Fibromiyalji Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Geçmeyen ağrılarınızın sebebi 'fibromiyalji' olabilir. Peki, fibromiyalji nedeni, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm cevaplar yazımızda...
Fibromiyalji Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji nedeni tam olarak bilinmeyen, vücudun farklı bölgelerinde hassasiyet ve ağrılara sebebiyet veren, hastada yorgunluğa, uyku bozukluklarına ve bilişsel problemlere neden olan yumuşak doku romatizmasıdır. Kronik olan bu rahatsızlığa kas romatizması da denir ve testlerle belirlenemez.

Fibromiyaljinin birçok farklı sebebi olabilir. Vücudun farklı bölgelerinde ağrıya neden olduğu için hastaya hemen tanı konulamaz, çoğunlukla rahatsızlık farklı hastalıklarla karıştırılabilir. Bu sebeple Fibromiyalji tanısı genelde geç konulur.

Toplumun yaklaşık yüzde 2'sinde görülen rahatsızlık 25 ile 55 yaşları arasındaki kişileri etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla fibromiyalji vakalarına rastlanır. Kişinin yaşam kalitesini önlemli ölçüde etkileyen rahatsızlık, uzun sürdüğü için hastanın psikolojisini de etkileyebilir.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji belirtileri arasında vücudun çeşitli noktalarında uzun süren ve geçmeyen ağrı, yanma, zonklama ve kramp hissi, uzun süre dinlenmeye rağmen yorgun hissetme, depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, hafıza kaybı ve beyin sisi bulunuyor. Hastalık, en belirgin özeliği olarak vücudun çeşitli yerlerinde yer değiştiren ağrı olarak kendini gösteriyor.

Fibromiyalji ağrıları sıklıkla sırt, bel, boyun ve kalçalarda görülür. Yorgunluk, ağır sporlar, soğuk hava şartları ve uyku sorunları ağrıları hat sayfaya çıkarır. Ağrılar hafif ya da dayanılmaz olabilir, şiddeti ve yeri gün içinde değişebilir. 

Fibromiyalji rahatsızlığı yaşayan bireyler gündelik aktivitelerinde olumsuz etki gösterecek şekilde bitkin olurlar. Uzun süre uyuyup dinlenseler dahi kendilerini yorgun hissederler. Hastalık yüzünden düzgün uyuyamazlar ve uykusuzluk problemiyle karşılaşırlar. Bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çekerler. Yeni şeyler öğrenmekte zorlanırlar ve odaklanma sorunu yaşarlar. 

Fibromiyaljinin neden olduğu sorunlar kişiyi ümitsizliğe de sürükler. Sürekli yorgun olma ve odaklanamama hali ile birlikte depresyon da baş gösterir. 

Fibromiyalji Noktaları

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji ağrıları hassas ve tetik noktaları adı verilen vücuttaki bazı bölgelerde yoğun olarak hissedilebilir. 18 farklı bölgeden oluşan fibromiyalji noktaları arasında dirsek, diz, omuz, baş arkası, göğüs ve kalçalar yer alır. Bu noktalar basınç uygulanınca ağrıya neden olur. 

Tetik noktaları fibromiyalji tanısı konulması için kullanılmaz. Daha çok fibromiyaljiyi diğer ağrı nedenleri ve hastalıklardan ayırt etmek için kullanılır. Fibromiyalji teşhisinde 3 aydan uzun süren düzenli ve sürekli ağrılar esas alınır. Ağrının nedenleri araştırılır ve bu süreçte fibromiyalji tanısı konulabilir.

Fibromiyalji Nasıl Teşhis Edilir?

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji teşhisinde 3 aydan uzun süren ve vücuda yayılan ağrılar göz önünde tutulur. Ağrıların nedenleri ve başka bir hastalığa olan bağlılığı araştırılır. Eğer ağrıların başka bir tıbbı nedeni yoksa, diğer belirtiler de göz önünde tutularak hastaya fibromiyalji tanısı konulabilir. 

Fibromiyalji hastalığının en zor tarafı teşhis için hiç bir yöntemin ve testin bulunmamasıdır. Ağrıların farklı nedeni araştırıldığı için hasta, birçok testten geçebilir. Bu testler fibromiyalji ile başka hastalıkların karıştırılmaması için gereklidir. Doktorlar hastalıklar için tıbbı nedenler aradığından ilk anda fibromiyalji akla gelmez ve bu hastalık genelde geç teşhis edilir.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji tedavisinde doktorlar hastanın yaşam kalitesini artırmak adına ağrı ve semptomları azaltmak için uğraşır. Fizik tedavi uzmanı, psikolog ve fizyoterapistler hastalığın tedavisi için birlikte çalışabilir. Bu noktada hastaya ilaçlı ve ilaç dışı tedaviler uygulanır. Ayrıca hastadan yaşam tarzını değiştirmesi ve stresten uzak durması istenir.

Fibromiyajlinin ilaçlı tedavisinde hastayı rahatlatmak için ağrı kesiciler kullanılır. Böylece hastanın ağrıları dindirilir ve yaşam kalitesi yükseltilir. Ancak ilaçların bağımlılık yapmaması için kısa süre ve az kullanılması önerilir. Bunun yanı sıra hastalığın belirtisi olan anksiyete ve depresyon için antidepresanlar da kullanılır.

Fizik tedavi ve fizyoterapi yöntemi olarak egzersiz uygulamaları yapılır. Fibromiyalji egzersizlerinde kaslar güçlendirilerek vücut rahatlatılır. Bunun yanı sıra hastaya akapuntur, yoga, masaj ve meditasyon gibi stresi azaltan ve vücudu rahatlatan uygulamalar da yapılır.

Tedavi sürecinde hastanın yaşam tarzını değiştirmesi önemlidir. Stresli ortamlardan uzak durmak ve iyi uyumak kişinin sağlığını olumlu yönde etkiler. Sağlıklı beslenmek, kilo alımına dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak da fibromiyaljiye iyi gelebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ruhsal Sorunların Neden Olduğu HastalıklarOmurga Kanalı Darlığı Nedir?
Disk Prolapsı Nedenleri ve TedavisiSomatoform Bozukluk Nedir?

Fibromiyaljiye Ne İyi Gelir?

Doktor tedavisinin dışında fibromiyaljiye iyi gelen şeylerden biri kaliteli yaşamdır. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam fibromiyalji belirtilerini hafifletir. Ağır yiyecekler yememek, kafeinli içeceklerden kaçınmak, bitki çayları tüketmek de işe yarayabilir. Bunun dışında hastanın kendine vakit ayırması ve sevdiği aktiviteleri yapması psikolojiyi güçlendirir.

Fibromiyalji tehlikeli mi?

Fibromiyajli uzun süren bir hastalık olsa da hayati bir tehlike taşımaz. Kişinin yaşamsal fonksiyonlarını etkilemez, hasta yalnızca ağrılar ve psikolojik etkilerle baş etmek durumunda kalır. Bu durum tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir. Hasta hayatta yaptığı hiç bir şeyden keyif almayabilir.

Fibromiyalji hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Fibromiyalji tedavi edilmezse ağrılar ömür boyu sürebilir. Sürekli yorgunluk, ağrı hissi ve uyku bozuklukları yaşamak hastanın psikolojisini önemli ölçüde etkiler. Depresyon ve anksiyetenin yanında farklı psikolojik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yaşanan sorunlar nedeniyle kişinin yaşam kalitesi düşer.

Fibromiyalji psikolojik bir hastalık mıdır?

Fibrimoyalji psikolojik bir hastalık değildir. Kişinin ağrıları algılamasıyla ilgili olduğu düşünülen eklem dışı romatizmal bir hastalıktır. Ancak eklemlerde şekil ve fonksiyon bozukluklarına sebebiyet vermez. Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar hastalığın sebebi değil sonucudur. 

Fibromiyalji kimlerde görülür?

Fibromiyalji çoğunlukla kadınlarda görülür ve kadınlarda daha şiddetli yaşanır. 25 ile 55 yaş arasındaki kişilerde görülen fibromiyalji erkek ve çocuklarda da görülebilir. İşkolikler, işini sevmeyenler, yoğun ve stresli yaşama sahip olanlar ve mükemmeliyetçilerin bu hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir.

Fibromiyalji kan tahlilinde çıkar mı?

Fibromiyalji kan tahlili dahil hiç bir testte çıkmaz. Fibromiyalji şüphesiyle yapılan testler hastalığı diğer hastalıklardan ayırmak için uygulanır. Vücutta hissedilen ağrıların nedenleri araştırılır. Ağrılara dair başka bir hastalık bulunmazsa diğer belirtiler ışığında hastaya fibromiyalji tanısı konulabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.