Türk Tarihini En İyi Şekilde Yansıtan Türk Tarih Filmleri

Geçmişi merak edenler, geçmişin koşullarını görmek isteyenlerin en büyük kaynaklarından birisi şüphesiz ki tarihi filmlerdir.
Türk Tarihini En İyi Şekilde Yansıtan Türk Tarih Filmleri

Tarih sadece dizi ve filmlerle öğrenilemez elbette fakat merak ettiğimiz dönemin koşullarını görebilme kolaylığını filmler aracılığıyla elde edebiliyoruz. Tarihsel gerçeklik ve senaristin hayal gücüyle oluşturulan tarihi filmler hem geçtiği dönemi anlamamıza ışık tutuyor hem de güzel bir hikaye izlememizi sağlıyor. 

İşte Türk Sinemasının Başarılı Tarihi Filmleri

1. Dumlupınar: Vatan Sağ Olsun

Türk Tarih Filmleri
Dumlupınar denizaltısında yaşam mücadelesi veren 81 kahraman hikayesi sizlerle. Türkiye tarihinin en fazla acı getiren hikayelerinden birisi olan bu olayda; 67 yıl önce Çanakkale boğazında yaşanan Dumlupınar denizaltısı faciası sizlerle. Çanakkale açıklarında İsveç bandıralı bir şileple çarpışan denizaltısı her geçen saniye batmaya başlamaktadır. Toplamda 81 kahramanın şehit olduğu bu hikayenin tüm detayları ise sizlerle.

TürDramTarih
IMDb-
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenCan
Ulkay
OyuncularAli
Atay
Uğur
Güneş
İsmail
Hacıoğlu

2. Malazgirt 1071

Türk Tarih Filmleri
Sultan Alparslan’ın en büyük hayali, Müslüman toplumunun Selçuklu bayrağı altında bir araya gelmesiydi. Bunun için Tuğrul Bey döneminden itibaren Anadolu’ya seferler düzenlenmeye başlar. Bizans’da yaşanılan iç karışıklıklarda Türklerin Anadolu’yu ele geçirmesi kolaylaşmıştır. Bunu öğrenen Romen Diyojen büyük bir darbe girişiminde bulunmak ister lakin işler onun düşündüğü gibi gitmez ve Türkler Anadolu’dan atılamaz. Artık Türkler için topraklarda bin yıllık bir serüven başlar.

TürTarihSavaş
IMDb4,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenÖzgür
Bakar
Bilal
Kalyoncu
OyuncularVildan
Atasever
Cengiz
Coşkun
Haluk
Piyes

3. Bandırma Füze Kulübü

Türk Tarih Filmleri
1950’li yılların başlarında uzaya karşı çıkan meraklar her geçen gün artmaktadır. ABD ile Sovyetler Birliği başta olmak üzere birçok ülkede uzay hakkında bilgi toplamak için kıyasıya bir mücadele başlamıştı. 1957 yıllarında gelindiğinde ise SSCB uzaya roket göndermiş ve bu durumun ardında da aBD harekete geçmiştir. Bandırma’da yaşayan liseli gençler, devlet desteği ve herhangi bir maddi imkanın bulunmaması üzerine bir uzay programı kurmayı başarırlar.

TürDramTarih
IMDb7,2
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenÖmer Faruk
Sorak
OyuncularAlina
Boz
Deniz Can
Aktaş
Erkan Kolçak
Köstendil

4. Kurtuluş Hattı

Türk Tarih Filmleri
Nutuk’ta çokça bahsedilen ve özel olarak teşekkürlerin bulunduğu Hamdi Bey’in hayatı sizlerle. İşgal kuvvetleri, İstanbul ile Anadolu arasındaki tüm bağları kopartmak üzere hareket etmektedir. Bu durum altında bir grup vatansever, işgal kuvvetlerinin amacını engellemek üzere gizli bir operasyona girişir. Cepheden yeni dönen ve hasreti ile yanıp tutuştuğu Hilal’e kavuşmak isteyen Hamdi artık beklenmedik şeylerle yüzleşmeye başlar.

TürDramTarih
IMDb6,7
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSelman
Kayabaşı
OyuncularGülsim
Ali
Yusuf
Aytekin
Emin
Gürsoy

5. Türkler Geliyor: Adaletin Kılıcı

Türk Tarih Filmleri
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinin ardından rotasını Roma’ya çevirir. Lakin Sırp kralı Lazar, Fatih Sultan Mehmet’in Avrupa’daki kararlı ilerleyişinin önüne geçmek için elinden geleni yapmaya hazırdır. Fatih Sultan Mehmet’e ölümüne bağlı olan akıncılar, Osmanlılara karşı bir ittifak kuran, Balkan coğrafyasında büyük bir Lazar’ı bozma planı üzere harekete geçilir.

TürAksiyonDramTarih
IMDb4,3
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenKamil
Aydın
OyuncularEmre
Kıvılcım
Levent
Özdilek
Ece
Çeşmioğlu

6. Uzak Ülke

Türk Tarih Filmleri
12 yaşındaki Paris, kampta kalmaktadır. Babasının ve annesinin yonttuğu hediyeyi almak için kamptan kaçma kararı alır. Trabzon Rum’y olan Paris, kampa geri döndüğünde beklenmedik bir durum ile karşı karşıya kalır. Mübadiller gönderilmişti ve kamp tamamen boşaltılmıştı. Binbaşı Osman ismindeki bir adam ile yeni rejim hareketlerinden dolayı hain ilan edilmiş ve kampa kapatılmıştı. Kökleri ve bağlığın sorgulandığı bu kampta Binbaşı Osman ve Paris yaşamaya başlar.

TürDramTarih
IMDb5,3
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenErkan
Yazıcı
OyuncularTurgay
Atalay
Abdurrahman
Gönan
Sara
Muftuoğlu

7. Türk İşi Dondurma

Türk Tarih Filmleri
Avustralya’da yaşamakta olan iki Türk, geçimlerini devecilik ve dondurma satarak sağlamaktadırlar. 1915 yılında memleketlerinden savaş çıktığını öğrenmiş olan ikili, Çanakkale’ye gitmeye karar verirler lakin yetkililer onların gitmesine izin vermezler. Türkler üzerine propagandalar yapılmaya başlanıldığında ülkelerinde veremedikleri mücadeleyi Avustralya’da vermeye karar veren ikili için işler çılgınlaşmaya başlar.

TürDramTarihSavaş
IMDb2019
Gösterim
Tarihi
6,4
YönetmenCan
Ulkay
OyuncularAli
Atay
Erken Kolçak
Köstendil
Şebnem
Bozoklu

8. Beyaz Hüzün

Türk Tarih Filmleri
Abrek, Büyük Çerkez sürgünü sırasında annesi ile birlikte Anadolu topraklarına sığınır. Lakin kader onları daha da kötü bir hale sokarak Abrek’in annesini bir cami köşesinde kaybetmesine neden olur. Yapayalnız kalan ve Osmanlı topraklarına sığınmaya çalışan Abrek, hayatına bir asker olarak devam etmeye karar verir. Balkan Harbine katılan ve yenilgiyi acı bir şekilde hisseden Abrek, Sarıkamış Harekatı için yola koyulur.

TürDramTarih
IMDb4,8
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenKenan
Korkmaz
OyuncularSuat
Ergin
Yavuz
Gürbüz
Şenol
Kara

9. Direniş Karatay

Türk Tarih Filmleri
Babası Alaattin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesi üzerine Guyaseddin tahta geçer. Lakin o, babası gibi yetenekli bir devlet adamı değildir. Bu durum altında Moğol baskıları artmaya başlar. Emir Celaleddin Karatay bu baskılara karşı halkı direnişe hazırlama başlar. Tüm tecrübesi ve gücü ile direnişe hazırlanan Celaleddin, gencinden yaşlısına kadar herkesi yanına almaya başlar.

TürAksiyonDramTarih
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenSelahattin
Sancaklı
OyuncularMehmet
Aslantuğ
Fikret
Kuşkan
Yurdaer
Okur

10. Fetih 1453

Türk Tarih Filmleri
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi için yaptığı hazırlıkları, diplomatik ilişkilerini ve fetih esnasında yaşanılanların anlatıldığı film, teknik anlamda büyük adımlar atmıştır. Film, çekimleri için kurulan dekorlar, özel ışıklandırma sistemleri, ses kalitesi ve görselliğiyle vizyona girdiği dönemde dikkatleri üzerine çekti. 

TürAksiyonDramTarih
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
2012
YönetmenFaruk
Aksoy
OyuncularDevrim
Evin
İbrahim
Çelikkol
Dilek
Serbest

11. Harem Suare

Türk Tarih Filmleri
Fransız, İtalyan ve Türk ortak yapımı olan film, II. Abdülhamit döneminde yaşanan saray entrikaları ve beklenilmeyen bir aşkın filizlerinin atılmasını anlatıyor. Harem’e İtalya’da getirilen Safiye, padişahın gözdesi olup yükselmek isteyen bir cariyedir. Genç haremağası Nadir ile bu yükseliş için bir anlaşma yapar fakat hiç beklemediği bir ilişkinin içinde bulur kendini. 

TürDramTarih
IMDb6,1
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenFerzan
Özpetek
OyuncularMarie
Gillain
Alex
Descas
Lucia
Bose

12. Vurun Kahpeye

Türk Tarih Filmleri
Halide Edip Adıvar’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, Kurtuluş Savaşı dönemlerinden Anadolu’nun bir köyünde yaşananları anlatıyor. Dönemin koşullarında öğretmenlik yapmaya çalışan Aliye isimli bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Aliye bağnaz köylüler tarafından iftiraya maruz kalır ve öldürülür. Pek çok filme uyarlanan romanı, 1973’te Halit Refiğ beyaz perdeye uyarlamıştır. 

TürDram
IMDb6,3
Gösterim
Tarihi
1973
YönetmenHalit
Refig
OyuncularHale
Soygazi
Tugay
Toksöz
Tanju
Gürsu

13. Salkım Hanımın Taneleri

Türk Tarih Filmleri
İkinci Dünya Savaşı’nın en hararetli döneminde gayrimüslimlere yönelik çıkartılan Varlık Vergisi ve dönem koşullarını anlatan film, pek çok kesim tarafından eleştirildi. Yılmaz Karakoyun’un aynı adlı eserinden uyarlanan film, Niğde’den İstanbul’a taşınan Durmuş, Durmuş’un arkadaşı Bekir, Halit Bey, açgözlü Nefise ve mahsun Nora Hanım’ın hayatlarının alt üst olmasını anlatıyor. 

TürDramTarih
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenTamris
Giritlioğlı
OyuncularHülya
Avşar
Zuhal
Olcay
Kamran
Usluer

14. Güz Sancısı

Türk Tarih Filmleri
Film 1955’te yaşanan 6-7 Olayları ve o dönemin koşullarını anlatıyor. 1955’te yaşanan ekonomik bunalımlar ve bunalımların neden olduğu sosyal olayları anlatan film, tüm yaşananları imkansız bir aşk üzerinde seyirciye sunuyor. 

TürDram
IMDb6,1
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenTomris
Giritlioğlu
OyuncularMurat
Yıldırım
Beren
Saat
Okan
Yalabik

15. Hoşçakal Yarın

Türk Tarih Filmleri
68 Kuşağının unutulmayan gençleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın yaşadıklarını anlatan film, 1998’de vizyona girdi.  Dönemin siyasi koşullarını güzel bir şekilde gösteren film, dönemin tüm sıcaklığını da yansıtmaktadır.

TürBiyografiDramTarih
IMDb6,4
Gösterim
Tarihi
1998
YönetmenReis
Çelik
OyuncularEkrem
Ataer
Orhan
Aydın
Fırat
Baskale

16. Mavi Gözlü Dev

Türk Tarih Filmleri
Türk şiirinin en önde gelen şairlerinden Nazım Hikmet’in yaşadıklarını anlatan film, aynı zamanda dönemin sosyal, ekonomik ve siyasi boyutunu da gözler önüne seriyor. Nazım Hikmet’in gördüğü muameleler, zorlu şartlar ve elbette usta şairin sevdaları da filme dahil.

TürBiyografiDram
IMDb6,6
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenBiket
Ilhan
OyuncularYetkin
Dikinciler
Dolunay
Soysert
Özge
Özberk

17. Saklı Hayatlar

Türk Tarih Filmleri
1980’lı yılarda yaşanan Alevi-Sünni çatışmalarında yaşanan kayıpları anlatan film, olayları yine bir imkansız aşk üzerinde izletiyor seyircisine. Çorum’dan İstanbul’a göç eden alevi bir ailenin kimliği saklamak zorunda kalması ve sonrasın kimliklerinin ifşa edilmesiyle film hareketleniyor. 

TürDram
IMDb6,7
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenHaluk
Ünal
OyuncularCeren
Hindistan
Yusuf
Akgün
Laçin
Ceylan

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.