Vajinismus Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Evliliği temelden sarabilecek problemlerden birisi olan vajinismusun nedenlerini, belirtilerini, egzersizlerini ve tedavisini içeriğimizde inceledik.
Vajinismus Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Oldukça değişik formlarda görülen vajinismus, kişinin cinsel hayatını doğrudan etkileyen bir problemdir. Eşler arasında ciddi soruna neden olabilen bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde derledik. Yazımızda vajinismus nedir, nedenleri, belirtileri, egzersizleri ve tedavi yöntemleri nelerdir sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

İşte vajinismus hakkında bilinmesi gerekenler...

Vajinismus Nedir?

Vajinismus

Vajina girişi çevresindeki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkinin ağrılı veya imkansız hale gelmesine verilen addır. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile tetiklenebilir.

Oluşan spazm, vajina girişini kapatarak cinsel ilişkiyi imkansız hale getirir. Devam edilmesi halinde ağrıya neden olur. Ayrıca vücudun diğer kas guruplarında da spazmlar oluşturarak bazen soluk almada dahi zorluk yaşatabilir. Olayın bitmesiyle ile birlikte kaslar gevşeyerek eski normal duruma geri döner.

Kadınlarda vajinismus değişik formlarda görülebilir. Bazıları sadece cinsel ilişki esnasında oluşur; ancak doktor muayenesi ve tampon koyma esnasında sorun yaşamazlar. Bazıları hiçbir nesnenin girişine izin vermezler. Bazıları ise kısmen penis girişine izin verir, ancak ilişki ağrılı olur.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus

Vajinismusun altında yatan nedenler tamamen psikolojiktir. Bu psikolojik nedenler çocukluktan gelen korku, çok katı bir toplum içinde yetişmek, katı ahlak kuralları içinde büyümek, suçluluk ve ayıp psikolojisi, her şeyin günah olduğunu düşünmek, cinsellik ile ilgili yanlış bilgi sahibi olmak, hamile kalmaktan korkmak, vajinanın olması gerekenden küçük ve dar olması, geçmişte yaşanan cinsel travma, ilk gece korkusu ve ilk gece ile ilgili yanlış hikayelerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler bireylerde vajinismus oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenler psikolojik olduğu için kişi kendi kendine de sebepleri ortadan kaldırabilir. Ancak çoğu zaman bu gerçekleşmez ve cinsel terapiye ihtiyaç duyulur.

Vajinismusun Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus

Kişi vajinismus olduğunu bazen anlayamayabilir. Daha doğrusu ne gibi bir rahatsızlığı var tam çözemez. Ancak hastalığı belirtilerle kendini gözlemleyebilirse vajinismus olduğunu anlayabilir. Bunun için ilk olarak hastalığın belirtilerini bilmek gerekiyor.

Vajinismus hastalığının belirtileri cinsel ilişki sırasında çok ağrı ve acı duymak, jinekolojik muayeneden kaçmak, genital bölgesine bakamamak, tampon ve fitil kullanamamaktır. Bu belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız vajinismus rahatsızlığından şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmelisiniz.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus

Vajinismus kendi içinde iki türe ayırlır. Bunlar primer vajinismus ve sekonder vajinismustur. Primer vajinismusta, kadın daha önce hiç cinsel deneyim yaşamamıştır ve ilk cinsel birlikteliğinde ortaya çıkar. Sekonder vajinismus ise ikinci kez vajinismus rahatsızlığına yakalanan kişileri kapsar. Hastalık bir travma ya da başka bir şeyden dolayı yeniden tekrarlayabilir.

Vajinismuslu Kadın Neler Hisseder?

Vajinismus

Vajinismus kadınların azımsanamayacak kadar çok yaşadıkları bir rahatsızlıktır. Ülkemizde her 10 kadından biri vajinismus rahatsızlığını yaşamaktadır. Vajinismus rahatsızlığını yaşayan kadınlar kendilerini çok çaresiz ve çözümsüz hissederler. Evli olup vajinismus rahatsızlığı olan kadınların eşleri de bu rahatsızlıktan doğal olarak etkilenmektedirler.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus

Vajinsimusta tedavi yöntemi kişiden kişiye, kişilerin korkularına, kaygılarına göre değişiklik göstermektedir. Vajinismus tedavisi kişiyi dinleyerek ve kişinin hangi noktada korkularının yoğunlaştığı tespit edilerek uygulanır.

Kişilere göre uygulanabilecek tedavi bilgi vermek, davranışsal terapi uygulamak, hastanın çocukluk dönemine ışık tutmak, telkinde bulunmak ve karma tedavilerden yardım almaktır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde hastalar vajinismustan kurtulabilmektedir.

Vajinismus Egzersizleri

Vajinismus

Vajinismus hastalığından kurtulma yollarından birisi de egzersiz yapmaktır. Nefes çalışmaları, kegel egzersizi, ayna ile genital organları inceleme, masaj ve dokunma çalışmaları yapma ve yabancı cisim alma çalışmaları bu egzersizler arasındadır.

Kendi başınıza yapabileceğiniz egzersiz çalışmaları bunlardır. Bunların yanı sıra kliniklerin kendi tercihlerine göre tercih edilen parmak egzersizler ya da gevşetici çalışmalar da bulunuyor. Bu egzersizleri de doktorunuzun önerisiyle yapabilirsiniz.

Vajinismus Olan Kişi Ne Yapmalıdır?

Vajinismus

Kadın da erkek de cinsel hayatını sağlıklı kılmak için ellerinden gelen her şeyi yapmak zorundadırlar. Çünkü cinsellik hayatın bir parçası olmakla beraber, cinselliğin sağlıklı olması ve sağlıklı yaşanması büyük öneme sahiptir.

Vajinismus olan kişi kaygı ve korkularından kurtulmak için bu düşüncelerini bastırmak zorundadır. Kişi normalde korkulacak bir şey olmadığını bilse dahi, korku duygusunu maalesef içinden atamaz. Bu kısımda da devreye vajinismus tedavisi girer.

Kişi ilk olarak tedaviyi istemelidir. Daha sonra hastalıktan kurtulacağına inanmalı, kendine inanmalı ve güvenmeli, eşinden destek almalı, doktoruna güvenmeli, tedavi yöntemine inanmalı ve hastalıkla yüzleşip ilk adımı atmalıdır.

Cinsel İsteksizlik ve Vajinismus Arasındaki Fark Nedir?

Vajinismus

Toplumumuzda vajinismus ile cinsel isteksizlik birbirine karıştırılmaktadır. Oysaki her ikisi de farklı rahatsızlıklardır. Cinsel isteksizlik, kişinin hiçbir şekilde cinsel ilişki yaşamak istememesi, cinsel ilişkiden haz almama durumu, karşı cinse karşı cinsellik ile ilgili hayaller bile kurmaması anlamına gelir.

Vajinismusta ise kişi cinsel ilişkide bulunmak ister. Ancak cinsel ilişki sırasında canının acıyacağından çok korkar. Yani vajinismus olan kişi cinselliği yaşamak ister ancak korkularından dolayı cinselliği yaşayamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Rahim Ağzı Yarası Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiPelvik İnflamatuar Hastalığı Nedir?
Sistit Nedir ve Neden Olur?Miyom Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiAmenore Nedir?

Vajinismus ne demek?

Vajina girişindeki kasların irade dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkide sorun yaşamaya vajinismus denmektedir. Çiftler için büyük bir sorun olan vajinismus, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi takdirde çiftler arasında ciddi problemler yaşanabilmektedir.

Vajinismus olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Vajinismus rahatsızlığına yakalanıp yakalanmadığınızı merak ediyorsanız birleşme anında gösterdiğiniz bulgulara bakmanız gerekiyor. Eğer cinsel ilişki sırasında istem dışı kasılma, aşırı panik ve korku hali yaşıyorsanız vajinismus rahatsızlığına sahipsiniz demektir.

Vajinismus nasıl çözülür?

Vajinismus probleminden kurtulmak için cinsel terapiden faydalanmanız gerekiyor. Bu terapi sayesinde oldukça kısa süre içerisinde vajinismustan kurtulabilirsiniz.

Bekar biri vajinismus olduğunu nasıl anlar?

Bekar birisi vajisinmus hastası olduğunu cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan irade dışı kasılmalarla anlayabilmektedir. Bu kasılmalar vajinanın yanında, karında, kasıkta, göğüs ve yüz hatlarında oluşabilmektedir.

Vajinismus ilişkiye girebilir mi?

Vajinismus hastalarının ortak noktası cinsel ilişkiye girememesi, girse bile ıstırap çekmesidir. Dolayısıyla bu kişilerin cinsel ilişkiye girme konusunda oldukça tereddütlü olduğunu söyleyebiliriz.

Cinsel ilişkiden korkan kadın ne yapmalı?

Cinsel ilişkiden korkan bir kadının yapabileceği birçok şey bulunuyor. Kendi vücudunuzu tanımak, cinsellik hakkında araştırma yapmak, parmak egzersizi, pelvik taban egzersizi ve mastürbasyon yapmak bunlardan bazılarıdır. Ancak bunları yapmanıza rağmen korkunuzu yenemiyorsanız doktora başvurmalısınız.

Vajinismus kimlerde görülür?

2006 yılında CETAD tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye'de her 10 kişiden birisi vajinismus problemini yaşamaktadır. Bu kişiler eşleriyle hiç ilişkiye girememekte ya da ilişki sırasında acı çekmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.