Yüzmenin Omurgaya Faydaları Nelerdir, Nasıl Yüzmek Gerekir?

Yüzmek birçok kişinin şikayet ettiği omurga rahatsızlıklarına çare olabilir. İçeriğimizde yüzmenin omurgaya olan faydalarını bulabilirsiniz.
Yüzmenin Omurgaya Faydaları Nelerdir, Nasıl Yüzmek Gerekir?

Yüzmenin Omurgaya Faydaları Nelerdir?

Yüzme, omurga gücüne ve sağlığına katkı sağlayan en iyi egzersizlerin başında gelir. Vücudun kendi ağırlığı suyun kaldırma kuvvetiyle birleşince omurgayı çalıştıran birçok hareket kolayca yapılabilir ve her hareketin omurgaya olan etkisi artar. Tüm kasları çalıştıran yüzme ile omurga ve kemik yapısı güçlenir, böylece birçok hastalık önlenmiş olur.

Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Bedenin ayakta durmasını sağlayan omurganın insan sağlığı üzerindeki etkisi büyük. İç organları, iskelet sistemini ve kasları dengede tutan omurga, sinir ve omurilik için de bir taşıyıcı görevi görür. Omurgadaki tek bir deformasyon ve bozulma sinir sistemini etkileyerek tüm vücuda yayılan sorunlara neden olabilir.

Yüzme ile çalışan omurga, güçlenerek deformasyondan korunmuş olur. Kişiyi dik tutarak doğru duruşa sahip olmasını sağlar. Ortopedistler ve fizyoterapistler birçok hastasına özellikle yüzmeleri gerektiğini önerir. Ağırlık kaldırma gibi egzersizler omurgayı yorarak yanlış hareketlere sebebiyet verebileceği için önerilmez. 

Yüzmenin Fayda Sağladığı Omurga Rahatsızlıkları

Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Yüzme skolyoz, kifoz, lordoz, omurga kayması, bel fıtığı, boyun fıtığı, disk kayması, omurga kireçlenmesi ve eklem problemleri gibi birçok hastalığa karşı omurgayı korur. Stres seviyesini düşürerek, mental sorunları giderir. Bu sayede gerginliğin neden olduğu kas spazmları ve duruş bozuklukları da düzelir. 

Yüzme adale ve kemikleri kuvvetlendirdiği için omurgayı daha işlevsel hale getirerek sağlam ve düzgün bir yapıya dönüşmesine etki gösterir. Esneklik kazanan vücutta hareket kısıtlılığı ortadan kalkar. Aynı zamanda yüzmeyle vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelebilecek sızılardan da kurtulmak mümkündür.

Saydığımız faydalar sebebiyle omurga rahatsızlıklarından şikayetçi olanlar, duruş bozukluğuna sahip kişiler ve kilo problemleri yüzünden kas ve kemik ağrıları çekenler için uzmanlar tarafından hastalara yüzmeleri gerektiği önerilir.

Yüzme Stilleri Ve Omurga Kaslarına Etkisi

Yüzmede popüler olan birçok farklı stil bulunuyor. Yüzme bilen birçok kişinin az çok yapabileceği bu stillerden bazıları omurga sağlığı için ön plana çıkıyor. 

Serbest Stil (Kulaçlama)

Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Doktorların omurga sağlığı için en çok önerdiği yüzme çeşitleri arasında yer alan serbest stil birçok kişi tarafından sıkça tercih ediliyor. Kolların öne atılmasıyla yapılan bu yüzmede en çok omuz kasları çalışıyor. Bu yüzme stilinde bacaklar kollarla birlikte hareket ettiği için bacak kasları da gelişim gösteriyor.

Sırtüstü Yüzme

Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Sırtüstü yüzme su üstünde geriye yatılarak yapılan, kol ve bacakların birlikte çalıştığı yüzme şeklidir. Bu yüzme stili omurga sağlığına direkt olarak etki eder. Sırt ve bacak kasları birlikte çalışır ve böylece omurga güçlenir. Güçlenen sırt kasları vücudun daha dik durmasını sağlarken omurganın sağlığını da korur.

Kurbağalama

 Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Kurbağalama kol ve bacakların yay gibi açılıp kapanması ve suyu itmesiyle yapılan yüzme şeklidir. Bu stil sırt, kanat ve omuz kaslarının yanında bacak kaslarını da fazlaca çalıştırır. Bacak ve baldır kasları kuvvetlenir, kas lifleri güçlenir. Sırt kaslarının açılmasını sağlandığı için omurga sağlığına da fayda görür.

Kelebek Stili

Yüzmenin Omurgaya Faydaları

Kelebek stili yüzme zor ve efor harcanması gereken bir stil olduğu için herkese önerilmez. Kolların ve bacakların aynı anda çalıştığı bu stilde suyun itiş gücüyle vücut da öne doğru itilmelidir. Bu stil kanat ve omuz kaslarını en çok çalıştıran yüzme çeşitlerinden biridir. Doğru ve etkili uygulanırsa tüm kol kasları çalışabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Omurga Kanalı Darlığı Nedir?Yüzmenin Sağlığa Olan Faydaları
Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi
Yüzme Stilleri

Yüzme postür düzeltir mi?

Yüzme neredeyse tüm kasları aynı anda çalıştırdığı için postür üzerinde olumlu etki yaratır. Güçlenen kaslar vücudun dik durmasını kolaylaştırır. Düzenli yüzme ve kas geliştirme sonrası çaba harcamadan dik durduğunuzu ve postürünüzün düzeldiğini fark edebilirsiniz.

Yüzmek mi yoksa fitness mı?

Fitness acemiler için tehlikeli ve riskli olabilecek spor dallarından biridir. Ağırlık kaldırırken yapılan yanlış hareketler sakatlanmaya sebep olabilir. Yüzme ise daha güvenlidir. Kasları güçlendirmek, fit bir görünüme kavuşmak ve omurga hastalıklarından korunmak için yüzmeyi tercih edebilirsiniz.

Her gün yüzmek zararlı mı?

Her gün yüzmenin vücuda bir zararı bulunmaz. Aksine düzenli yüzmek vücudu omurga, kalp ve akciğerde oluşabilecek birçok sorun ve hastalıktan koruyabilir. Üstelik suyun rahatlatıcı etkisini her gün hissetmek kişiyi mental olarak da güçlendirir. 

Haftada kaç saat yüzmek gerekir?

Gelişim ve sağlık için haftada 2 ya da 3 gün yüzmek yeterlidir. Haftanın belirlediğiniz günlerinde yüzmeye 1 saat ayırmanız kas ve omurga gelişiminize katkı sağlayabilir. Suya girmeden ve yoğun yüzme antrenmanından önce esneme egzersizlerini yapmanız sizin için daha sağlıklı olabilir. Esneyen kaslar daha sağlıklı gelişir, sakatlanma oranı azalır.

Yüzme ile göbek erir mi?

Bir saat yüzme ortalama 500 kalori yaktırır. Vücudun yağ oranını azaltan ve yağların yakılmasını sağlayan yüzme sayesinde fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Özellikle yağların biriktiği göbek bölgesi de yüzme sırasına çalışır. Bu sebeple yüzme göbek sorunlarına da iyi gelir, yağların yakılarak göbek bölgesinin incelmesine katkı sağlar.

Sırt ağrısına yüzmek iyi gelir mi?

Yüzme sırasında sırt kasları yoğun olarak kullanılır. Isınan kaslarda gerginlik ve spazmlar azalır. Bu sayede sırt ağrıları düzelir ve kişi daha rahat hisseder. Özellikle serbest stil ve sırt üstü yüzme sırt ağrılarına iyi gelen yüzme çeşitleridir. Ancak vücudu fazla zorlamamaya dikkat edilmesi ve yüzme öncesi germe egzersizlerinin yapılması gereklidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.