Disk Prolapsı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

İçeriğimizde şiddetli ağrı ve güçsüzlüklere neden olan disk prolapsı hakkında bazı araştırmalar yapıp derledik. İşte disk prolapsı hakkında her şey...
Disk Prolapsı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Disk Prolapsı Nedir?

 Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi

Disk sarkması da denilen disk prolapsı, omurgalar arasındaki diskin yırtılarak içerisindeki jelin dışarı sarkmasıyla meydana gelen bir omurga rahatsızlığıdır. Omurganın her kısmında oluşabilecek bu rahatsızlık çoğunlukla bel bölgesinde meydana gelir.

Diskten dışarı sarkan kısım, sinir kökü ya da omurilik üstünde ağrılı ve kimi zaman sakatlayıcı basınca neden olur. Bu durum bel ve bacak ağrılarına sebep olur, zaman zaman buna bacaklarda güçsüzlük ve uyuşukluk da eşlik edebilir.

Disk Prolapsı Belirtileri Nelerdir?

Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi

Disk sarkması belirtileri arasında bel, boyun ve kolda ağrı; bu bölgelerde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük bulunur. Uzun süre oturma ve eğilme ağrıları daha da şiddetlendirir. Daha ileri durumlarda felç ve mesane kontrol kaybı görülebilir. 

Disk prolapsı belirtileri sarkma sorunun yaşandığı yere göre de değişir. Boyunda oluşan disk prolapsı ise boyun ağrısı ve sertleşmesine, kolda ve elde güçsüzlüğe neden olur. Eğer bu disk, kolu besleyen bir sinirin kökünü sıkıştırırsa o kolda ve elde karıncalanma görülebilir. Baş ağrısı, denge bozukluğu ve odaklanma sorunları da bunun bir belirtisidir. 

Beldeki bir diskin prolapsı bel ağrısına neden olur. Bununla birlikte eğer siyatik siniri kökünde sıkışma varsa bacaklarda uyuşma ve karıncalanmanın eşlik ettiği siyatik ağrısı meydana gelir. Siyatik siniri üstünde uzun süreli basınç, bacak kaslarında güçsüzlüğe neden olabilir.

Disk Prolapsı Tanısı Nasıl Konur?

 Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi

Disk prolapsı tanısı için önce hastanın refleks ve hareket kabiliyeti kontrol edilir. Ardından nörolojik muayene yapılır. Çekilen MR'a göre uzman doktorlar disk sarkmasının yerini ve boyutunu belirler. Alınan verilere göre tedavi planı oluşturulur.

Disk Prolapsı Tedavisi Yöntemleri

Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi

Disk sarkması tedavisinde öncelikle ameliyatsız yöntemler denenir. Bunların arasında ilaç tedavisi, enjeksiyon, fizyoterapi ve egzersizler bulunur. Taşma yapan disk dokusu etrafındaki şişme azaldıkça belirtiler yaklaşık altı hafta içinde kendiliğinden düzelmektedir. Bu süreçte hasta kontrollerle yakından takip edilir.

Hastalar ayrıca, dinlenirken ya da uyurken, omurgayı destekleyici bir şilte üzerinde düz olarak uzanmalıdır. Bunun yanı sıra, omurga üzerindeki basıncı azaltmak için kafa desteklenmeli ve omuzlar, kalçalar ve ayak bilekleri aynı hizada tutulmalıdır.

Hastalık durumu çok ilerlemişse çıkıntı yapan maddenin çıkarılması ve onarılması gibi cerrahi teknikler gerekebilir. Disk sarkmasının ameliyatlı tedavisinde mikro cerrahi yöntemleri, disk yırtığı için özel dikiş teknikleri ve disk protezleri kullanılabilir. 

Disk Sarkmasından Korunma Yolları

Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi

Disk prolapsını önlemek için kesin bir yol bulunmaz. Ancak tüm omurga rahatsızlıklarında olduğu gibi disk sarkmasında da hareketli yaşam önemlidir. Bol bol egzersiz yapmak ve sırtı güçlendirmek omurgaya olan yükü azaltır. Böylece omurga rahatsızlıklarının oluşma ihtimali düşer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yüzmenin Omurgaya FaydalarıBel Kayması Nedir?
Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?Omurga Kanalı Darlığı Nedir?
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?Fibromiyalji Nedir?

Disk prolapsı tedavi edilebilir mi?

Disk prolapsı bulunan hasta istirahat, fizyoterapi ve egzersizlerle rahatlatılabilir. Sorun çözülmezse cerrahi yollarla disk prolapsı tamamen tedavi edilebilir. Sorunun büyümemesi için erkenden önlem alınmalı ve doktora başvurulması gerekir.

Disk prolapsı ilerlerse ne olur?

Disk prolapsı ilerlerse dışarıya taşan disk sinirlere aşırı baskı yapar. Bu durumda sorun oluşan omurgadan geçen sinirler nedeniyle ayak, el ve kollarda uyuşma ve ağrı yaşanır. Daha ileri durumlarda mesane kontrol kayıpları yaşanabilir.

Disk prolapsı için hangi doktora gitmek gerekir?

Disk prolapsı ve disk sarkması için beyin, sinir ve omurga cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri de bu konuda hastaya yardımcı olabilir. Bu bölümler birlikte çalışarak hastaya uygun tedavi planını geliştirebilir.

Sinir kökü basısı ne demek?

Sinir kökü basısı sinirlerin geçtiği bölgelerin farklı rahatsızlıklarla daraldığı ve baskı altında kaldığı durumlarda gerçekleşir. Sinirler omurganın yakınından geçtiği için omurga rahatsızlıkları sinirlere baskı yapabilir. Omurgadaki sorunlarda sinirlerin ulaştığı bacak, kol ve eller de etkilenir. Bu bölgelerde ağrı, kuvvetsizlik ve karıncalanma şikayetleri görülebilir.

Disk prolapsı neden olur?

Disk prolapsına omurgalar arsında bulunan disklerin yıpranması, aşırı kilo, hareketsizlik, yaşlılık, duruş bozuklukları neden olabilir. Bu rahatsızlıktan korunmak için hareketsiz yaşamdan kaçınılmalı, egzersizlerle kaslar güçlendirilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.