İran Sinemasının En İyi Örnekleri | 2024

Mirza İbrahim Han Akkas Başi ile başlayan İran Sineması, günümüzde dünya sinemasının en iyileri arasında gösterilebilecek filmlerin çıkış noktası olmuştur.
İran Sinemasının En İyi Örnekleri | 2024

Mecid Mecidi, Asghar Farhadi, Bahman Ghobadi, Abbas Kiarostami gibi başarılı yönetmenler sayesinde Hollywood’a kafa tutabilecek pozisyona gelen İran sineması, özellikle Asghar Farhadi’nin 2011’de Altın Ayı’yı almasıyla dikkatleri üzerine çekti. İçerisinde bulunan siyasi bunalım, baskı ile birlikte dünyanın çok gerisinde adım atmaya başlayan İran sineması, uluslararası alanda İran’la dünyanın iletişim araçlarından olmuştur.

1. Until Tomorrow

İran Filmleri
Fereshteh, gayri meşru olarak dünyaya getirdiği bebeğini sürpriz bir şekilde onu ziyarete gelen anne ve babasından saklaması gerekmektedir. Arkadaşı Atefeh, Fereshteh’e yardım etmeyi kabul eder. Bu sırrı saklayabilmek doğru ana kadar müttefiklerin kim olduğunu dikkatli seçebilmek için ise ikili ellerinden geleni yapmaları gerekmektedir.

TürDram
IMDb6,9
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAli
Asgari
OyuncularSadaf
Asgari
Ghazal
Shohaei
Babak
Karimi

2. The Apple Day

İran Filmleri
İran dağlarındaki evlerinden uzakta, şehirde yaşamak için mücadele eden bir aile sizlerle. Saeed ve anne babasını, yeni hayatlarında karşılarına çıkan aksilikleri farklı yollarla çözmeye çalışmaları ve her çözümde yeni umutlar doğurmaları da filmimizde sizlerle. Ana karakterlerimizden bir diğeri olan Mehdi, okulda öğrendiği bilgileri kutlamak için ise babası ve erkek kardeşiniz sattığı elmaları da Elma Günü’nde okula götürmeyi kabul ederek işleri dramalaştırır.

TürDram
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenMahmoud
Ghaffari
OyuncularMahdi
Pourmoosa
Arian
Rastkar
Zhila
Shahi

3. Henas

İran Filmleri
Filmimizde nükleer şehir Darius’un gerçekte yaşanmış olan tüm hayat parçaları sizlerle. Eşi Shohreh’ın gözünden Darius’un önceki hayatındaki sorunlar, çelişkiler ve karakteri anlatılmaktadır. Savaş sahneleri, şehidin misyonları da filmde tüm detayları ile sunulurken şehidin ailesiyle birlikte öldürüldüğü sahneler, yere akan kan ve kurşunun sesi de sizlerle.

TürBiyografiDramRomantik
IMDb6,6
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenHossein
Darabi
OyuncularMerila
Zare’i
Behrouz
Shoaybi
Siavosh
Tahmoures

4. Subtraction

İran Filmleri
Yağmurun birkaç saniyelik bile dinmediği İran’da çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftin hikayesi sizlerle. Çift ne kadar çabalıyor olsa da bir türlü çocuk yapmakta başarılı olmaz ve kendilerine birebir benzeyen klon ismini verebileceğimiz başka bir çift ile tanışırlar. Klon denilenler alt sınıfta mutsuz bir hayat sürerken, çiftimiz orta sınıfta da mutsuz ama özgür bir hayat yaşamaktadır. Dünya dışı fiziksel benzerlikleri sorgulamalarını neden olurken yeni iç çatışmaları ortaya çıkmaya başlar.

TürDramGizem
IMDb7,8
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenMani
Haghighi
OyuncularTaraneh
Alidoosti
Ali
Bagheri
Saheyla
Razavi

5. Leila’s Brothers

İran Filmleri
Kırk yaşındaki Leyla, tüm hayatını anne, baba ve dört erkek kardeşe bakmak ile geçirmiş olan bir kadındır. Ailesinin hayatı ekonomik koşullardan dolayı fazlaca ezilirken; hayal kırıklıkları gölgesinde, kavgasız geçmeyen bir gün bulunmaz. Kardeşlerinin işlerini yoluna sokmaya çalışan Leyla, ailesini düze çıkartacak bir fikir bulduğunda ise işler değişmeye başlar.

TürDram
IMDb7,4
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSaeed
Roustayi
OyuncularTaraneh
Alidoosti
Saeed
Poursamimi
Payman
Maadi

6. Singo

İran Filmleri
Balıkçılar birkaç at nalı yengeci yakaladığında sevinç ile adalarına getirirler. Yengeçleri ölümden kurtarmak isteyen Shafa adındaki genç kız ise onları çalarak kaçmalarına yardım eder. Lakin bu durum insanların açlık ile yüzleşmesine yol açacağı için ailesini insanların öfkesi ile hedef haline gelmesine neden olur. Adalılar onları sınır dışı etmek üzere toplanırken, Shafa artık ailesinin huzurlu yaşamı ya da yengeçler arasında bir seçimde bulunması gerekmektedir.

TürMaceraAile
IMDb-
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAlireza Mohammadi
Rouzbahany
OyuncularHadis
Abolsedghi
Taha
Behrouzour
Zohreh
Eslami

7. Golden Blood

İran Filmleri
İran’da kadınlarım yaşamı düşünüldüğünden daha zor olduğu ise bilenen bir gerçekliktir. Filmde hapsedilmiş bağımlı kocası, engelli çocuğu ve omuzlarına yük olmuş olan yüksek yaşam maliyetleri ile boğuşmakta olan kadının hayatı sizlerle.

TürDram
IMDb6,0
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenEbrahim
Sheibani
OyuncularBahar
Ghasemi
Zahra
Hatami
Shahab
Hosseini

8. Without Her

İran Filmleri
Roya, İran’dan Danimarka sularına göç etmeye başlamadan iki hafta önce, kaybolmuş görünen ve hiçbir şey hatırlamayan bir kız ile tanışır. Rayo genç kızı evine alarak ona barınak ve yeni bir aile sağlar. Kocası, ailesi ve arkadaşları kızı benimserken Roya’nın göremediği tek bir şey vardır ki bu genç kız Roya’nın yerini almak isteyen birisidir.

TürDramGizemGerilim
IMDb6,9
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenArian
Vazirdaftari
OyuncularTannaz
Tabatabaei
Saber
Abar
Shadi
Karamroudi

9. A Separation

İran Filmleri
Boşanmak isteyen Nadir ve Simin’in bu istekleri mahkeme tarafından kabul edilmez. Bunun üzerine Simin evi terk eder. Nadir kızı ve babasına bakması için bir kadın bulur. Daha sonra arada çıkan anlaşmazlıklar mahkeme salonlarında yükselen sesler ve en sonunda boşanan bir çift.

TürDram
IMDb8,3
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenAsghar
Farhadi
OyuncularPayman
Maadi
Leila
Hatami
Sareh
Bayat

10. Sarhoş Atlar Zamanı

İran Filmleri
Babaları öldükten sonra hayata tutunmak için büyük bir mücadele veren bir ailenin yaşadığı dramı anlatan film, büyük bir ilgi ile izlendi. Sırf erkek olduğu için ailenin sorumluluğunu üstlenen Eyüp, acilen ameliyat olması gereken Madi ve başına gelenlere sesini çıkarmayan genç bir kızın çetin kış karşısında yaşadıklarını anlatan filmin sizlerle.

TürDramSavaş
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2000
YönetmenBahman
Ghobadi
OyuncularAyoub
Ahmadi
Rojin
Younessi
Amaneh
Ekhtiar-dini

11. Children of Heaven

İran Filmleri
Kız kardeşinin ayakkabılarını tamirden getirirken kaybeden Ali, daha sonra kardeşi Zehra ile bir plan yapar. Artık iki kardeş Ali’nin ayakkabılarını ortaklaşa giymek zorundadırlar. Bu durumu ailelerinden  korktukları için saklayan iki kardeş okul çıkışlarında ayakkabıları birbirlerinden alırlar. Bir süre sonra Zehra üçüncüye ayakkabı verilen bir koşuya katılır ve birinci olur. Zehra üçüncü olmadığı için çok üzülür çünkü o ayakkabıları çok istemiştir.

TürDramAileSpor
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
1997
YönetmenMajid
Majidi
OyuncularMohammad
Amir Naji
Bahare
Seddiqi
Amir Farrokh
Hashemian

12. Taste of Cherry

İran Filmleri
Bay Badii isimli bir adam arabasına atlar ve yola çıkar. Amacı kendisini öldürmesi ve gömmesi için birini bulmasıdır. Yolculuğu boyunca Kürt bir asker, Afkan asıllı öğretmen ve yaşlı bir Türk’le karşılaşır. Hayatından vazgeçen umursamaz Bay Badii bu yolculukla çok fazla şey öğrenir.

TürDram
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
1997
YönetmenAbbas
Kiarostami
OyuncularHomayoun
Ershadi
Abdolrahman
Bagheri
Safar Ali
Moradi

13. The Day I Became A Woman

İran Filmleri
Üç kadın, üç ayrı hikaye ve yaşanılan ortak kader. Birisi kadın olduğunu yeni fark eden ve bu durumun getirdiği yaptırımlardan hoşlanmayan Hava. Diğeri kocasına karşı çıkarak bisiklet yarışlarına katılan Ahoo ve teknolojiyle yeni tanışan ve onu seven Hoora. Üç kadının da ortak noktası kadın olmaları. Yönetmenliğini Marzieh Meshkini’nin yaptığı film, İran’ın sosyolojik yapısını gözler önüne seriyor.

TürKomediDram
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2000
YönetmenMarzieh
Makhmalbaf
OyuncularHassan
Nebhan
Ameneh
Passand
Shabnam
Toloui

14. The Stoning of Soraya M.

İran Filmleri
İran’ın başka bir yüzünün anlatan filmde iftira ve hırsın nelere mal olabileceğini gösteriyor. Küçük bir köyde yaşayan Süreyya, eşinin çeşitli oyunlarına rağmen ondan boşanmaz çünkü gidecek yeri yoktur. Bir halası olan Süreyya, arada onun yanında gider ve orada kalır fakat bir kocası Ali, yalancı şahitler ve tehditlerle Süreyya’nın iffetine dil uzatır ve köy halkı ayağa kalkar. Tüm bunlar bir gün içerisinde olur ve Süreyya, köy meydanında recm edilir.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2008
YönetmenCyrus
Nowrasteh
OyuncularShohreh
Aghdashloo
Jim
Caviezel
Mozhan
Marno

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.