Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?

Genital bölgenin hijyeni konusunda bilgi sahibi olmanız, hem genital sistem hem de idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilmek açısından önemlidir.
Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Herkesin sağlıklı ve rahat bir yaşam sürdüğünden emin olmak için doğru bir şekilde genital bölge temizliği önemlidir. Ancak, bu bölgenin doğru şekilde nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda birçok yanıltıcı bilgi bulunmaktadır. Bu yüzden, genital bölge temizliğinde en önemli püf noktaları araştırdık.

İşte genital bölge temizliği ile bilinmesi gereken bilgiler;

1. Önden Arkaya Temizlik Yapın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Genital bölgenin temizliği için en önemli nokta tuvalet sonrası temizliğin mutlaka önden arkaya doğru olmasıdır. Arkadan öne doğru yapılan temizlik mikropları taşıyabilmektedir. Bu yüzden temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Bu yöntem, öncelikle idrar yolu bakterilerinin genital bölgeye geçmesini önleyerek, hijyen ve sağlık açısından faydalıdır. Ayrıca, genital bölgenin temizliği sırasında kullanılan malzemelerin doğru ve hipoalerjenik ürünler olması gerekmektedir.

2. Vajinal Duş Almayın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Duş sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biri vajinanın basınçlı suyla yıkanmasıdır. Bu uygulama ilk başta vajina içerisindeki mikropların ortadan kalkmasına sebep olsa da bu durum bölgenin dengesini değiştirdiği için daha sonra mikropların daha da çoğalmasına sebep olabilmektedir.

Genital bölgenin doğal pH dengesinin bozulmasına neden olabilecek ve vajinal enfeksiyon riskini artırabilecek olan vajinal duşların kullanılmaması gerekir. Ayrıca, su ve sabun kullanarak yeterli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Kullanılan sabun, doğal, hassas cildinizi rahatsız etmeyecek şekilde seçilmelidir.

3. Bölgeyi Kuru Tutun

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Genital bölgenin nemli kalması başta mantar olmak üzere çeşitli iltihaplanmalara sebep olabilmektedir. Bu yüzden genital bölgenin kurutulmasına özen gösterilmesi gerekir. 

Bu bölgenin fazla yıkanması veya nemli kalması, enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, genital bölgeyi kuru tutmanız önemlidir. Genital bölgeyi kuru tutmak için duş veya banyo sonrasında bölgeyi hafif bir havluyla kurulayabilirsiniz.

Ayrıca, pantolon veya kilot giyerken bölgeye hava almasına izin verin. Eğer bölge nemli kalıyorsa, kurutucu bir merhem kullanabilirsiniz. Yapacağınız işlem, enfeksiyonların önlenmesine ve rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olacaktır.

4. Pamuklu İç Çamaşırı Kullanın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

İç çamaşırı, genital bölgenin nemli ortamına uyumlu olması ve rahat olması açısından önemlidir. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir çünkü bu malzeme nemin rahatça dağılmasına izin verir ve bölgeyi kuru tutar.

Özellikle dantel iç çamaşırları hava dolaşımını engellediği, nemi emmediği için mikrop oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden pamuklu iç çamaşırı tercih edilmesi hijyen açısından çok önemlidir.

5. Adet Döneminde Temizliğe Dikkat Edin

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Adet döneminde temizlik açısında sık sık değişim yapılması gerekmektedir. Çünkü özellikle tamponlar mikrop oluşuma sebep olmaktadır. Adet döneminde genital bölge temizliği çok önemlidir, çünkü bu dönemde vücuttan atılan kan ve mukus vücutta enfeksiyon riskini artırabilir.

Adet dönemi boyunca günlük olarak duş almanız bakterilerin ve kokuların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Genital bölge pH dengesi bozuksa, enfeksiyon riski artar. Bu nedenle, cildinizin pH dengesini koruyacak sabunlar kullanmanız önerilir.

Her adet kanallığını kullanmadan önce su ile yıkayın, bu da bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

6. Tuvalette Önem Alın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Özellikle klozet kapakları için tek kullanımlık kağıtlardan yararlanılması gerekmektedir. Tuvalet için diğer bir önemli nokta ise dışarıdayken muhakkak sifonun önceden çekilmesine dikkat edilmelidir. Her gün duş almak veya duş aldıktan sonra genital bölgenizi iyice yıkamak en doğru yoldur. Genital bölgenin temizliğinde kağıt havlu kullanmak daha iyidir çünkü hijyeniktir Genital bölgenin kurulanması sırasında dikkatli olunmalıdır ve kaba hareketlerden kaçınılmalıdır.

7. Kılları Jiletle Almayın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Ülkemizde özellikle kullanılan jilet ve ağda ile genital kılların giderilmesi çok hijyenik bir yöntem değildir. Bu yöntemler kıl köklerinde iltihap oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden daha çok önerilen yöntem epilasyondur.

Genital bölgenin temizliği önemlidir. Kıl ve jilet kullanımı bu temizliğin bir parçasıdır. Ancak, kıl ve jilet kullanımının yanlış yapılması cildin hassas hale gelmesine, enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Genital bölge için özel olarak tasarlandığından emin olunan araçlar tercih edilmelidir. Kıl ve jilet kullanmadan önce duş almak cildin açık olmasını, daha rahat bir şekilde temizlenmesini sağlar.

8. Dar Giysilerden Kaçının

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Taytlar, dar pantolonlar, sıkı kumaşlar, özellikle kadınların şık olmak için tercih ettiği kıyafetlerdir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına dolayısıyla yaş olmasına, haznenin asit-baz dengesinin bozulmasına neden olacağı için tercih edilmemelidir.

Dar giysiler genital bölgenizi rahatsız edebilir ve nefes alma sorunlarına neden olabilir. Dar giysiler cildinizi kırarak enfeksiyon riskini artırabilir. Dar giysiler nazik ve hassas olan genital bölgenize uygun olmayabilir, rahatsız edici hislere neden olabilir.

9. Günlük Ped Kullanın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Günün yoğun temposunda iç çamaşırımızı değiştirmek çoğu zaman mümkün olmuyor. İşte bu noktada pamuklu günlük pedler hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Günlük pedler vajinal bölgeyi temiz ve kuru tutarak tahrişi önler ve ferahlık hissettirir.

Genital bölge için özel olarak tasarlandığından emin olunan pedler tercih edilmelidir. Pedlerin cildin pH değerine uygun olması enfeksiyonların oluşmasını önler. Parfümsüz pedler cildin rahatsız olmamasını sağlayacaktır.

10. İlişki Sonrası Genital Bölgenizi Yıkayın

Genital Bölge Temizliğinde Püf Noktalar

Cinsel ilişki sonrası meni, ter ve genital alandan gelen vücut salgıları bakteri kolonizasyonu için uygun bir ortam hazırlar. Bu yüzden her ilişki veya mastürbasyon sonrasında dış genital bölge bol su, genital bölge temizleyicilerle iyice yıkanmalıdır.

Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi yıkamanız enfeksiyon riskini azaltacaktır. İlişki sonrası, tuvalet kullanmadan önce genital bölgenizi yıkayın. Aşırı sıcak veya soğuk su kullanmayın, cildinizi kırabilir, enfeksiyona neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmanın YollarıRahim Polibi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Genital bölge temizliği nasıl yapılır?

Genital bölge temizliği için su ve pH dengeli bir duş jeli kullanılması önerilir. Temizlik işlemi hafif bir şekilde yapılmalı ve cildin doğal pH dengesine zarar vermemelidir. Ayrıca, genital bölgenin arkasındaki anal bölge de temizlenmelidir.

Genital bölgenin fazla temizlenmesi kötü müdür?

Evet, genital bölgenin fazla temizlenmesi cildin doğal pH dengesini bozabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca, cildin hassas yapısının zarar görmesine neden olabilir.

Hangi ürünler genital bölge temizliğinde kullanılmalıdır?

Genital bölge temizliğinde su ve pH dengeli bir duş jeli kullanılması önerilir. İlaçlı ürünler ve alkol içeren ürünler cildin doğal pH dengesini bozabilir ve enfeksiyona neden olabilir, bu nedenle evden yapabileceğiniz doğal alternatif ürünler tercih edilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.