Amenore Nedir? Adet Görememe Nedenleri ve Tedavisi

Amenore Nedir? Adet Görememe Nedenleri ve Tedavisi
02.12.201509:06

Halk arasında adet görememe olarak da bilinen amenorenin nedenlerini, çeşitlerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.

Haber güncelleme tarihi 30.12.2022 09:28

Kadınlarda görülen hastalıklardan birisi olan amenore, ciddiye alınmadığı zaman oldukça tehlikeli durumlar oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden içeriğimizde amenore hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda amenore nedir, neden olur, çeşitleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi soruları yanıtladık.

İşte adet görememe hakkında her şey...

Amenore Nedir?

Amenore

Regl kanamasının hiç olmaması ve ya da reglin başladıktan sonra nedensiz bir şekilde kesilmesi durumuna amenore denilmektedir. Halk dilinde ise bu durum adet görememe olarak adlandırılmaktadır.

Bu hastalık daha önce 1 kez normal adet kanaması gören kişinin 6 aydan uzun süre adet görememesi olarak da tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlık farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. 14 yaşına kadar ikincil seks karakterleri gelişmemesi ya da ikincil seks karakterlerinin geliştiği halde 16 yaşında olduğu halde ilk adet kanaması görmemesi durumu bunlardan ikisidir. Sonuncusu ise normal düzeyde adet gördüğü halde 3 siklus boyunca adet görememe durumudur.

Amenore Çeşitleri

Anemore, hormonal bozukluklar ve ruhsal nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Anemore hastalığı ikiye ayrılmaktadır. Bunlar primer anemore ve sekonder anemore olarak adlandırılır. Bu iki tip hastalık arasında birçok fark bulunmaktadır.

1. Primer Amenore

Amenore

Ergenlik dönemine giren genç kızda 16 yaşına kadar hiç adet kanaması olmaması durumuna primer anemore denmektedir. Ergenlik döneminde görülen bu rahatsızlık birçok nedenden dolayı kaynaklanmaktadır.

Kromozomal anormallikler, hipotalamik bozukluklar, hipofiz hastalıkları ve cinsel organların gelişiminde yaşanan sorunlar primer amenorenin oluşmasının altında yatan nedenlerdir. Bu nedenler yüzünden kişilerde adet görememe problemi ortaya çıkmaktadır.

2. Sekonder Amenore

Amenore

Sekonder amenorede kişi daha önce adet kanaması yaşamıştır. Düzenli olarak adet olan kadının 6 ay süre adet kanaması görememesi ve daha önce düzensiz olarak adet kanaması yaşayan kadının 12 ay süre boyunca adet kanaması görememesi durumuna sekonder amenore denmektedir.

Sekonder amenorenin oluşmasının altında yatan birkaç sebep bulunuyor. Bunlar gebelik, doğum kontrol hapları ve enjeksiyonları, emzirme, stres, depresyon, ilaçlar, hormonal dengesizlik, aşırı zayıflık, tiroit problemleri, hipofiz tümörleri, rahim içi yapışıklıklar ve erken menopozdur.

Amenore Nasıl Teşhis Edilir?

Amenore

Anemore yani adet görememe durumu ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Kişilerin hayatının tehlikeye girmesine neden oinlabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle anemore görülen kişilerde kesin teşhis olarak bazı testler yapılması gerekmektedir.

Bazı testler ve görüntüleme metotları bu rahatsızlığın olup olmadığını kontrol etmektedir. Gebelik testi, kan testi, ultrason, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri, laparoskopi ve histeroskopi hastalığın teşhisi için kullanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde hastalığın teşhisi ve altında yatan neden kesin olarak tespit edilebilmektedir.

Amenore Tedavisi

Amenore

Teşhis sonrasında doktor hastalık nedenini araştırarak belirler ve bu duruma göre bir tedavi uygulamaktadır. Hastalığın önemi kadar nedenleri de büyük önem taşımaktadır. Psikolojik ve ruhsal nedenlerden dolayı yaşanan amenore hastalığının giderilmesi için öncelikle bu durumların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Öncelikle kişinin ruhsal ve psikolojik durumları araştırılır ve uzman kişi tarafından tedavisi uygulanır. Yumurtalıklarla ilgili sorunlarda bazı kişilere bir tedavi uygulanamamaktadır. Ancak bazılarında ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Rahim içinde yaşanan sorunlarda da yine gerekirse cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Vajinismus Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiRahim Ağzı Yarası Nedir?
Pelvik İnflamatuar Hastalık Neden Olur?Sistit Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiMiyom Nedir?

Amenore ne anlama gelir?

Amenore üreme çağında olan bir kadının gebelik, menopoz başlangıcı ya da emzirme dönemlerinde olmamasına karşın adet görememesine denmektedir.

Amenore neden olur?

Adet görememenin altında yatan nedenler türüne göre değişmektedir. Primer amenorenin nedenleri doğuştan kaynaklanan problemlerdir. Sekonder amenorenin ise birçok nedeni bulunuyor. Bunlar arasından en öne çıkanları gebelik, menopoz, trioit hastalıkları, yumurtalıkta bulunan kist ve tümörlerdir.

Adet görmeyen kadın ne yapmalı?

Adet görmeyen bir kadının bir an önce doktora başvurması gerekiyor. Doktorlar adet görmemenin altında yatan bir rahatsızlık varsa onu tedavi edecektir. Eğer beyinden yumurtalıkları uyaran hormonlar çalışmıyorsa bu hormonlar takviye edilir. Bunun sonucunda adet döngüsü tekrardan oluşur.

Amenore nasıl geçer?

Doğumsal nedenlere bağlı olarak gerçekleşen adet görememe problemi hormonal ve cerrahi tedavi yöntemleri sayesinde geçmektedir. Beyin tümörlerine bağlı olarak gelişen adet görememe problemi için ise ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bunun yanında tümörün ameliyatla çıkarılmasından ve bazı durumlarda radyoterapi yöntemlerinden de faydalanılır.

Prolaktin neden amenore yapar?

Prolaktin adet görmede önemli görevi olan GnRH adı verilen hormonların salınımını bozmaktadır. Bunun sonucunda da amenore dediğimiz adet gecikmeleri ve kısırlık ortaya çıkar.

Hipotrioidi neden amenore yapar?

Primer hipotroidizm hastalığı tanısı koyulmuş hastalarda TRH seviyesi artmıştır. TRH prolaktin salınımını arttırmaktadır. Bu da galaktore-amenore rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
1
0
0
2
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.