Bahar Yorgunluğu Nedir? - Bahar Sersemliği Nasıl Geçer?

Üzerinizdeki anlamsız yorgunluğu atmak ve baharın keyfini çıkarmak istiyorsanız tam zamanı. Bahar yorgunluğu günümüzde pek çok kişide görülen bir sağlık sorudur. Peki ya bahar yorgunluğu nasıl geçer? İşte bahar yorgunluğu hakkında her şey.
Bahar yorgunluğu, günümüzde pek çok kişide meydana gelen bir tür sağlık sorunudur. İnsanların bahar aylarında psikolojik bitkinliğe girmelerinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de bahar yorgunluğudur. Tüm bunlara ilişkin kişilerin akıllarındaki sorular şöyle. Bahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğu nasıl geçer? Bahar yorgunluğu belirtileri nelerdir? Sonbahar yorgunluğu nasıl geçer? Sonbahar yorgunluğu nedir? Bahar yorgunluğuna ne iyi gelir? Bahar yorgunluğu nasıl tedavi edilir? Bahar yorgunluğu tedavi yöntemleri nasıldır? Gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bahar Yorgunluğu Nedir & Neden Olur?
İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında ortaya çıkan bu yorgunluk, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biri olarak tanımlanır. Kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan bahar yorgunluğu, iş ve sosyal hayatın olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet verir. Bahar yorgunluğu, kişide ruhsal ve bedensel birtakım belirtiler gösterir. Havaların ısınmasıyla birlikte pek çok kişi için yataktan kalkmak kabus haline dönüşebiliyor. Sabahları kalkıp okula veya işe gitmek her ne kadar zor gelse de bu isteksizlik genellikle gün boyu devam etmektedir. Psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz yönde etkilenmemize neden olan bahar yorgunluğu, kendimizi keyifsiz, bitkin, yorgun ve sinirli hissetmemize neden olur. Önlem alınmayan veya tedavi edilmeyen bahar yorgunluğu, depresyona varan sonuçlar doğurabilir.
Kış ayında yavaşlayan metabolizmamız yazın habercisi olan ilkbaharın gelmesiyle birlikte bocalama sürecine girer. Buna bağlı olarak ısınan havalarla birlikte kişilerin büyük çoğunluğunda uyku bozuklukları, yorgunluk, sinirlilik, iştahsızlık ve eklem ağrıları gözlemlenir. Bu durum ise kişilerde konsantrasyon bozukluğuna yol açarak okul veya iş hayatlarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Bahar yorgunluğu genellikle kişilerde görülen halsizlik ve isteksizlik olarak nitelendirilse de bazı kişilerde bu durum tam tersidir. Kimileri bahar yorgunluğunu tam anlamıyla yaşarken kimileri havaların ısınmasıyla birlikte kendilerini daha enerjik, pozitif ve canlı hissederler. Bu durumdaki kişiler tıpkı kendini yorgun hisseden kişiler gibi iş veya okul hayatlarında konsantrasyon bozukluğu yaşarlar. Kendilerini işlerine veremezler ve enerjilerini dengeleyemezler.
Bahar ayının gelmesiyle birlikte havada artan elektrik yükü, insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Artan elektrik yükü sonucunda pozitif ve negatif yüklü iyonlarda da artış görülür. Bu durum da insanın biyoritminde olumsuz etkilere neden olur. Bahar yorgunluğunun bir diğer nedeni ise vücudumuzun daha aktif olmasını sağlayacak hormonların salgılanması karşısında daha önceden var olan vitamin eksikliği ve beslenme bozukluğu gibi durumların vücudun uyum göstermesini engellemesidir. Buna bağlı olarak yorgunluk hissi ortaya çıkar.
Bahar yorgunluğu genellikle 2 hafta süren bir süreçtir. Bu süreçte yaşanan psikolojik veya fiziksel sorunlar hastalık olarak kabul edilmez. Ancak kişinin düzensiz beslenmesi, uyku düzensizliği, kansızlık ve depresif ruh hali bahar yorgunluğunun daha uzun sürmesine neden olan faktörlerdendir. Uzun süren bahar yorgunluğuna kaygı, telaş, asabiyet, uyku bozukluğu ve dikkatsizlik gibi unsurlar eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen ve önlem alınmayan bahar yorgunluğu tekrar edebileceği gibi depresyona da neden olabilir.
Bahar yorgunluğu psikolojik etkenlerden dolayı meydana gelebileceği gibi hormon düzensizliğine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bahar yorgunluğuna genellikle tiroid hormonunun düzensizliği neden olmaktadır. Bu nedenle tiroid problemi olan kişilerin doktora başvurarak ayırıcı tanı yaptırmaları önerilmektedir. Bahar yorgunluğu birçok sağlık sorunuyla karıştırılabilir. Bahar aylarında görülen alerjik rahatsızlıklar, mide hassasiyeti, tansiyon, kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları genellikle bahar yorgunluğu ile karıştırılmaktadır. Buna bağlı olarak şikayetlerin birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.
Bahar Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?
- Çabuk yorulma
- Mutsuzluk
- Stres
- Kas ve eklem ağrıları
- Uyku düzeninde değişiklik (fazla uyumak veya uykusuzluk)
- Sabahları yorgun kalkma
- Baş ağrıları
- Eskiden yaptığınız şeylerde isteksizlik
- Kadınlarda regl düzensizliği
- İş performansının düşmesi
- Sinirlilik
Bahar yorgunluğu, havaların ısınmasıyla birlikte gerek psikolojik gerekse fiziksel olarak birtakım belirtilerle kendini gösterir. Metabolizmamız kış aylarında yavaş çalışırken baharın gelmesiyle birlikte bocalama sürecine girer. Bu süreçte birçok kişide yorgunluk, halsizlik ve asabiyet gözlemlenir. Sabahları yataktan kalkmak zorlaşır ve kişi gün boyunca dikkat eksikliği problemi ile karşı karşıya kalır. Bahar yorgunluğunda karşılaşılan sorunlardan bir diğeri ise kişinin kendini daha enerjik ve canlı hissetmesidir. Bu durumda da dikkat eksikliği devam eder ve kişi enerjisini kontrol etmekte sorun yaşar.
Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?
Bahar yorgunluğunun giderilmesindeki en önemli etken vitamin ve besin desteğidir. Özellikle kış aylarında vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi önerilir. Bu sayede olası vitamin eksikliğinin önüne geçerek bahar yorgunluğunun etkilerini en aza indirebilirsiniz. B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve çinko bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Karbonhidrat alımı da yorgunluktan korunmada oldukça etkilidir. Bu nedenle yeterli miktarda karbonhidrat alımına dikkat edilmelidir. Unutmayınız ki vücut enerjisinin yaklaşık %50’si karbonhidratlar tarafından karşılanmaktadır. Karbonhidrat alımının yanı sıra mevsim meyve ve sebzeleri de tüketilmelidir. Mevsiminde toplanan meyve ve sebzeler daha az kimyasal barındırmaktadır.
Yorgunluktan korunmanın bir diğer yolu ise belli periyotlarda dinlenme molaları vermenizdir. Enerjinizi doğru kullanarak yorgunluk hissini en aza indirebilirsiniz. Kısa ve sık dinlenme aralıkları ile yorgunluk hissinin önüne geçebilirsiniz. Dinlenmenin yanı sıra bulunduğunuz ortamın iyi havalandığından emin olun. Bulunduğunuz ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması strese neden olacaktır. Vücudumuzun %70’i sudan oluşmaktadır. Suyun vücut sağlığı açısından önemi hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Buna bağlı olarak vücut çok hafif düzeyde susuz kalsa dahi bu durum metabolizmayı yavaşlatmak için yeterli olacaktır. Günde ortalama 8-10 bardak su içmeniz metabolizmanızın hızlı çalışması ve kendinizi daha dinç hissetmeniz için oldukça önemlidir. Ancak su tüketimi kahve ve çay tüketimi ile bir tutulmamalıdır. Aksine bu dönemlerde kahve ve çay tüketimi en aza indirilmelidir.
Önerilen İçerik;
► Yorgunluktan Kurtulmanın 7 Yolu!
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com
Sorumluluklarınızı Tamamladıktan Sonra Tatile Çıkın
Tatile çıkmadan önce iş yerinizdeki bütün sorumluluklarınızı yerine getirip öyle tatile çıkın. Bu sizin rahat ve işi düşünmeden bir tatil yapmanıza olanak sağlayacaktır. Ayrıca tatil dönüşü iş yükünüz de bir anda birikmemiş olur.
Hedefler Koyun
Tatilde bütün sorumluluklarınızı kafanızdan atarak, sadece geleceğe dair hedeflerinizi, planlarınızı düşünün. Tatilde canınızı sıkacak şeyleri değil sizi motive edecek, güç toplamanıza yardım edecek konulara yönelmelisiniz. Bu şekilde geçireceğiniz tatil, işteki motivasyonunuzun artmasına sebep olacaktır.
İş Arkadaşlarınızla İletişiminizi Koparmayın
Tatile çıktınız diye iş arkadaşlarınızla iletişiminizi koparmanın gereği yoktur. Tatilde sosyal çevrenizdeki ve işyerinizdeki arkadaşlarınızla iletişimde kalmaya devam etmelisiniz. Yoksa döndüğünüzde iş hayatına yabancılaşmış hissedebilir, depresyona girebilirsiniz.
Gelişmelerden Uzaklaşmayın
Tatile çıktığınız zaman tüm dünyayla bağınızı koparırsanız, döndüğünüz zaman mutsuz olursunuz. Bu yüzden tatilde kendinizi dünyadan soyutlamayın.
Tatilinizi Yatarak Geçirmeyin
Tatilde dinlenmek için tüm günü uyuyarak geçirmenize gerek yoktur. Kendinizle ilgilenmeli, sevdiğiniz aktivitelere ağırlık vermelisiniz.
İşlerden Uzaklaşmayın
Tatilde iken işyeriniz ve yaptığınız iş ile ilgili tüm bağınızı, alakanızı kesmeyin. İşten bu kadar uzaklaştığınız zaman, gelişmelere bihaber kalırsınız ve tatil sonrası uyum sorunu yaşarsınız.
Tatilde Enerji Toplayın
Tatilinizi mayışmış bir şekilde geçirmek iyi etki yaratmaz. Vücudunuzun dinlendiğinin farkına varın fakat bunu yaparken vücudunuzu miskinleştirmek yerine enerjisini arttırın. Yoksa döndüğünüzde depresyon için en açık hale gelirsiniz.
İçtiklerinize Dikkat Edin
Tatilde değişik kokteyller tatmak isteriz fakat bunu yaparken fazla gazlı, alkollü içecekler tüketmek, vücudunuzun yorulmasına neden olacaktır. Bu da döndüğünüz zaman sorun yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden içtiklerinize dikkat etmeniz gerekiyor.
Sağlıklı Beslenin
İş hayatının koşuşturmasında çok fazla sağlıklı beslenemeyiz. Tatil bu sağlıksız beslenme düzeninizi değiştirmeniz için bir olanak sağlamaktadır. Yeme alışkanlığınız düzene girdiği zaman kendinizi daha da mutlu ve enerjik hissedeceksiniz.
Sevdiklerinizle Vakit Geçirin
Tatilinizi sevdiklerinizden uzak geçirmeyin. Dünya ile bağınızı koparmak tatil dönüşünüzü sizi en çok depresyona sokan nedendir.
- Yorumlar 0