Anne Sütü Azlığı ve Tedavi Yöntemleri

Bebek sağlığı açısından en önemli besin kaynağı şüphesiz ki anne sütüdür. Anne sütü neden yetersiz olur, anne sütünü etkileyen durumlar ve daha fazlasının cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bebekler için en değerli ve en besleyici besin şüphesiz ki anne sütüdür. Yenidoğan bebekler için tek ve en önemli besin kaynağı olan anne sütü, bebeklerin gelişimi açısından büyük önem taşır. Bebeğinizin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlarken aynı zamanda bebeğin gelişimine önemli oranda katkı sağlar.
İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu gözlemlenirken birçok hastalığa karşı etkili koruma ve direnç sağladığı belirtilmektedir. Bu nedenle ilk 6 aydan sonra 2 yaşına kadarki dönemde ek gıda takviyesiyle birlikte anne sütüne devam edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak ek gıdaya geçiş sürecinde doktorunuz ile sürekli olarak irtibatta olmanız ve doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda ek gıdaya geçmeniz oldukça önemlidrir.
Bebeğin ağlaması ve sütü dışarı çıkarması gibi durumlar sonucunda bebeklerinin yeterince beslenemediği düşüncesine varan anneler, çözümü ek gıdaya geçişte aramaktadır. Annelerin ortak kaygılarından biri olan “bebeğim yeterince beslenmiyor mu?” endişesi annenin bebeğine karşı hissettiği koruma içgüdüsünden kaynaklansa da unutmayınız ki herhangi bir sağlık sorunu olmadıkça her annenin sütü bebeğine yeter.
Emzirme döneminde doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda sağlıklı ve düzenli beslenerek sütünüzün miktarını arttırabileceğiniz gibi kalitesini de yükseltebilirsiniz. Doğru ve sağlıklı beslenmeniz durumunda herhangi bir sağlık sorunu söz konusu değilse süt miktarı konusunda endişeye kapılmasınız yersiz olacaktır.
ANNE SÜTÜ NEDEN AZ GELİR?
Anne sütü salgılanması annenin ruh haliyle doğru orantılıdır. Özellikle ilk haftalarda düzensiz olan anne sütü, annenin ruh haline göre artış veya azalış gösterebilir. Emzirme döneminde yorgunluk, stres ve üzüntü gibi faktörler anne sütünün azalmasına neden olabilir. Bu nedenle emzirme döneminde annenin moralinin yüksek olması süt miktarı açısından oldukça önemlidir.
Anne sütünün miktarını etkileyen bir diğer önemli unsur ise düzenli emzirmedir. Unutmayınız ki siz emzirdikçe süt salgılama işlemi devam edecektir. Bu nedenle bebeğinizi düzenli olarak emzirmeniz önerilmektedir. Ancak emzirme sırasında her iki göğüsten de emzirilmelidir. Böylece her iki göğüste süt salgısı devam edecektir.
Emzirme döneminde sabırlı ve kararlı davranmanız gerek emzirme sürecini gerekse süt miktarını etkileyen başlıca unsurlardandır. Bu nedenle bebeğinizi memeyle beslemeli ve biberon kullanımından kaçınmalısınız. Aksi takdirde biberon kullanımı bebeğiniz için daha kolay olacağından daha sonrasında meme emmeyi reddederek süt salgınızın kesilmesine neden olabilir.
Emziren annelerin en çok sorduğu sorulardan biri de göğüs büyüklüğü ile süt miktarının bir alakası olup olmadığıdır. Küçük göğüslü annelerin sütü çok olabileceği gibi büyük göğüslü annelerin sütü daha az olabilir. Bu nedenle süt miktarının göğüs ebatıyla herhangi bir bağlantısının olmadığını söyeleyebiliriz. Süt miktarında önemli olan iki unsur; annenin sağlıklı beslenmesi ve düzenli emzirmesidir.
Emzirme sonrasında süt bezlerinin yeterince boşalmaması süt salgısını etkileyen faktörlerden bir diğeridir. Süt bezlerinin tamamen boşalması durumunda süt üretimi hızlanarak süt üretiminin artması sağlanır. Göğüslerin yeterince boşalmaması ve bu durumun sürekli olarak devam etmesi süt üretiminin azalmasına neden olur.
Süt üretimini etkiyen unsurlardan bir diğeri ise annenin hormonlarıdır. Tıpkı üzüntülü ve stresli ruh halinin gibi regl döneminde de süt üretiminde azalış gözlemlenebilir. Ancak bu durum regl döneminin sona ermesiyle birlikte normale döner.
ANNE SÜTÜNÜN YETERSİZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
- Bebeğinizin katı dışkılamasının sayısı az, koyu renk ve kıvamda olması sütünüz yetersiz olduğunu ifade eder. Ancak bebeğiniz günde 5 defa katı dışkı yapıyor ve hardal renginde oluyorsa sütünüz yeterli demektir.
- Anne sütünün yeterli olması durumunda bebek günde 8-10 defa altını ıslatırken; sütün yetersiz olduğu durumda ise bu sayı daha azdır.
- Anne sütünün yeterli olup olmadığını ifade eden bir diğer durum ise idrar rengidir. İdrar rengi açık sarı veya renksiz ise anne sütü yeterli demektir.
- Anne sütü yetersiz ise bebeğin kilo oranı normale göre daha düşük olur.
- Bebeğinizin sürekli olarak meme araması ve emme isteği açlık göstergesi olarak kabul edilebilir.
ANNE SÜTÜNÜN ARTMASI İÇİN NE YAPILMALI?
- Bebeğiniz her istediğinde emzirin.
- Sağlıklı ve düzenli beslenin.
- Her gün en 2,5 litre su içmeye özen gösterin.
- Geceleri mutlaka emzirin.
- Bol bol dinlenin.
- Göğüsünüzün boşalmasına özen gösterin ve her iki göğüsünüzden emzirin.
- Günde iki bardak süt için.
- Bebeğinizi ilk aylarda toplamda 10 kez emzirin.
- Her emzirme süresi 15-25 arasında olmalıdır.
- Doğum kontrol hapı ve süt arttırıcı ilaç kullanımdan kaçının.
- Çalışan anneler süt pompası yardımıyla sütlerini sağarak süt üretiminin devamını sağlayabilirler.
NeOldu.com / Özel Haber - Cansu YAVAŞ
UYARI !
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Anne sütünün yetersizliğine neden olan bazı etkenler vardır. Bunlardan bazıları, emzirme sıklığı, bebeğin kısa sürede emzirme, bebeği az emzirme gibi sebeplerdir. Anne sütünün yeterince olması ancak düzenli emzirmeyle gerçekleşir.
Anne sütünün yetersiz olduğunu anlamanın yolları vardır. İşte o belirtiler;
Bebeğinizin katı dışkısını düzenli bir şekilde yapıyorsa süt yetersiz değildir. Günde beş defa yapması gereklidir.
Anne sütü yetmediği zamanlarda bebek katı dışkısını çok az yapar. Ayrıca daha koyu ve kıvamlı olur.
Bebeğinizin altını ıslatması da günde yeterli oranda olmalıdır. Doyan bir bebek altını günde 8- 10 kez ıslatır.
Bebeğinize sütün yetmediğini düşünüyorsanız mutlaka dışkısını ve altını ne kadar ıslatıp ıslatmadığını kontrol etmeniz gereklidir. Yetersiz anne sütünün en büyük belirtisi bunlardır.
Bebeğinizin idrarının rengine bakarak da doyup doymadığını anlayabilirsiniz. Örneğin, süt yeterliyse idrarın rengi açık ve renksiz olur.
Anne sütü yeterliyse bebek düzenli bir şekilde kilo alır. Bebeğinizin kilo alıp almamasından da sütünüzün yetip yetmediğini anlayabilirsiniz.
Sütünüzün yetip yetmediğini anlamanın bir diğer yolu da bebeğinizin tavırları ve davranışlarıdır.
Bebeğiniz mutlu, neşeliyse yeteri kadar doyuyor demektir. Ancak huysuz ve ağlıyorsa sütünüzün yetmediği ihtimalini düşünebilirsiniz.
Sıvı tüketimi önemli
Bol süt olmasının en önemli sebeplerinden biri yine bol sıvı tüketmektir. Günde en az 3- 3,5 litre sıvı tüketimi olmalıdır. Suyun yerini hiçbir şey tutmasa da yeteri kadar su tüketmeyen anneler, şekersiz bitki çayları, ayran ve bol çorba da tüketebilirler.
Diyet yapılmamalı
Emzirme döneminde yapılan yanlışlardan birisi de zayıflamak için diyet yapmaktır. En azından bebeğiniz ek besinlere geçene kadar diyet yapmamalısınız. Aksi halde zayıflamak isteyim derken süt üretiminizi olumsuz etkileyebilir, bebeğiniz için çok kötülük yapmış olursunuz.
Karbonhidrat tüketimine devam edin
Yine zayıflamak için hamileliğiniz boyunca gerekli olarak tükettiğiniz karbonhidratları, bebeğiniz doğduktan sonra kesmemeniz gereklidir. Emzirdiğiniz için en önemli karbonhidratlardan olan, ekmek, pilav, makarna ve meyve emzirdiğiniz süre zarfında da bol ve kaliteli süt için çok önemli ve gereklidir.
Rezeneden faydalanın
Emzirme döneminiz boyunca rezene çayını tüketmenizde büyük fayda var çünkü rezene tohumu yada çayının süt arttırıcı özelliği vardır. Çok aşırı tüketmemekle beraber, haftada 2 kez rezene çayını içebilir ve sütünüz arttığını görebilirsiniz.Yulaf ezmesi tüketmelisiniz
Yulaf ezmesi de mucize bir şekilde sütünüzü arttıracak malzemelerden biridir. Emzirme süresince yulaf ezmesi de tüketerek süt arttırımına destek olabilirsiniz.Fesleğenin faydası
Fesleğen süt arttırmanın yanında sağlığa daha birçok faydası bulunan çok mucizevi bir bitkidir. Sadece emzirdiğiniz için değil normal hayatınızda da fesleğeni sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Özellikle yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.Yeşil sebzeleri de sofranızdan eksik etmeyin
Yeşil yapraklı tüm sebze ve meyveler insan sağlığı için çok faydalıdır. Özellikle emziren anneler için koyu yapraklı sebzeler süt arttırmaktadır. Emzirme döneminde tercih edebileceğiniz ve sütünüzü arttıracak sebzeler ıspanak, pazı semizotu gibi sebzelerdir.Turuncu sebzelerin faydasını unutmayın
Turuncu renkte olan sebzelerin de anne sütünü arttırdığı bilinen bir gerçektir. Turuncu sebze olarak havuç, bal kabağı ve kavun gibi sebze, meyveleri tercih edebilirsiniz.Protein olmazsa olmaz
Proteinlerin süt yapıcı özelliğini hiçbir zaman unutmamalısınız. Sütte bulunan protein anne sütünü arttıran maddeleri içermektedir. Onun dışında emziren annelerin mutlaka, yoğurt, peynir, et, tavuk gibi protein depolarını tüketmeleri gereklidir.Arpanın inanılmaz faydası
Arpanın anne sütüne inanılmaz faydası kanıtlanmış bir bilgidir. Henüz ülkemizde çok yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir kavram olmasa da yabancı ülkelerde sık sık emziren kadınların tükettiği bir yiyecek haline gelmiştir.
- Yorumlar 1