedaviden başarılı sonuçlar alınması için öncelikle uzman tarafından belirlenen kesin ve doğru tanı oldukça önemlidir. Bu nedenle tecrübeli bir doktora başvurmalısınız. Tedavi sonrasında yeniden tekrarlama görülebilen üveit hastalığında düzenli olarak kontrollerin devam etmesi oldukça önemlidir.

Üveit Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Tedavi olumlu sonuçlansa dahi en az 3 ayda bir kontrollere gidilmeli ve gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır. Üveite neden olan bir hastalık söz konusu ise öncelikle hastalığın tedavisine başlanmalıdır.

Enfeksiyon sonucunda veya üveite neden olan bir hastalık sonucunda oluşmuş ise öncelikle o hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Böylece üveit belirtilerinde doğrudan bir azalma görülecektir. Üveit tedavisinde kullanılan yöntem kortizonlu iğne ve damla tedavisidir.

Bu tedavi yöntemi kişinin günlük aktivitelerini sınırlamamakla birlikte kullanılan damlaların etkisi ile göz bebeğinde büyümeye neden olarak araba kullanma gibi dikkat gerektiren işlerde zorlanmalara neden olabilir. Tedavi sürecinde %100 UV korumasına sahip güneş gözlüklerinin kullanımı oldukça önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Presbiyopi Nedir, Neden Olur?Keratokonus Nedir? Tedavisi
Polarize Nedir, Ne İşe Yarar?

Üveit hastalığı nasıl olur?

Üveit, gözün orta tabakası olan uveanın iltihaplanması durumuna verilen isimdir. İltihabın nedeni bazı üveit vakalarında bilinmez. Ancak behçet hastalığı gibi bağışıklık sistemi rahatsızlıkları bulunan kişilerin çoğunda üveit görülmektedir.

Üveit kesin tekrarlar mı?

Üveit, genelde ani bir şekilde başlar ve gözde kızarıklığa, ağrıya neden olur. Haftalarca sürebilen bu hastalık tekrarlayabilir. Ön üveitin bazı tipleri daha yavaş ve uzun seyirli yani kronik olabilir. Bazı tipleri de tekrarlarla kendini belli eder.

Üveit hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Üveit tedavi edilmediği taktirde kalıcı görme kaybına neden olabilir. Hasta kendi isteğine göre ilaç kullanmamalı, hastalığın teşhisinde geç kalınmamalıdır. Aksi taktirde görme kaybı hatta körlük meydana gelebilir.

Üveit atağı nasıl olur?

Üveit atağı gözün ön bölgesinde yaşanırsa kızarıklık, bulanık görme, görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa duyarlılık, göz önünde uçuşmalar, kararmalar görülebilir. Arka bölgesinde yaşanırsa da genelde bulanıklık ve görmede azalma meydana gelir.

Üveit hangi hastalıklarda görülür?

Üveit frengi, toksoplazma, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, sarkoidoz, multipl skleroz, ankilozan spondilit gibi hastalıkların sonucunda oluşabilmektedir. Bu iltihap, otoimmün ve frengi gibi enfeksiyonlar üveiti tetiklemektedir.

Üveit iğne tedavisi nasıl yapılır?

Üveit hastalığında iğne tedavisi gözün renkli kısmının biraz dışından sklera denilen beyaz kısıma yapılır. Uygulama sırasında hasta batma hissedebilir. İğneden sonra göze antibiyotik damlalar damlatılır, birkaç gün göz, mikrop kapmasın diye kapatılır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.