Sistit Nedir? Sistit Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sistit Nedir? Sistit Neden Olur ve Nasıl Geçer?
31.05.201616:48

İdrar yollarında görülen problemlerden birisi olan sistitin nedenlerini, belirtilerini, teşhisini ve tedavi yöntemlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.

Haber güncelleme tarihi 30.12.2022 09:28

Bakteri kaynaklı olan ve genellikle kadınlarda görülen sistite dair tüm bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik. Yazımızda sistit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, kimlerde görülür, ne iyi gelir ve tedavi süreci nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte sistit hakkında bilinmesi gerekenler...

Sistit Nedir?

Sistit

Sistit, mesane adı verilen idrar torbasının iltihaplanmasıdır. Halk arasında idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılan sistit, bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyondur. Sistit, idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma ve idrarın damla damla gelmesi gibi problemlere neden olur.

Ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olan sistit, tedavi edilmediğinde yayılarak böbrek ve mesanede kalıcı hasara neden olabilir. Bu sebeple hastalığın belirtilerini kendinizde gördüğünüz anda doktora başvurmalısınız.

Sistit Neden Olur?

Sistit

Sistit, genellikle “e. coli” adı verilen bakteriden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Mide ve bağırsak yolunda bulunan bu tip bakteriler çoğu zaman idrar yoluyla vücudumuzdan atılmaktadır. Ancak bazı bakteriler mesane duvarına yapışarak hızlı bir şekilde yayılım gösterebilirler. Bakterilerin yayılım göstermesi sonucunda mesanede ve ileri evrelerde böbreklerde iltihaplanma meydana gelebilir.

Uzun süre idrar tutma, genital temizliğin yetersiz olması, idrar kesesinin sarkması, bazı kimyasallara maruz kalma, idrar yollarını daraltan hastalıklar, menapoz döneminde östrojen seviyesinin düşük olması ve şeker, kanser ve HIV gibi hastalıklar sistit oluşumunu tetikleyebilir. Erkeklerde sistit riskini arttıran faktörler ise prostat büyümesi, böbrek taşı, idrar yolundaki tıkanıklık ve yaşlılık olarak sıralanabilir.

Sistitin Belirtileri Nelerdir?

Sistit

İdrar yaparken yanma hissi, çok sık ve az miktarda idrara çıkma, acil idrara çıkma isteği, idrar yaparken tam rahatlayamama, idrarda kanama, mesanede ağrı ve hassasiyet, cinsel ilişki sırasında ağrı, yorgunluk hissi, bulanık ve keskin kokulu idrar, göbek altında ve kasıklarda ağrı, ateş ve terleme sistitin belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sistit hastalarında görülen bulgulardır. Bu bulgulardan birkaçına sahipseniz ve hastalığın oluşmasına neden olan etkenlerin de sizde olduğunu düşünüyorsanız bir an önce doktora görünmelisiniz. Alanında uzman doktor hastalığı teşhis edecek ve tedavi sürecini başlatacaktır.

Sistit Kimlerde Görülür?

Sistit

Hemen hemen her yaş grubunda görülen sistit, daha çok kadınlarda rastlanılan bir rahatsızlıktır. Her 5 kadından birinin yaşamı boyunca en az bir kez sistite yakalandığı belirtilmektedir. 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda yaygın olarak görülen sistit, kız çocuklarında da görülebilir.

Sistitin erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni, üretra adı verilen idrar yolunun daha kısa olmasıdır. Ayrıca prostat büyümesi, böbrek taşı, idrar yolunun dar olması ve 50 yaşını aşmış olmak erkeklerde sistit riskini arttıran faktörlerdir.

Sistit Teşhisi

Sistit

Bu hastalığın teşhis edilmesi için ilk olarak hastanın şikayetleri dinlenir. Doktor bu şikayetlere bakarak bile hastalığın teşhisini yapabilmektedir. Ancak hastalığı ortaya çıkaracak bazı testlerin de yapılması gerekiyor.

İdrar analizleri, sistoskopi ve damar içi pylogramlar sistit hastalığı için yapılması gereken testlerdir. Doktor bu testlerin sonucuna ve hastanın şikayetlerine göre hastalığın tanısını koyacaktır. Ondan sonra da gerekli tedavi sürecini başlatacaktır.

Sistit Tedavisi

Sistit

Sistit tedavisinde genellikle antibiyotikten yararlanılır. Ancak enfeksiyon kaynaklı olmayan sistit vakalarında nedene yönelik tedavi biçimi belirlenir. Enfeksiyondan bağımsız olarak gelişen sistit vakalarında öncelikle altta yatan neden belirlenmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin menapoza bağlı gelişen sistitte östrojen içeren fitiller kullanılır.

Bakteri kaynaklı oluşan sistitlerde öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Kullanılan antibiyotiğe ve tedaviden alınan cevaba göre tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Tek kullanımlık antibiyotiklerin yanı sıra 3 veya 7 günlük antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Antibiyotik tedavisinin süresini etkileyen unsurlardan bir diğeri iltihabın şiddetidir. Ayrıca iltihabın yanında başka enfeksiyon olup olmadığına da bakılır. Enfeksiyon sürekli tekrarlıyorsa tedavi süresi de buna göre uzayacaktır.

Sistitten Korunma Yolları Nelerdir?

Sistit

Tuvalet temizliğini arkadan öne doğru yapmak, bol sıvı tüketmek, idrar yaparken dik pozisyonda oturmak, idrarı 3 saatte bir boşaltmak, vajina ve anüs temizliğinde alerjik sabun, jel, deodorant ve mendil kullanmaktan kaçınmak ve cinsel ilişkiden hemen sonra idrarı yapmak büyük öneme sahiptir.

Saymış olduğumuz bu önerileri uyguladığınız takdirde sistit oluşumuna karşı önlemlerinizi almış olursunuz. Bu sayede sistit hastalığının neden olduğu olumsuz durumlara maruz kalmazsınız. Ek olarak bu önlemlerin sağlığınızı da olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Vajinismus Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiRahim Ağzı Yarası Nedir?
Pelvik İnflamatuar Hastalık Neden Olur?Miyom Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiAmenore Nedir?

Sistit ne demek?

Sistit idrar torbasında oluşan iltihaplara denmektedir. Sıklıkla bakterilerin neden olduğu bu hastalık, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık oluşmaktadır. Bunun nedeni ise kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan tüpün erkeklere oranla daha kısa olmasıdır.

Kadınlarda sistit oluşumunun sebepleri nelerdir?

Sistit oluşumunun ana nedeni normalde bağırsak ve sindirim sisteminde bulunan zararsız bakterilerin mesaneye ulaşmasıdır. Bunun yanında mesanenin zarar görmesi ya da tahriş olması da sistit oluşumuna yol açmaktadır.

Sistit olduğu nasıl anlaşılır?

Sistit rahatsızlığına sahip olduğunuzu anlamak için hastalığın göstermiş olduğu bulgulara bakmamız gerekiyor. İdrar yaparken yanma ve sızı, sık idrara çıkma, ateş, terleme, kusma, bulantı, idrarın bulanık ve kötü kokulu olması, ağrıların kasıkların ve makata yayılması sistit hastalığını gösteren bulgulardır.

Sistit en çabuk nasıl geçer?

Sistiti en çabuk bir şekilde geçirmek istiyorsanız doktorun uyguladığı tedavinin yanında bitkisel tedavi yöntemlerinden de faydalanmalısınız. Özellikle karanfil, maydanoz, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, kekik ve civanperçemi sistite iyi gelen bitkilerdendir. Bu bitkileri doktorun onayını alarak çay şeklinde tüketebilirsiniz.

Sistit kaç günde iyileşir?

Akut sistit tedavisinde uzun geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılmaktadır ve bu ilaçlar hastalığı başarıyla tedavi etmektedir. İlaçlar içinde 3-5 günlük antibakteriyel maddeler mevcuttur ve hastalığın kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlamaktadır.

Cinsel ilişkiden sonra sistit neden olur?

Cinsel ilişkiden sonra sistit oluşumuna balayı sistiti denmektedir. Bu sistit cinsel ilişki sırasında idrar çıkış yerinden bakterilerin girmesi sonucunda oluşmaktadır. Bazı durumlarda cinsel ilişkiye girmeden de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise cinsel bölgede var olan mikroplardır.

Sistit stresten olur mu?

Enfeksiyon kaynaklı olan sistit birçok farklı nedenden ötürü oluşabilmektedir. Stres de bu nedenlerden birisidir. Aşırı stres yaşamak sistit oluşumuna yol açabilmektedir.

Sistit için acile gidilir mi?

Acil idrar yapma isteği, sık ve ağrılı idrar yapmanın birkaç saatten fazla olması durumda bir an önce doktora başvurulmalıdır. Aynı zamanda idrarda kan görülmesi durumunda da acile gidilmesi gerekmektedir.

Sistit için hangi ilaçlar kullanılır?

Sistit hastalığının tedavisi için birkaç ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antidepresanlar ve ağrı kesici antiepileptiklerdir. Hastanın durumuna ve özelliklerine göre bu ilaçların türevleri seçilerek hastaya reçete edilmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
211
9
15
10
12
11
12
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 3
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.