Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
05.08.201517:16

Küçük gibi gözüken ancak ciddi problemlere yol açabilen vajinal mantarın nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.

Haber güncelleme tarihi 30.12.2022 09:28

Oldukça yaygın olarak görülen mantar enfeksiyonlarından birisi olan vajinal kandidiyaz, tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Bu sayede hastalar kısa sürede hastalıktan kurtulabilirler. Yazımızda vajinal mantar ile ilgili tüm bilinmesi gerekenlerden bahsettik.

İşte vajinal mantar enfeksiyonu hakkında her şey...

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal açıklıktaki dokularda, tahrişe, akıntıya ve kaşıntıya neden olan vajinal mantar enfeksiyonu, kandida adı verilen mantar hücrelerinin kontrolsüzce çoğalmasından kaynaklanmaktadır. Vajinal kandidiyaz olarak da ifade edilen bu hastalık kişide birçok probleme neden olduğu için dikkatle takip edilmesi gerekir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Yazın özellikle havuzlardan geçen mikroplar yüzünden birçok kadında vajinal mantar enfeksiyonu rahatsızlığı oluşmaktadır. Bu noktada uzmanlar hijyenin çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu rahatsızlığın önlenmesinde ve hastalıktan korunmada ise probiyotikler büyük öneme sahiptir.

Yaz aylarında havuzlara girilmesinin yanında vajinal enfeksiyonlarla sık karşılaşılmasının bir diğer nedeni de artan sıcak havalar yüzünden aşırı terlenmesi ve genital bölgenin sürekli nemli kalmasıdır. Bunun dışında sentetik kumaştan olan giysiler ve dar pantolonlar bu şikayetlere neden olabilmektedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonu ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken ya da ilişki sırasında yanma, vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma gibi şikayetlerle kendini göstermekte olup gerçekten çok rahatsız edicidir. İnsanın yaşam kalitesini düşürerek, rahat hareket edememesine neden olmaktadır.

Her kadının karşılaşma ihtimali olan vajinal enfeksiyonlar mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde çok daha rahatsız edici noktalara ulaşıp, sürekli kendini tekrarlar. Bu sebeple hastalığın belirtileri görüldüğü anda bir an önce doktora başvurulmalıdır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tanı Yöntemleri

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonunun teşhis edilebilmesi için doktor ilk olarak fizik muayene yapacaktır. Bu muayene sırasında doktor hastanın öyküsünü alacak ve muzdarip olduğu şikayetleri aktaracaktır. Sorulan bu sorular sayesinde geçmişte yaşanan enfeksiyonlar tespit edilebilir.

Fizik muayenenin ardından pelvik muayene gerçekleştirilir. Bu muayene sırasında dış genital yapıda enfeksiyon olup olmadığı anlaşılır. Bir mantardan şüpheleniliyorsa vajinal sıvı örneği alınır. Bunun sonucunda da hastalığın tanısı koyulur.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Bu hastalığın tedavisinde ağızdan alınan ilaçlarla çok olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Sık tekrarlamaması için de uzmanlar probiyotiklerin faydasının üzerinde duruyorlar. Ancak probiyotik kullanımında canlılık ve mide asidine dayanıklılık konusuna çok önem verilmelidir.

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Doktor mantarın hangi türden olduğuna bakarak antifungal kremler, merhemler, fitiller veya tabletlerden bir ya da birkaçını reçete edecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Vajinismus Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiRahim Ağzı Yarası Nedir?
Pelvik İnflamatuar Hastalık Neden Olur?Sistit Belirtileri ve Tedavisi
Miyom Nedenleri ve BelirtileriAmenore Nedir?

Vajinal mantar nasıl yok edilir?

Bu enfeksiyonu kısa sürede ortadan kaldırmak için doktorun önereceği tedavi yöntemine harfiyen uymanız gerekiyor. Doktor durumunuza göre üç ile yedi gün arasında bir antifungal ilaç kullanmanızı önerecektir. Bu süre sonunda da enfeksiyon temizlenecektir.

Vajinal mantar için evde ne yapabilirim?

Vajinal mantarı tedavi edebileceğiniz bitkisel yöntemlerde bulunuyor. Evde uygulayabileceğiniz bu yöntemler sayesinde hastalıktan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Çay ağacı yağı, yabani kekik yağı, probiyotik takviyeleri ve doğal yoğurt vajinal mantara iyi gelen gıdalardır. Doktorunuzun onayıyla bu tarz gıdaları kullanabilir ve tüketebilirsiniz.

Vajinada mantar niye çıkar?

Vajinal mantar enfeksiyonunun ortaya çıkmasının altında yatan birçok sebep bulunuyor. Stres, uyku, beslenme alışkanlıkları ve spor bağışıklık sistemini doğrudan etkilemektedir. Eğer bu etkenler normal düzeyde değilse bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur Bu da şeker hastalığına yatkınlıkla beraber mantar enfeksiyonunun sık görülmesine yol açar.

Vajinada mantar nasıl görünüyor?

Vajinal mantarlar sıklıkla bembeyaz süt kesiği ya da peynir gibi yoğun kıvamlı akıntıya neden olmaktadır. Görünüşü ise farklı renklerde olabilmektedir.

Vajinal mantar kendi kendine geçer mi?

Vajinal mantar enfeksiyonu altında yatan durum ortadan kalktıysa kendi kendine geçebilmektedir. Ancak kişinin bağışıklık sistemi güçlü değilse ve altta yatan neden hala bulunuyorsa hastalığın ilaçlarla tedavi edilmesi gerekecektir.

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Bu enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde mantar daha da kötüleşecek, vajina ve vulada problemlere neden olacaktır. Hastalık bu bölgelerde kaşıntıya, iltihaplanmaya ve kızarıklığa yol açacaktır. İltihaplanan bu bölgenin çatlaması durumunda ise açık alanlar ortaya çıkar ve ciltte enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Mantar hastalığı olanlar ne yememeli?

Vajinal mantar enfeksiyonuna sahip olan bireylerin hastalığın tedavi sürecinde beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Tedavi sürecinde şeker, lektin ve glütenden uzak durulmalıdır. Bu maddeleri içeren gıdalar mantarı beslediği için tüketilmemesi gerekmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
3
0
0
1
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.