Uyku Felci Nedir? Uyku Felci Hakkında Bilgi

Uyku felci, halk arasında karabasan olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Hastalık kişinin uyku kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.
Uyku Felci Nedir?
Uyku felci, uykuya dalarken ya da uyanmasının ardından yaşanan vücudun bir süre hareket edememe durumudur. Bu durum geçici olarak yaşanmaktadır. Geçici bir felç olarak ifade edilmektedir.
Halk arasında ise karabasan olarak bilinmektedir. Uyku felci, uykunun bölümlerinden olan Rem döneminde yaşanmaktadır.
Bu dönem yani Rem dönemi uykunun en hafif olduğu anlardır. Beynin rüyadan uyanması halinde dahi uyku felci devam etmektedir. Yaşanan uyku felci esnasında kişinin bilinci açık değildir. Aynı zamanda hareket yeteneği bulunmamaktadır. Uyku felci kişilerde hipnopompik sanrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumu yaşayan kişiler genellikle gördükleri rüyalarla alakalı olduğunu düşünmektedirler. Yaşanan sanrıları rüya olarak düşündükleri için bazı durumlarda ise hayali görüntüler görebilmektedirler. Bu durum genellikle aile çevresinde bazı rahatsızlıkların olması nedeniyle daha sık görülmektedir. Uyku bozuklukları, uyurgezerlik, depresyon gibi hastalıklardır. Hastalıkların yanı sıra bazı ilaç kullanımları da neden olabilmektedir.
Uyku Felci Belirtileri Nelerdir?
- Uyanma öncesi hareket edememesi
- Uyuma öncesi hareket edememesi
- Uykuya dalarken konuşamama hissi
- Uykudan uyanırken konuşamama hissi
- Hipnopompik sanrılar
- Halüsinasyonlar
Uyku Felci Nedenleri Nelerdir?
- Sırt üstü yatarak uyumak
- Uyku saatlerinin düzensiz olması
- Çok ya da az uyku, arada şekerleme denilen uykuya yatmak
- Yaşam tarzının aniden değiştirilmesi
- Çevrenin aniden değiştirilmesi
- Felç öncesinde görülen berrak rüyalar
- Uykuya yatıldığı sırada aç olmak
- Aşırı stres
Uyku Felci Tedavisi Nedir?
Uyku felci, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde büyük sorunlara neden olmaktadır. Kişilerde birçok hastalığa neden olabilir. Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklara da sebebiyet vermektedir. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide genellikle uyku kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu durumda ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Hastanın derecesi, durumu önem taşımaktadır. Bu nedenle her hastaya ilaç tedavisi hemen başlanmamaktadır. Hastanın yaşadığı durumların şiddetine göre değişmektedir. Doktor her hastaya farklı tedavi şeklini uygulamaktadır. Hastanın şiddeti eğer yüksek ise ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Hastanın yaşadığı durum daha hafif ise daha hafif ilaçlarla başlanmalıdır. Aynı zamanda dozu diğer hastalara göre farklılık göstermektedir. İlaç tedavisi sayesinde uykunun kalitesi arttırılır. Uyku bozukluğu olan kişilerde uyku felci daha sık yaşanmaktadır. Yaşanan uyku felcinin azaltılması gerekmektedir. Bu nedenle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi uyku bozukluğu olan kişilerde yaşanan uyku felcinin daha az yaşanmasını sağlamaktadır.
Önerilen İçerik;
► 2050’den Önce Yaşanması Muhtemel 4 Gelişme!
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda
- Yorumlar 3