Bitcoin ve Kripto Paralar Güvenilir mi?

Bitcoin her sene ciddi oranda büyüyerek gerçek para birimlerinin tahtını şimdiden sallamaya başladı. Kripto para birimi nedir, nasıl kullanılır?
Bitcoin ve Kripto Paralar Güvenilir mi?

Bitcoin elektronik olarak oluşturulmuş ve matematiğin gücüne dayandırılmış bir sanal para birimidir. Herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından kontrol edilmiyor. Bitcoin gerçek para birimleri olan dolar veya euro gibi basılamaz. Matematik problemlerini çözen yazılımları kullanarak, insanlar tarafından ve dünyanın her yerinde güçlü donanıma sahip bilgisayarlar tarafından üretilir. Bitcoin her sene ciddi oranda büyüyerek gerçek para birimlerinin tahtını şimdiden sallamaya başladı. Kripto para birimi nedir, nasıl kullanılır? sorularının yanıtını aşağıda bulabilirsiniz. Bitcoin efsanesi büyüyerek yayılırken, bu kripto paranın geleceği nasıl olur? sizler için araştırdık....

Bitcoin, “cryptocurrency” olarak kullanılır ve kripto para olarak Türkçeleştirilmiştir. Bu birim, 2008'de ilk kez küçük bir grup tarafından tanıtıldı ve 2009 yılında internette adı geçmeye başladı. İşin ilginç tarafı, Bitcoin’i yaratan kişinin veya kişilerin gerçek kimliği hala bilinmiyor. Bildiğimiz sadece bir takma isim var: ''Satoshi Nakamoto'' ''Bitcoin para birimi her geçen gün büyüyerek daha da yayılırken, bu kripto paranın geleceği ne olacak?'' sizler için araştırdık. 

Dijital Para Kavramı Nedir?

Yaşanan teknolojik ilerlemelerle birlikte hayatımızın her alanı sanallaşmaya başladı. Bu noktada 2000’li yılların başından itibaren yaşanan ilerlemeler beraberinde dijital para kavramını ortaya çıkardı. Web üzerinden gerçekleştirilen satın alma işlemlerinin büyük bir artış göstermesiyle dijital para kavramı temel olarak online ağlar üzerinde rahatlıkla kullanılabilmeye başladı.

Kripto Para Nedir?

İlk kez 2009 yılında insanların karşısına çıkan ve sahip olduğu üstün teknolojiler sayesinde üretimi yapılabilen kripto para, Bitcoin olarak karşılık bulmaktadır. Bu para birimlerinin transferlerinin yapılabilmesi Blockchain adıyla bilinen bir teknolojiyle mümkün oluyor. Bu sistem hem güvenlik açısından endişeler yaşayan kişilerin sorunlarını kaldırmakta hem de gerçek dünyaya ait kredi kartı, banka kartı, banka şubeleri gibi somut eşyalarda işlem yapmadan alışveriş ve para transferleri yapabilmeyi sağlamaktadır.

Bitcoin Al Sat

Binance

Bitcoin Nedir? Kim Yarattı?

Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adındaki bir kişi tarafından geliştirildi. Bitcoin başta yasa dışı işlerde bulunan şirketlerle birlikte anıldı. 2013 yılının ekim ayında yasa dışı mal ve hizmetler için kullanılan Silk Road web sitesi FBI tarafından kapatılıp, 28.5 milyon dolar değerindeki Bitcoin’e el konuldu. Bu gelişme Bitcoin'i yok etmek yerine daha da fazla hacimle kullanılan bir limana dönüştürdü. Piyasada kendini bir para sistemi konumuna oturtan Bitcoin’in şu anda kullanılmakta olan toplam sayısı 21 milyondur.

Kripto ve Dijital Para Arasındaki Fark

En çok kullanılan ödeme sistemlerden biri PayPal ile ödemedir. PayPal’da dijital para kullanabilmeniz için buraya kredi kartı veya para transferi yaparak dijital para oluşturmanız gerekiyor. Kripto paraların ise kendine has bir kuru var ve başlı başına bir para birimi olarak kullanılır. Bankaların uyguladığı komisyonlar yoktur ve masrafsız olması diğer dijital paralara göre oldukça avantaj sağlar. 


Bitcoin ve Kripto Paraları Kim Yönetiyor?

Şu anda kullandığımız gerçek para birimleri ile kripto paralar arasında herhangi bir fark yoktur. İnsanların akıllarını karıştıran en büyük konulardan biri bu sanal paralar hangi kurum ya da kuruluş tarafından yönetiliyor? sorusudur. Bu para hiç kimse tarafından yönetilmiyor tamamen bağımsızdır. Aslında olay basit. Belli sayıda Bitcoin var. Bunların belli kısmı piyasaya dağılmıştır. Satın almak isteyen alır, satmak isteyen satar. Yani aslında para Bitcoin'i alan satan insanlar arasında dolaşıp durur.

Kim Basıyor?

Hiç kimse. Bu para birimi merkez bankaları tarafından fiziksel olarak basılmaz, nüfusa göre hesaplanmaz.  Kendine has, diğer paralardan ayrı kuralları vardır. Bankalar ulusal borcunu karşılamak için daha fazla para üretebilir, böylece fazla para üreterek kendi paralarını devalüe edebilir. Bunun yerine Bitcoin, herkesin katılabildiği bir topluluk tarafından dijital olarak oluşturulur. Piyasadaki rakamı bellidir bu yüzden basılamaz. Ancak üretilebilir. Üretilen kısmı da ancak piyasada olmayan ve çözülemeyen paralardan ibarettir.

Kripto Paralarının Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

İnternet üzerinde güvenliğin sağlanması bu konuda çalışmalar yürüten kişileri en çok zorlayan konulardan bir tanesidir. Adı üzerinde kripto paralar diğer para sitemlerine göre daha güvenlidir. Adını matematikte kullanılan şifreleme, gizlilik, kimlik korunması gibi amaçlara hizmet eden kriptografiden almıştır. Bu bilimin gelişmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Güvenlik konusunda ulaşılabilecek en üst seviyede korumayı sağlayan bu sistem üzerine ortaya çıkmış ilk para Bitcoin’dir. Bu da kripto para birimleri arasında Bitcoin’in sahip olduğu hızlı yükselişin temelinde yatar.


Normal Para Birimlerinden Farkı Nedir?

Bitcoin, elektronik olarak alışveriş sisteminde kullanılır. Bu anlamda, geleneksel olarak dolar, euro ya da TL gibi dijital olarak da işlem görür. Bununla birlikte, bu para birimi siyasi ve ekonomik düzeninin konjonktürden farklıdır. Herhangi bir merkeziyetçiliği yoktur. Bitcoin ağını kontrol eden tek bir kurum yoktur. Bu, bazı insanlar açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu bir banka veya kuruluşun şahıslara ait paraları kontrol edemediği anlamına gelir. Bu sayede kişisel bilginizi paylaşmak veya kapitalist sistem tarafından izlenen bir birey olmanın dışında kalıyorsunuz.


Bitcoin Neye Dayanır?

Konvansiyonel para birimi altın veya gümüş esaslıdır. Teorik olarak, bankaya bir dolar verdiyseniz, biraz altın alabilirsiniz. Ancak bitcoin altın esaslı değildir tamamen Matematiğe dayanmaktadır. İnsanlar, Bitcoin üretmek için bir matematiksel formülü takip eden yazılım programlarını kullanır. Matematik formülü serbestçe bulunur, böylece herkes kontrol edebilir. Yazılım aynı zamanda açık kaynak kodludur. Bitcoin'i herkes üretebilir ama bu sistem oldukça karmaşık ve yüksek boyutlu bilgisayarlar tarafından üretildiğinden insanlar genelde üreten çeşitli topluluklardan satın almayı tercih eder. Ya da bu zamana kadar üretilmiş olan Bitcoinlerden alım satım yaparlar.


Bitcoin ve Sanal Paraların Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin'in hükümet destekli para birimlerinden ayrı tutan önemli özellikleri vardır.

Merkezi Değil

Bitcoin ağı bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmez. Madenlerden atılan ve işlemler yapan her makine, ağın bir bölümünü oluşturuyor ve makinalar birlikte çalışıyor.

Kurulumu Kolaydır

Gününüzdeki bankalarda basitçe bir banka hesabı açmak için onlarca evrak, bürokratik aşamalardan geçer. Bitcoin’de saniyeler içinde bir bit arkadaşı adresi ayarlayabilir, hiçbir soru ile karşılaşmadan yatırım yapabilirsiniz.

İşlem Ücretleri 

Bankanız, uluslararası transferler için 10 euro ücret talep edebilir. Bitcoin’de böyle bir şey yoktur.

Hızlı Sistem

Her yere para gönderebilirsiniz ve Bitcoin ağında ödeme işlemi yapılır yapılmaz ödeme gerçekleşir.

Bitcoin Al Sat

Binance


En Değerli Kripto Para Hangisidir?

Günümüzde kripto para piyasalarında en çok kendine yer bulan ve en değerli olanı Bitcoin'dir. Bitcoin’i sırasıyla Ethereum ve Ripple takip ediyor. Digital paraların yanı sıra şu anda borsalarda işlem gören 130’dan fazla kripto para birimi vardır. Bunların toplam değeri ise 178 milyon dolardır.

Kendine bir değer yaratabilmiş bahsettiğimiz bu 130 kripto paraların bir kaç tanesi farklı özellikler barındırsa da tamamı merkezi olmayan dağıtık yapısı blockchain teknolojisi ile çalışır ve kapalı olmayan herkese açık borsalarda işlem görür.


Bitcoin, Kripto Paralar ve Yasalar

Kişilerin kendi kimlik bilgilerine yer verilmeden işlemler yapmasına olanak sağlayan bu sistemle ilgili olarak endişe duyulan en önemli konu ise bitcoin sisteminin yasallığı ile ilgilidir. Bitcoin de dahil olmak üzere dijital para birimlerine ilişkin Türk kanunlarında herhangi bir düzenleme daha önce yapılmadı. Bu da beraberinde, Türkiye’de illegal bir şey olmadığının bir ispatı olarak öne sürülüyor.

Bitcoin’in geleceği oldukça  parlak görünüyor. Çok yakında geliştirilecek olan çeşitli araç ve uygulamalarla birlikte Bitcoin’in tüm internet kullanıcıları ve teknoloji sevenler için daha fazla görünür olacağı tahmin ediliyor. Düşük maliyeti ve transfer ücretinin çok az olması sebebiyle yakın gelecekte tüm hizmet sağlayıcılarının Bitcoin ile tanışması ve kullanmaya başlaması sürpriz olmayacak gibi gözüküyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.