Rahim Polibi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Rahim polibleri kadınların sağlığını ve cinsel yaşantısını etkileyen olumsuz bir rahatsızlıktır. Peki rahim polibi nedir, neden olur? İşte cevabı;
Rahim Polibi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Rahim Polibi Nedir?

Rahim polibleri, rahimin içerisinde ya da rahimin ağzında oluşan et parçasıdır. Genellikle iyi huylu olan polibler kadınların her yaşta karşılarına çıkabilecek bir sorundur. Çoğu zaman kadınların menopoz döneminden önce ya da menopoz dönemlerinde görülür.

Rahim Polibi

Rahim polibi, kadınların sıklıkla karşılaştığı, rahatsız edici bir durumdur. Rahim polibi, rahim boşluğundaki doku fazlalığından kaynaklanır, rahim ağzında bir tüp yapısı oluşturabilir. Bu tüp yapısı, cinsel aktivite sırasında ağrıya, kanama veya enfeksiyon riskine neden olabilir. Ayrıca, adet sırasında rahim polibinin bulunması, adet sancısının artmasına, adet dönemi boyunca daha fazla kanamanın oluşmasına sebebiyet verir.

Rahim Polibi Çeşitleri

Rahim polibi, rahim boşluğunun yapısını ve şeklini değiştiren bir girişimdir. Rahim polibi, doğal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilir veya düzenli adet dönemleri olan kadınlarda rahim ağzı kanseri veya rahim ağzı prekanseröz lezyonlarını önlemek için tavsiye edilebilir. Rahim polibinin birçok çeşidi vardır ve doktorunuz size en iyi şekilde uygun olanı önermek için size danışmanlık yapacaktır. Nedeni tam olarak bilinmeyen polibler ikiye ayrılır;

Servikal Polib (Rahim Ağzı Polibi)

Rahim Polibi Çeşitleri

Bu polib cinsi rahmin ağzında oluşur. Genellikle tek başlarına oluşurlar ancak bazı durumlarda çoğalabilirler. Hacim olarak rahim için poliblere göre daha büyüktürler. Çok nadir olarak kötü huylu olabilirler.

Endometrial Polib (Rahim İçi Polibler)

Rahim Polibi Çeşitleri

Endometrial polibler, rahmin içerisinde oluşan poliblerdir. Rahim ağzı polibler gibi bir ya da birden fazla olabilirler. Genelde iyi huyludurlar. Rahim içerisinde oldukları için servikal polibler gibi görünmezler. Ultrasonografi yardımıyla teşhis edilirler.

Rahim Polipleri Neden Olur?

Rahim Polibi

Rahim polibi, hormonal değişiklikler, cinsel aktivite veya gebelik sırasındaki stres gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, menopoz dönemi sonrasında rahim polibi riski de artabilir. Rahim polibinin tedavisi, cerrahi veya non-cerrahi yöntemler ile yapılabilir, tedavi yöntemi, polibin büyüklüğü ve şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Rahim Poliblerinin Belirtileri

Rahim Polibi

Rahim polibinin belirtileri, adet döneminde ağrı, kanama veya enfeksiyon riski gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle, rahim polibi için uygun bir tedavi yöntemi belirlenmeden önce mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Çoğu zaman tedavi sırasında farklarına varılır. İyi huylu bir polibler sağlığa hiçbir şekilde zarar vermez. Adet kanamalarının uzun olması ve cinsel ilişki sırasında lekelenme gibi şikayetler ile kendilerini belli ederler. Çok nadir olarak gebe kalmamaya ve düşük yapmaya neden olabilirler.

Rahim Polipleri Teşhisi

Rahim Polibi

Endometrial poliplerin tanısında, kullanılan birden fazla yöntem bulunmaktadır. Histerosalpingografi büyük poliplerin teşhisinde yardımcı olur iken, küçük polipler gözden kaçabileceği için tanıda çok fazla desteği olmayabilir. Polip tanısı geneldetransvajinal ultrasonografi yardımı ile konulur.

Rahim Polibleri Tedavisi

Rahim Polibi

Rahip polibleri için jinekolojik uzmana başvurulması gerekir. Doktor polibten bir parça alarak patolojiye gönderilir. Burada polibin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna bakılır. Tedavi aşamasında rahip polibinin tipi ve sayısı önemlidir. Rahim ağzı polibleri (Servikal Polibler) genellikle kısa ve basit bir lokal anesteziyle rahimden alınabilir.

Eğer sayısı çok ise hastaneye yatmanız ve genel anestezi gerekebilir. Daha sonrasında hastaya başka tedavi uygulanmaz. Rahim içi polibleri (endometrial polibler) için ise küretaj ve histeroskopi bunlardan bir tanesidir. Operasyon servikal polib operasyonuna göre daha uzun sürer. Tam iyileşme görüldükten sonra başka tedavi önerilmez. Her iki operasyondan sonra da ilk bir hafta boyunca rahmin enfeksiyon kapma riskine karşı kişinin cinsel ilişkiye girmesi önerilmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmanın Yolları

Rahim polibinin nedir?

Rahim polibi, rahim içinde bulunan fibroz doku birikimidir ve adet dönemlerinde ağrı, adet gecikmeleri veya adet görmede zorluklar gibi sorunlar yaratabilir.

Rahim polibinin belirtileri nelerdir?

Rahim polibinin belirtileri arasında adet görmede zorluklar, ağrılı adetler, adet gecikmeleri ve karın ağrısı bulunabilir. Ancak bazı kadınlarda hiç belirti görülmeyebilir.

Rahim polibinin tedavisi nasıl yapılır?

Rahim polibinin tedavisi cerrahi veya medikal yollarla yapılabilir. Cerrahi tedavi, polibin tamamen alınmasını veya azaltılmasını içerirken, medikal tedavi hormonal ajanlarla yapılabilir. Tedavinin seçimi hastanın durumuna ve polibin büyüklüğüne göre yapılır.

Rahim polibi neden oluşur?

Rahim polibinin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak hormon düzenlemelerinin bozulması, genetik faktörler veya rahim duvarının zararlı hücreler tarafından tahrip edilmesi gibi faktörler rol oynayabilir.

Rahim polibinin tekrar oluşma riski var mıdır?

Rahim polibinin tekrar oluşma riski, tedavinin yapılıp yapılmamasına ve hastanın durumuna göre değişebilir. Cerrahi tedavide daha düşük risk bulunurken, hormonal tedavilerde tekrar oluşma riski daha yüksektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum