Vajinal Akıntı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Her kadında görülebilen vajinal akıntının nedenlerini, çeşitlerini, tedavisini, renklerini ve anlamlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Vajinal Akıntı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ergenlik döneminden itibaren görülmeye başlayan vajinal akıntı aslında oldukça normal olmasına rağmen bazı durumlarda hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu içeriğimizde vajinal akıntı nedir, neden olur, çeşitleri nelerdir, renklerinin anlamı ne, çoksa ne olur ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte vajinal akıntı hakkında bilinmesi gerekenler...

Vanijal Akıntı Nedir?

Vanijal Akıntı

Vajinal akıntı, üreme dönemindeki kadınlarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Her ne kadar çoğu zaman gerek olmasa da kadınlar genellikle vajinal akıntı sebebiyle doktora başvurmaktadır. Ancak vajinal akıntının bazı durumlarda hastalıkları işaret ettiğini söyleyelim..

Ergenlik döneminin başlaması sonucunda vajinal akıntılar yaşanmaya başlar. Ancak bu durum bir hastalık olmamasına rağmen yaşanmaktadır. Akıntı çeşitlere sahip olduğu için farklı şekillerde görülmektedir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri

Vanijal Akıntı

Vajinal akıntı çeşitleri fizyolojik akıntı ve patolojik akıntı olarak ikiye ayrılmaktadır. Fizyolojik vajinal akıntı normal bir akıntı olarak kabul edilmektedir. Patolojik vajinal akıntı ise anormal bir durumu haber vermektedir.

Vajinal akıntıları birbirinden ayırmak için akıntının rengi, miktarı ve kokusu önemlidir. Şeffaf, az miktarda ve kokusuz olanı normal vajinal akıntı olarak adlandırılmaktadır. Renkli, yani yeşil ve sarı olarak görülmesi, koyu, fazla miktarda ve kokulu olması ise anormal vajinal akıntı olarak adlandırılır.

Fizyolojik Vajinal Akıntı

Vanijal Akıntı

Üreme çağındaki kadınlarda şeffaf, kaygan ve kokusuz şeklinde akıntı görülmektedir. Bu akıntı doğal olarak her kadında oluşabilmektedir. Oldukça normal olan bu akıntıya fizyolojik vajinal akıntı denilmektedir.

Bu durum üreme çağında ve cinsel olarak aktif kadınlarda görülmektedir. Kadınlık hormonlarının verdiği etki ile rahim ağzında bulunan servikal bezlerden ve vajen bölgesinde bulunan bezlerden salgılanan sıvı akıntıyı oluşturur.

Vanijal Akıntı

Servikal bezlerden ve vajen bölgesinden salgılanan bu sıvı, cinsel ilişki için önem taşımaktadır. Bu durum cinsel ilişki esnasında kayganlık sağlayarak ilişkinin rahat olmasında etki etmektedir. Bunların yanı sıra menopoza giren kadınlarda östrojen hormonun azlığı nedeniyle vajinal sıvının salgılanmasında sorun ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kadınların vajinal kuruluktan şikayet etmesine neden olur.

Fizyolojik akıntılar birkaç nedenden ötürü ortaya çıkmaktadır. Cinsel uyarılma, hamilelik, spiral kullanımı ve östrojen düzeyine bağlı olarak fizyolojik akıntılar ortaya çıkmaktadır. Bu akıntılar oldukça doğal olmakla beraber korkulacak herhangi bir durum yoktur.

Patolojik Vajinal Akıntı

Vanijal Akıntı

Normalden farklı görülen yani fizyolojik olmayan vajinal akıntıya patolojik akıntı denilmektedir. Patolojik vajinal akıntılar, kişilerde bulunan hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Bu durum vajinanın ve rahim ağzının iltihaplanması sonucunda gelişmektedir.

Vajinada oluşan iltihaplanmaya vajinit, rahimde oluşan iltihaplanmaya ise servisit denilmektedir. Bu akıntılar kötü kokulu ve fazla miktarda yaşanmaktadır. Akıntıda genellikle sarı ve yeşil renkler de görülmektedir.

Vanijal Akıntı

Patolojik vajinal akıntılar, vajinal enfeksiyon ve servikal enfeksiyon olarak belirtilmektedir fakat bu enfeksiyonların dışında farklı kadın hastalıklarını da işaret etmektedir. Hastalıkların yanı sıra kullanılan birçok ürün patolojik akıntıya neden olabilir.

Patolojik vajinal akıntılara önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü farklı ve kişiye zararlı faktörlerden dolayı oluşmaktadır. Bu faktörler rahim ağzına yerleşmiş kanser öncüsü lezyonlar, bakteriyel, mantar, trikomonas ve viral enfeksiyonlardır. Bu akıntıyı yaşamanız durumunda doktora görünmenizde fayda vardır.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntının tedavisi için ilk olarak vajinal muayene yapılarak bir değerlendirme yapılır. Akıntının rengi, kokusu, kıvamı ve miktarı öğrenilmelidir. Bu şekilde akıntının çeşidi için tanı koyulur ve tedavi belirlenir.

Tanı koyulduktan sonra akıntının çeşidine göre tedavi uygulanmaktadır. Akıntı hakkında kesin bir karar verilemez ise kültür testi yapılmaktadır. Bu test sonucu sonrasında tedavi uygulanmaktadır. Akıntının nedenine göre ilaç tedavisi başlatılmaktadır. İlaçlar genellikle ağız yolu ile alınan türdendir. Tedavide gerekirse ek olarak vajinal florayı dengelemek amaçlı vajinal fitiller de verilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinismus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?Rahim Ağzı Yarası Nedenleri ve Tedavisi
Endometrial Polip Teşhisi ve TedavisiPelvik İnflamatuar Hastalığı Nedir?
Sistit Nedir ve Neden Olur?Miyom Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiAmenore Nedir?

Akıntı renkleri ne anlama gelir?

Çok koyu olmayan ve renksiz akıntılar sağlıklı akıntılardır. Daha koyu kıvamlı ve renkli akıntılar ise bir enfeksiyon oluşumunu haber veriyor.

Sağlıklı vajinal akıntı nasıl olmalı?

Sağlıklı olarak kabul edilen akıntılar fizyolojik akıntılar olarak adlandırılmaktadır. Bu akıntılar kaşıntı yapmayan, şeffaf, beyaz, kaygan ve ıslak olmalıdır.

Şeffaf sümüksü akıntı neden gelir?

Şeffaf ve sümüksü akıntı yumurtalama gününde karşımıza çıkmaktadır. Aşırı miktarda olabilen bu akıntı, yumurtalama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırı ıslatabilecek şekilde dahi oluşabilmektedir. Ancak herhangi bir şekilde koku, kaşıntı ve tahriş yapmayacağını söyleyelim.

Hangi akıntı tehlikelidir?

Vajinal akıntı kokulu, renkli ve beyaz peynir parçaları şeklindeyse buna patolojik akıntı denmektedir. Bu akıntı yanma, kaşıntı ve cinsel ilişkide rahatsızlığa neden olabilmektedir. Eğer akıntı kanlı ve et suyu renginde ise kanserden şüphelenilmelidir.

Vajinal akıntı kaç yaşında başlar?

Genellikle ilk regl dönemi 11-13 yaşları arasında olmaktadır. Ancak daha geniş bir perspektiften bakarsak 8-16 yaş arasındaki herhangi bir yaşta regl ve akıntı oluşumu ortaya çıkabilmektedir.

Vajinal akıntı için evde ne yapılabilir?

Vajinal akıntı için evde yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bunlar bol bol yoğurt tüketmek, çay ağacı yağı sürmek, Demirhindi çayı içmek ve bölgeye üzüm sirkesiyle banyo yaptırmaktır.

Adet olmadan akıntı olur mu?

Yumurtalama evresinden sonra ve adet öncesi dönemde akıntı oluşabilmektedir. Dolayısıyla adet olmadan önce hafif koyu kıvamda bir akıntı görülebileceğini söyleyebiliriz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.