Uyku Bozukluğu Neden Olur? Türleri, Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde çoğu kişinin maruz kaldığı uyku bozukluklarının nedenlerini, türlerini, belirtilerini, tedavisini ve kurtulma yollarını yazımızda bulabilirsiniz.
Uyku Bozukluğu Neden Olur? Türleri, Belirtileri ve Tedavisi

Birçok insan uyku bozukluklarından yakınmaktadır. Tüm yetişkinlerin üçte biri ile yarısı kadarının, düzenli olarak yeterli uyuyamadıkları ve problemin daha da kötüye gittiği görülmektedir. Bu içeriğimizde uyku bozuklukları hakkında bilinmesi gereken her şeyden detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

İşte uyku bozuklukları hakkında bilinmesi gerekenler...

Uyku Bozukluğu Nedir?

uyku bozuklukları

Uyku, her insan için gerekli olan bir dinlenme yöntemidir. Vücudumuzun fiziksel ve zihinsel olarak kendini yenilemesini sağlayan uyku sırasında yaşanan problemler uyku bozukluğu olarak ifade edilmektedir.

Uyku sürecinde vücut yeterince dinlenemediyse ve kişi güne yorgun başlıyorsa ortada bir problem vardır. Gün içerisinde yaşanan olaylar, stres gibi çeşitli sebepler yüzünden ortaya çıkan uyku bozuklukları kişinin verimini düşürmektedir.

Uyku Bozukluğu Neden Olur?

uyku bozuklukları

Uyku bozukluğuna sebep olan birkaç faktör bulunuyor. Bunlar kişinin yeterince uyumaması, uyku sürecinin verimli geçmemesi, fizyolojik, psikolojik ve genetik faktörlerdir. Bu faktörler yüzünden kişide uyku bozukluğu problemi baş gösterebilir.

Yukarda saymış olduğumuz etkenler yüzünden kişide uyku bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda bir an önce problemin teşhis ve tedavisi için doktora görünmek gerekiyor. Alanında uzman bir doktora gerekli muayeneyi yaptıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Uyku Bozukluğu Türleri Nelerdir?

uyku bozuklukları

Uyku bozukluklarının pek çok çeşidi bulunuyor. Ancak aralarından üçü hem toplumumuzda hem de dünyada çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır. İnsomni, apne ve narkolepsi rahatsızlığı en çok görülen uyku bozukluğu problemleridir.

Yazımızın devamında bu uyku bozukluklarını ve nelere sebep olduklarını detaylı bir şekilde inceledik. Ayrıca bu uyku bozukluklarının neden oluştuğu hakkında detaylı bilgiyi de içeriğimizde bulabilirsiniz.

İnsomni

uyku bozuklukları

İnsomni, uykuya dalma ya da gece boyunca uykuda kalma güçlüğü olarak tanımlanmaktadır. İnsomni nöbetlerinin çoğu stres verici olaylardan kaynaklanmaktadır ve geçicidir. Ancak insomni bazı kişilerin yaşamlarında kalıcı bir sorun oluşturur.

Uyku ilaçları zamanla etkililiklerini kaybettikleri için genellikle karşıt etkiler ortaya çıkartır. Bazı araştırmacılar için insomninin kökleri, depresyon gibi uzun bir süreden beri devam etmekte olan psikolojik sorunlardadır.

Apne

uyku bozuklukları

Apne, gece nefes alma güçlükleri ve gün boyunca da tüketilmişlik duygusu olarak açıklanmaktadır. Nüfusun %2-4'ünü etkileyen apne, gece ortaya çıkan solunum yollarıyla ilişkilidir. Şiddetli durumlarda kişi uykuya daldıktan sonra solunum gerçekten durur.

Kandaki karbondioksit düzeyi belirli bir noktaya yükseldiğinde, apnesi olan kişi kısa bir bilinç durumuna geçerek sıçrar. Bunun bir gecede yüzlerce kez gerçekleşmesi nedeniyle, apne hastaları doğal olarak gün boyunca kendilerini yorgun ve uykusuz hissederler.

Apne hastaları, depresyondan, cinsel işlev bozukluklarından, odaklanma güçlüğünden ve baş ağrılarından yakınırlar. Apne özellikle uyku ilacını yaygın olarak kullanan yaşlılar arasında daha fazla görülmektedir.

Narkolepsi

uyku bozuklukları

Narkolepsi, gün içerisinde ani uyuklamalar ve duygusal heyecan anlarının ardından gelen ani kas tonusu kaybıyla tanımlanan kalıtımsal bir uyku bozukluğudur. Bu rahatsızlık kişinin bir konuşmanın ardından ya da dikkat gerektiren faaliyetlerin ortasında aniden uyuklamasına neden olur.

Bir şaka, kızgınlık veya cinsel uyarılma kas tonusunda zayıflamaya neden olabilir. Bozukluğun bir diğer belirtisi REM uykusuna girilmesidir. Ayrıca narkolepsinin merkezi sistemdeki bir sorundan kaynaklandığına inanıldığını söyleyelim.

Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

uyku bozuklukları

Uyku bozuklukları kendini birkaç belirtiyle göstermektedir. Uyuyamama, horlama, uykuda nefes duraklaması, gece terlemesi, aşırı uykululuk, sık tuvalete çıkma, unutkanlık, keyifsizlik, çabuk sinirlenme, cinsel isteksizlik, reflü, uykuda ağız kuruluğu, burun tıkanıklığı, yorgun uyanma, gündüz yorgunluğu ve uyuklama bu rahatsızlıkların belirtileridir.

Saymış olduğumuz bu belirtilerle kendini gösteren uyku bozukluklarının bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde kişinin gün içerisinde sürekli olarak yorgun olması, uyuklaması gibi birçok probleme neden olur.

Uyku Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

uyku bozuklukları

Uyku bozukluklarını tedavi etmek istiyorsak ilk olarak doğru teşhisin koyulması gerekiyor. Bunun için de uzman bir doktora görünmeliyiz. Doktor kişinin öyküsünü dinleyerek, bazı laboratuvar tetkiklerini ve uyku testlerini uygulayarak teşhisi koyacaktır.

Tedavi olarak ise ilk olarak kişinin uyku bozukluklarına neden olan davranışları gözden geçirilir. Burada yapılan yanlışlar var ise düzeltilir. Bunun dışında ilaç veya basınçlı hava tedavisi hastaya uygulanır. Bazı vakalarda her iki tedavi yöntemi de kullanılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uyku Apnesi Nedir?Uyku Felci Belirtileri ve Tedavisi
İnsomnia Nedenleri ve TedavisiÇocuklarda Uyku Terörü Nedir?
Jet Lag Nedir ve Nasıl Geçer?Narkolepsi Nedir?
Bahar Yorgunluğu Nedir?Uykuda Nefes Alamama Nedenleri ve Tedavisi
Uyku Düzeni ve Kanser İlişkisiGece Yeme Sendromu

Uyku bozukluğu problemine hangi bölüm bakar?

Uyku bozukluklarına sahipseniz nedenlere göre gideceğiniz doktor değişebilmektedir. Ancak çoğu zaman Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerindeki doktorlar tarafından bu kişilerin tedavisi yapılmaktadır.

Uyku bozukluğunun neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Uyku bozuklukları arasında en çok isnomnia rahatsızlığı görülmektedir. Bu rahatsızlık dışında narkolepsi, huzursuz bacak sendromu ve obstruktif uyku apnesi de uyku bozukluğunun neden olduğu rahatsızlıklardır.

Uyku bozukluğu için ne yapmalı?

Uyku bozukluğu problemini ortadan kaldırmak istiyorsanız bazı şeyleri yapmanız gerekiyor. Bunlar yatak odasının karanlık ve sessiz olmasının sağlanması, günün benzer saatlerinde uyumaya çalışılması ve şekerlemelere son verilmesidir.

Uyku düzeni bozukluğu nasıl düzeltilir?

Uyku düzeninizi normalleştirmek istiyorsanız bazı önerileri uygulamanız gerekiyor. Uykuyu bozan yiyecek ve içecekleri tüketmemek, alkolden uzak durmak, uyku rutininizi oluşturmak, gündüz değil gece uyumak, yatma saatine yakın egzersiz yapmamak, uyku hijyenini sağlamak, yatmadan önce yediklerinize dikkat etmek ve uykunun gelmesini yatakta beklememek uzmanlar tarafından iyi bir uyku düzeni için önerilmektedir.

Uyku problemi psikolojik mi?

Uyku problemi birçok psikolojik bozukluğun ortak belirtilerindendir. Ancak bir tek psikolojik faktörlerin uyku bozukluğuna neden olduğunu söylemek yanlış olur. Bunun yanında genetik ve fiziksel faktörler de uykuda problem yaşanmasına sebebiyet veriyor.

Geceleri uyuyamıyorum neden?

Geceleri uyuyamıyorsanız birçok psikolojik ve fiziksel problem yaşıyorsunuz demektir. Kişinin depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması, mutsuz ve üzgün olmak uykusuzluğa neden olan etkenlerdendir.

En etkili uyku ilacı nedir?

Uyku ilacının kullanımı rahatsızlığın türüne göre değişmektedir. Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.