Yüzmenin Sağlığa Olan 9 Faydası

Yüzmenin vücuda olan en önemli faydalarını sizin için sıraladık. Yazımızı okuduktan sonra hemen harekete geçebilir, düzenli yüzmeye başlayabilirsiniz.
Yüzmenin Sağlığa Olan 9 Faydası

Tüm vücudun aynı anda çalıştığı sporlardan biri yüzmedir. Uzmanlar yaş ve kilo sınırlaması olmaksızın düzenli yüzmenin vücut sağlığı ve direnci bakımından oldukça önemli ve faydalı olduğunu vurguluyor.

Her yaşa uygun ve oldukça sağlıklı olan yüzme sporu, vücut direncini arttırırken aynı zamanda kaslarınızın daha çok güçlenmesine yardımcı oluyor. Çeşitli hastalıkların oluşum riskini azaltan yüzme, sağlıklı yaşamın kapılarını açıyor. Haftada 3-4 gün yüzmenin vücuda birçok faydası bulunuyor. 

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzmenin birçok vücut sorunu ve hastalığı önlemeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Kalpten, akciğere vücut için önemli olan birçok bölge, yüzme ile gelişebiliyor ve hastalıklardan korunuyor. Tüm vücudu aynı anca çalıştıran yüzme, en keyifli sporlar arsında da yer alıyor. Yüzmenin faydalarını öğrendikten sonra size de bu spora başlayabilirsiniz.

İşte yüzmenin sağlığa faydaları:

1. Stres Azaltır

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzme, fiziksel aktivitenin yoğun olduğu bir spor olduğu için serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon stresin azalmasını, zihnin sakinleşmesini ve kişinin kendini daha iyi hissetmesine imkan tanır. Böylece psikoloji güçlenir, vücut ve zihin stresin etkilerinden korunmuş olur.

Gün içerisindeki yaşanılan stres nedeniyle kasılan kaslar, yüzme ile rahatlayıp gevşiyor. Özellikle çocukların yüzme öğrenmesi ve düzenli olarak yüzmesi özgüven kazanımlarına katkı sağlıyor. vücut dayanıklılığını güçlendirerek ileride oluşabilecek çeşitli hastalıklardan koruyor.

2. Kalori Yaktırır

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Neredeyse tüm kasların aynı anda çalıştığı yüzme sporu, kalori yakmak için birebirdir. Hareket etmek ve enerji harcamak kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağlar. Düzenli yüzme sayesinde vücut sıkılaşmaya başlar, kilo problemleri zamanla çözülebilir. Kalori yakımı sayesinde vücut, fazla kalorinin getirdiği diğer hastalıklardan da korunmuş olur.

3. Kas Güçlendirir

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzmenin tüm kasları çalıştırdığından bahsetmiştir. Çalışan kaslar elbette ki güçlenmeye başlar. Üstelik ağırlık kaldırma gibi kas güçlendirici sporlara nazaran yüzmek daha güvenlidir. Yanlış ve ters bir hareket yapma ihtimali fitnessa göre daha azdır. Bu sebeple birçok kişi kas güçlendirmek ve fit olmak için yüzmeyi tercih eder.

4. Duruş Bozukluklarını Düzeltir

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzme ile çalışan kaslar güçlenerek vücudu dik tutar. Eğer kamburluk ve boyun düzleşmesi gibi postür bozukluklarının yol açtığı sorunlarınız varsa yüzme sizin için harika bir tercih olabilir. Yüzme ile güçlenen sırt ve omuz kasları sayesinde vücut daha dik durur, duruş bozuklukları önlenmiş olur. Bu sayede kamburluk ve boyun düzleşmesi gibi sorunlar giderek azalır.

5. Kolesterolü Dengeler

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzmek fazlaca enerji gerektirdiği için yağ yakımını hızlandırır. Bu sayede vücuttaki fazla yağ parçalanmaya başlar. Düzenli yüzdüğünüzde iyi kolesterol olan HDL yükselir, kötü kolesterol olan LDL düşer. Haftada en az 3 kere belli bir süre yüzerek vücuttaki yağ oranını dengeleyebilir, kolesterolü güvenli seviyelere düşürebilirsiniz.

6. Akciğer Kapasitesini Artırır

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzerken çok enerji harcandığı için vücudun oksijen ihtiyacı da artar. Bu sebeple nefes alış verişler daha hızlı ve derinlikli olur. Bu durum akciğer kapasitesinin gelişmesine katkı sağlar. Daha uzun süre egzersiz yapabilir, yorulmadan ilerleyebilirsiniz. Yüzerken nefes egzersizleri yaparak akciğer kapasitenizi daha çok artırabilirsiniz.

7. Kardiyoyu Geliştirir

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Doktorlar kalp ve damar hastalıklarından korunulması için kardiyonun geliştirilmesi gerektiğini belirtir. Kalp atış hızını artırarak kardiyoyu geliştiren egzersizlerden biri de yüzmedir. Yüzme sırasında sık aralıklarla tekrarlanan hareketler yapılır, bu sayede kalp atışları hızlanır. Harekete geçen kardiyovasküler sistem daha iyi çalışmaya başlar ve buna karşı alışkanlık kazanır.

8. Kan Akışını Hızlandırır

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzmek kan dolaşımını en iyi artıran spordur. Kan dolaşımı arttığında vücut, ihtiyacı olan tüm oksijene ve bileşenlere daha hızlı ulaşır. Sağlıklı bir kan dolaşımı ile vücudun tüm ana bölgeleri daha işlevsel hale gelir. Vücut daha etkili ve hızlı bir şekilde ödemlerden kurtulur.

9. Bel ve Sırt Ağrılarına İyi Gelir

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Genellikle bel fıtığı ile birlikte bel ve sırt ağrısı yaşayanlar çeşitli egzersizleri ve sporları yapmakta zorlanırlar. Ancak yüzme ile bel ve sırt ağrılarını hissetmeden spor yapmak mümkün. Aynı zamanda yüzme bel ve sırt ağrılarına iyi gelmektedir. Uzmanlar, kemik ve iskelet sisteminde problem yaşayan kişilere spor ve egzersiz olarak yüzmeyi tercih etmektedirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?Disk Prolapsı Nedenleri ve Tedavisi
Yüzmenin Omurgaya FaydalarıYüzme Stilleri

Yüzmek vücudu şekillendirir mi?

Yüzmek tüm kasları çalıştırdığı için vücudu şekillendirmekte etkilidir. Kaslar çalıştıkça vücut sıkılaşır ve şekle girer. Daha elastik bir yapıya kavuşan vücutta yağlar erir ve kaslar kendini göstermeye başlar. Fit bir vücut için haftada en az 3 gün yüzülmesi önerilmektedir.

Her gün yüzmek zararlı mı?

Vücudu fazla yormadıkça her gün yüzmenin bir zararı bulunmaz. Aksine yüzmenin birçok yararı bulunur. Kaslar güçlenir, vücut dengeye girer ve birçok hastalıktan korunur. Kalp ve akciğer güçlendikçe daha kişi kendini daha zinde hisseder ve özgüveni artar. Vücudun tüm yapı taşlarını etkileyen yüzme oldukça faydalıdır.

Fitness mı yüzme mi?

Eğer spora yeni başlayacaksanız yüzmeyi tercih edebilirsiniz. Yüzme sporu daha fitnessa göre daha risksizdir. Yeni başlayan biri fitnessta yanlış hareketler yaparak kendini sakatlayabilir ancak yüzmeyi herkes az çok başarabilir. Bu sebeple kasları daha ağır sporlara hazırlamak için yüzmeyle spora başlamak iyi olur.

Yüzme bacakları inceltir mi?

Yüzmede en çok kullanılan bölge bacaklardır. Bacaklar çalıştıkça yağ yakılır ve fazlalıklar atılır. Fazlalıklarından kurtulan bacaklar daha ince görünür, kas kütlesi arttıkça daha şekillenir. Aynı zamanda kalça kasları da şekle girerek bacakların daha güzel görünmesine imkan tanır.

Yüzme kol inceltir mi?

Yüzmede etkili olarak kullanılan kollarda güçlenme görülür. Kaslar çalıştıkça yağlar yakılır ve kol bölgesinde incelme yaşanır. Fazla yağlardan ve kilodan kurtulmak için düzenli olarak yüzme etkili olabilir. Üstelik daha estetik ve zarif duran kollarla birlikte omuz kasları da güçlenir. 

Haftada kaç gün yüzmek lazım?

Yüzmenin faydalarını görmek için haftada en az üç gün yüzülmesi gerekir. Yüzmeye ayrılan günlerde 1 saat yavaş tempoda yüzülmesi idealdir. Suya girmeden önce esneme hareketleri yapabilir, kaslarınızı yüzmeye hazırlayabilirsiniz. Böylece suda geçirilen zaman daha kaliteli hale gelebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.