Miyom Nedir? Miyom Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Miyom Nedir? Miyom Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?
31.03.201613:52

Rahimde görülen rahatsızlıklardan birisi olan miyomun nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.

Haber güncelleme tarihi 30.12.2022 09:28

Genel olarak orta yaşlı bayanlarda görülen miyom, rahim ağzı ve rahmin içerisinde oluşmaktadır. Rahimdeki düz kas dokusu ile meydana gelip oluşan miyom günümüzde sıkça rastlanan bir hastalıktır. Bu içeriğimizde miyom nedir, neden olur, çeşitleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte miyom hakkında bilinmesi gerekenler...

Miyom Nedir?

Miyom

Rahim ağzı ve rahmin içinde oluşan miyom, rahimdeki düz kas dokusu ile gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar pembeye yakın bir renkte ve genellikle yuvarlak yapıda olmaktadır. Düzgün sınırlı kitleler olan miyom çoğu zaman herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Ancak 7 cm'den büyük olan miyomlar ciddi problemlere yol açabilir.

Kadınların %20’sinde görülen miyomlar en çok 35-45 yaş aralığındaki kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dönemindeki kişilerde miyom görülme sıklığı oldukça azdır. Menopoz döneminde ise daha da azalmaktadır.

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Miyomlar rahim duvarına yerleştikleri tabakaya ve yere göre 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar submuköz, intramural ve subseröz miyomlar olarak adlandırılmaktadır.

1. Submuköz Miyomlar

Miyom

Submuköz miyomlar en az rastlanan miyom tipidir. Rahmin iç tabakasında oluşmaktadır ve rahmin boşluğuna doğru büyümektedir. Submuköz miyomlar en fazla kanamaya neden olan miyomlardır. Neden olduğu kanama, adetin uzaması ve kanama miktarının artması halindedir.

2. İntramural Miyomlar

Miyom

İntramural miyomlar en sık rastlanan miyom tipidir. Bu miyom tipi rahmin orta tabasına yerleşmektedir. İntramural miyomlar adetin uzamasına ve kanama miktarının artmasına neden olmaktadır. Bu kanamadan dolayı kansızlık meydana gelebilir. Bu durum da rahmin büyümesine yol açmaktadır.

3. Subseröz Miyomlar

Miyom

Rahmin dış tabakasında oluşan subseröz miyomlar dışa doğru büyüme göstermektedir. Bu türdeki miyomlar kanamaya neden olmamaktadır. Ancak karın ağrısı, idrara sık çıkma ve kabızlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom

Miyom hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Yoğun adet kanamaları, cinsel ilişki sırasında ağrı, karın, sırt ve bacak ağrısı, sık idrara çıkma, kabızlık ve gaz miyomun göstermiş olduğu belirtilerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler birçok hastalığın bulgusu olarak da görülmektedir. Bu sebeple doktora başvurmanız ve gereken testleri yaptırmanız büyük önem taşıyor.

Miyom Neden Olur?

Miyom

Miyomların neden oluştuğu hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar miyomların genetik yatkınlık ve östrojen ile alakalı olduğunu düşünmektedir. Genellikle genetik yatkınlığın olduğu kişilerde miyom oluşmaktadır. Annesinde ya da kız kardeşinde miyom bulunan kişilerde miyom daha sık görülmektedir.

Östrojen, kadınlık hormonudur. Bu hormonun kadınlarda miyomların büyümesine neden olduğu belirtilmektedir. Hamilelik döneminde salınan östrojende artış görülmektedir. Bu dönemde ise miyomlarda büyüme oluşur. Menopoz döneminde östrojen düzeyinde azalma yaşanır. Bu nedenle de miyomlar küçülür.

Miyom Tanısı

Miyom

Çoğu zaman rutin olarak gerçekleştirilen jinekolik muayeneler sonucunda ortaya çıkan miyomların kesin teşhisi için birkaç test ve tetkikin yapılması gerekiyor. İlk olarak doktor hastanın fiziksel muayenesini yapar.

Fizik muayenede hastanın öyküsünü ve şikayetlerini dinlemek de yer alıyor. Daha sonra ultrason çekilerek tümör tespit edilir. Kitlenin büyük olması ya da rahim dokusunun tam olarak belirlenememesi durumlarında MR'dan da yardım alınabilir.

Miyom Tedavisi

Miyom

Miyom tedavisinde, önemli olan miyomların boyutudur. Miyomlar küçük boyutta ise vücuda bir etkisi bulunmamaktadır. Miyomların küçük boyutlarda olduğu zaman uygulanacak tedavi ilaç tedavisidir. Hastalar sürekli doktor kontrolünde olmalı ve ilaç tedavisini aksatmamalıdır. Bu tedavi sürecinde amaç miyomların boyutlarını daha da küçülterek yok etmektedir.

Bu nedenle hastalar doktor tedavisine önem vermelidir. Miyomların kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu süre içinde vücutta kanserli hücre olup olmadığı araştırılmalıdır. Araştırma sonrasında ise kanserli hücre oluşumu engellenmelidir. Küçük boyutlarda tespit edilen miyomların tedavileri daha kısa süre içinde bitmektedir.

Miyom Ameliyatı

Miyom

Büyük boyutlardaki miyomlarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Miyomların tespiti yapılarak doktor tarafından cerrahi tedaviye karar verilmektedir. Cerrahi tedavide miyomların kişiye vereceği rahatsızlıklar ortadan kaldırılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Vajinismus Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiRahim Ağzı Yarası Nedir?
Pelvik İnflamatuar Hastalık Neden Olur?Sistit Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiAmenore Nedir?

Miyom ne demektir?

Sık rastlanan kadın hastalıklarından birisi olan miyomlar, rahmin kas tabakasında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Rahimde anormal düz kas çoğalması yüzünden oluşan bu tümörler küçük olduğu takdirde pek bir etkiye sahip değillerdir. Ancak büyüdükleri zaman tehlike oluşturabilirler.

Miyom ne gibi rahatsızlık verir?

Miyom oluştuğunda bireylerde bazı rahatsızlık oluşmaktadır. Yoğun, uzamış ve ağrılı adet kanamaları, karın içi basınç ve ağrı hissi, kısırlık, gebelikle ilişkili komplikasyonlar ve ağrılı cinsel ilişki gibi fonksiyon bozuklukları bu rahatsızlıklar arasında en çok karşılaşılanlarıdır.

Miyom tehlikeli bir hastalık mıdır?

Miyom hücreleri rahim çevresinde ya da içinde gelişen zararı olmayan tümörlerdir. Bu tümörler herhangi bir şekilde kanser oluşmasına neden olmaz. Tehlikeli olduğu durumlar ise gebeliktir. Hamilelik düşünen kadınlarda bu hastalık varsa bir an önce tedavi edilmelidir.

Miyom alınmazsa ne olur?

Miyomlar alınmadığı takdirde organlara baskı uygulamaktadır. Boyutunun çok büyümesi durumunda ise karın içerisinde ciddi bir hacim oluşturabilir. Bunun sonunda da bağırsaklar fonksiyonlarını yerine getiremez.

Bakirede miyom olur mu?

Bakirede de miyom oluşabilmektedir. Genellikle karından muayenede hissedilen miyomun teşhisi için ise ultrason yöntemi kullanılır. Bazı durumlarda ise hastalığın kesin teşhisi için MR çekimi yapılabilir.

Miyom cinsel isteksizlik yapar mı?

Miyomun cinsel isteksizlik yaptığına dair herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Dolayısıyla herhangi bir çekince olmadan cinsel birliktelik yaşayabilirsiniz.

Miyom korkulacak bir şey mi?

Miyom bulunduğu yere göre korkulabilecek bir şey olabilir. Gebelik düşünen kadınlarda bebeğin yerleşeceği yere yakın olan 7 cm ve daha üstü miyomlar hamileliği engelleyebilmektedir. Bunun dışında kanama ve düşüğe dahi neden olabilir.

Miyom patlarsa ne olur?

Miyomda patlama gibi bir şey söz konusu değildir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde kanama ve ağrı git gide artmaktadır. En sonunda da günlük hayatı etkileyecek noktaya ulaşır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
1
0
0
0
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.