El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

El ayak ağız sendromu, genellikle bebek ve çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu sendrom bulaşıcı bir hastalıktır. Dikkat edilmesi gerekmektedir.
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

El Ayak Ağız Sendromu Nedir?

El ayak ağız sendromu, bebek ve 5 yaş altındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalık çok nadir olarak yetişkinlerde de görülmektedir. El ayak ağız sendromu, viral enfeksiyon nedeniyle meydana gelmektedir. Genellikle yüksek ateş, ellerde döküntü, ayaklarda döküntü, ağız içinde aft adı verilen beyaz yaraların oluşumuyla belirti vermektedir.

El Ayak Ağız Sendromu

Bu hastalık genellikle yaz veya sonbahar mevsiminde ortaya çıkmaktadır. El, ayak, ağız sendromuna neden olan ''enterovirüs'' adı verilen virüstür. Bu virüsler koksaki virüsleri, poliovirüsler, ekovirüsler ve enterovirüsler olarak gruplara ayrılmaktadır.

Hastalığa en fazla Coxsackie virüs A16 neden olmaktadır. Enterovirüs 71 el ayak ağız sendromunun salgılarına yol açabilmektedir. Genellikle bu sendrom, sığır ve domuzlarda görülen bir hastalık ile karıştırılmaktadır.

Bu sendroma yol açan virüsler, birbirinden farklılık göstermektedir. İnsanlarda görülen hastalık hayvanlara, hayvanlarda görülen hastalık ise insanlara geçmemektedir. Bu durum kesinlikle yaşanmamaktadır.

El Ayak Ağız Sendromu Belirtileri Nelerdir?

El Ayak Ağız Sendromu

El ayak ağız sendromu belirtileri arasında; yüksek ateş, ellerde döküntü, ayaklarda döküntü, ağızda aft, boğaz ağrısı, öksürük karın ağrısı, ağrılı ve içi sıvı dolu döküntüler, ayak tabanlarında kabarcıklar, ellerde kabarcıklar, avuç içlerinde kabarcıklar, bazı durumlarda ise dizlerde, dirseklerde ve genital bölgede döküntüler vardır.

El Ayak Ağız Sendromu Bulaşıcı mıdır?

El ayak ağız sendromu, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Kuluçka süresi 3 ila 6 gündür. Bu sendromu meydana getiren virüs, bir çocuktan başka bir çocuğa geçebilir. Aynı zamanda anne karnında olan bebeğe anneden geçişi mümkündür. El ayak ağız sendromu, oral ya da fekal oral yol ile oluşum göstermektedir.

El Ayak Ağız Sendromu

Bu durumun oluşumu ağız ya da bağırsak mukozasına virüs yerleştikten 1 gün içinde lenf düğümlerine geçiş yapmaktadır. Bu durum sonrasında ise hızlı bir biçimde ağız mukozası cilde kadar ulaşır. 

El ayak ağız sendromuna neden olan virüs, dışkı, burun ve boğaz salgılarında oluşan döküntülerin içinde de yer almaktadır. Virüs bulunan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaşma durumu daha yüksektir. Bazı durumlarda belirti ve şikayetler ortadan kalktıktan sonra dahi bulaşma yaşanabilir. 

El Ayak Ağız Sendromu Tedavisi Nasıldır?

El ayak ağız sendromunun özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle meydana gelen şikayet ve belirtileri hafifletmek amaçlı bir tedavi uygulanmaktadır. Bu sendromun özel bir tedavisi bulunmadığı gibi özel bir aşısı da bulunmamaktadır.

Hastalıktan dolayı meydana gelen kabarcıklar, döküntüler, yaralar, ağrı ve ateşi hafifletmek amacıyla tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi ise ilaç yöntemi olarak tercih edilmektedir.

Yara, kabarcık, döküntü ve lekeler için ilaçlar verilirken, ağız yaraları için gargara ve sprey verilmektedir. Ağrı ve yüksek ateş için ise yine ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide ise hastanın ateşini düşürmek ve ağrılarını azaltmak amacıyla ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilmektedir.

El Ayak Ağız Sendromu

El ayak ağız sendromu tedavisi ilaç yöntemi ile azaltılarak müdahale edilmektedir. Bu tedavi sayesinde 10 gün içinde hastalık geçmektedir. Bu hastalıkta önemli olan ise ailelerin tutumudur. 

Aileler bu konuda oldukça dikkatli ve özenli olmalıdır. Çocuklarına temel temizliği iyi bir şekilde öğretmelidir. Çocukların bulunduğu ortamlar temiz olmalıdır. Aynı zamanda beslenme oldukça önemlidir. Yeterli, sağlıklı ve düzenli beslenme gerekmektedir. Sıvı tüketimi de bu hastalıkta önem taşır. Bu nedenle aileler çocuklarına özen göstererek korumalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızamık Belirtileri ve TedavisiEnsefalit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Su Çiçeğinin Belirtileri ve TedavisiReye Sendromu Nedir? Tedavisi
Gül Hastalığı Nedir & Nasıl Tedavi Edilir?Bebek Döneminde Yapılması Gereken Aşılar
Zona Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Çocuklarda Yazın Görülen Hastalıklar

El ayak ağız hastalığı neden olur?

El ayak ve ağız hastalığına neden iki adet virüs vardır. Bu virüsler coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71 olarak adlandırılır. Kişi, hastalığı taşıyan birisiyle temas ettiğinde virüsü kapabilir. Virüsle enfekte olmuş bir nesneye dokunmak dahi etken virüsün vücuda geçmesine sebebiyet verir.

El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır?

El ayak ve ağız hastalığı ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar aylarının başında sık sık görülür. Hasta kişinin hapşırması, öksürmesi hastalığın bulaşmasına sebebiyet verebilir. Yaz aylarında havuza girerken enfekte havuz sularının yutulması da bu hastalığa neden olabilir.

El ayak ağız hastalığına ne iyi gelir?

El ayak ağız hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Sadece hastayı rahatlatmak için kaşıntıyı önleyen ağrı kesiciler, kremler, losyonlar veya ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Hastalık genelde 10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bu noktada önemli olan hastalığın bulaşmaması için hastanın toplum içerisinde bulunmamasıdır.

El ayak hastalığı yetişkinlere bulaşır mı?

El, ayak ve ağız hastalığı genelde 5 yaşından küçük çocukları etkileyen bir hastalıktır. Hastalık, ağır geçmez fakat bulaşıcıdır. Kişiye kaşıntı verdiği için rahatsız eder. Bazen büyük çocuklarda veya yetişkinlerde de görülebilmektedir.

El ayak hastalığı iz bırakır mı?

El ayak ağız hastalığında kızarık kabarcıklar görmek mümkündür. Bu bölgelerin haricinde döküntüler dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede oluşabilmektedir. El ve ayaklarda görülen döküntüler 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Kalıcı bir iz bırakmaz.

El ayak hastalığında ne yapılmalı?

Bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Tedavi hastanın şikayetlerine ve bulgularına göre planlanır. Hastalık genelde hafif seyrettiği için kendi kendine düzelir. Hastalık sürecinde birey boğaz ağrısı yaşıyorsa ağrı kesici, ateşi varsa ateş düşürücü, kaşıntısı varsa da kaşıntı losyonları ya da kremleri önerilir.

El ayak ağız hastalığı ne kadar sürer?

El ayak ve ağız hastalığı genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bazı bireylerde bu süre 10 güne de aksayabilmektedir. Özellikle küçük çocuklar hastalık yüzünden su içmekte zorlanabilir. Bu süreçte çocuklarınızın yanında olmalı ve ağrısı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

El ayak hastalığında ne yenir?

El ayak ağız hastalığı geçiren çocuklarında ağızlarında ciddi yaralar olur. Beslenme ihtiyaçlarını düzgün bir şekilde gideremezler. Bu yüzden soğuk veya sıcak içeceklerden uzak durmalı, çocuğunuzu başta su olmak üzere ılık çorba, ayran, yoğurt, süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalarla beslemelisiniz.

El ayak hastalığı ikinci kez geçirilir mi?

El ayak ağız hastalığını bir kez geçiren ikinci defa da geçirebilmektedir. Hastalığa bağışıklık kazanma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin daha dikkatli olması gerekir.

El ayak hastalığında antibiyotik kullanılır mı?

El ayak ve ağız hastalığında kaşıntılı durumlar olabilir. Bunun için antibiyotik kullanmak hiçbir etki yaratmaz. Alerji şurupları, kaşıntıyı azaltan kremler, baş ağrısı kesecek ağrı kesiciler tercih edilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.