Okul Öncesi Eğitim Nedir? Amaçları, Görevleri ve İşleyişi

Çocuğun temel eğitime başladığına güne kadarki geçirdiği sürece okul öncesi eğitim denir. Sizler için okul öncesi eğitim hakkında bilgileri araştırdık.
Okul Öncesi Eğitim Nedir? Amaçları, Görevleri ve İşleyişi

Okul Öncesi Eğitim Programı Özellikleri

Sıra0-36 Ay Çocuklar İçinFarkları
1SarmaldırKonular amaç değil araçtır.
2DengelidirKültürel değerler dikkate alınır.
3EsnektirEtkileşim temellidir.
4Oyun TemellidirEğitimciye özgürlük tanır.
5Keşfederek Öğrenme ÖnceliklidirDuyuların gelişmesi ön plandadır.
6Değerlendirme Süreci Çok YönlüdürEtkileşim temellidir.
7Ailenin Eğitime Katılımı ÖnemlidirSosyal ortam sağlanır.
8GelişimseldirBedel dilini geliştirir.
9BütüncüldürYabancı dile yatkınlık sağlanır.
10Özel Çocuklar İçin UygundurRehberlik hizmeti verilir.

Okul öncesi eğitim hakkında ayrıntılı bilgiler;

Okul Öncesi Eğitim Nedir?

Okul Öncesi Eğitim

Eğitimin ilk adımları annenin henüz hamileyken karnındaki bebekle konuşmaya çalışması ve bebeği stresten uzak tutmaya çalışmasıyla başlıyor. Okul öncesi eğitim, bebek doğduktan 6 ay sonra yeniden başlar. 6 yaş ve üzerindeki bebekler oturma ve ellerini kullanma kabiliyetini geliştirirler. Bu evrede bebeklerin gelişimine katkı sağlayacak materyaller ile eğitimine katkı sağlayabilirsiniz.

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Okul öncesi eğitim, temel eğitim başlamadan önceki süreyi kapsar. Çocuğun o dönemde aldığı eğitim, ileride ki dönemlerde çocuğun zihinsel, psikolojik ve dil gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. Okul öncesi eğitim dönemi bir çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir çünkü o dönemde çocukların beyinleri yetişkinlerden daha fazla çalışmaktadır. Bu nedenle de bu dönemi çocuk iyi bir şekilde geçirmeli ve öğrenme kabiliyetini geliştirmelidir. Bunun yanında bir çocuğun yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunması, genel ortak yaşam kurallarını öğrenebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Çocuğunuza kendi yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunma imkanını veremiyorsanız okul öncesi eğitim veren kurumları araştırıp çocuğunuzu kaydettirmeniz, gelişimi açısında iyi bir hamle olacaktır.

Okul öncesi dönem dediğimiz 0-6 yaş arasında alınan eğitimler çocuğun ileride alacağı eğitimlere de büyük bir katkı sağlamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre okul öncesi eğitim alan, o dönemi dolu dolu ve eğitici bir şekilde geçiren bir çocuğun, yaşıtlarına nazaran daha hızlı okuma yazma öğrendiği ispatlanmıştır. Okul öncesi eğitimi alan çocukların aynı zamanda sosyal yaşantıları daha düzenli olur ve çocuk çevresiyle iletişim kurarken sıkıntı çekmez.

Okul Öncesi Eğitimin Başlıca Amaçları ve Görevleri

Okul Öncesi Eğitimin Başlıca Amaçları ve Görevleri

Okul öncesi çocukların eğitim alması gelecekleri açısından çok önemlidir. Ailelerin bu konuda bilinçli davranması, çocukların eğitim hayatına hazır bir şekilde atılmasına olanak tanır. Okul öncesi eğitimin amaçları ve görevleri şu şekildedir;

  1. Çocukların, zihin ve beden dili konusunda yaşadıkları duygu değişimlerine hazır olmasını sağlar.
  2. Eğitimin zorlu şartlarına hazırlıksız yakalanmasını önlemek.
  3. Sosyalleşme konusunda katkı sağlamak.
  4. Türkçeyi doğru bir şekilde öğretmek.
  5. Öğrenme, kavrama ve kendini ifade edebilme konusunda yetiştirmek.

Okul Öncesi Eğitim Zorunlu mu?

Okul Öncesi Eğitim Zorunlu mu

Çocuğunuzun okul öncesi eğitim alması son derece büyük bir avantajdır. Elbette uzmanların okul öncesi eğitimi zorunlu kılması söz konusu değildir. Yapılan araştırmalara göre okul öncesi eğitim alan bir öğrencinin yaşıtlarına nazaran öğrenme ve sosyalleşme konusunda bir adım önde olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda çocuğunuzun okulda daha başarılı olmasına da olanak tanır. Öğrenme, kavrama ve sosyalleşme konusunda çocuğunuzun yaşıtlarına göre çok daha başarılı olduğunu göreceksiniz. Özellikle okula başlamadan önce alacakları bu eğitim, ebeveynin verebileceği eğitimden çok daha üst seviyedir. Bu nedenle ailenin ön yargılarını ve koruyucu tavırlarını ortadan kaldırması çok önemlidir.

Evde Okul Öncesi Eğitim İçin Neler Yapılabilir?

Evde Okul Öncesi Eğitim İçin Neler Yapılabilir

İlk baştan okul öncesi eğitimin anne karnında başladığını unutmamamız gereklidir. Çocuğunuza karnınızda ilk eğitimleri onu stresten uzak tutarak ve karnınızdaki bebekle konuşarak verebilirsiniz. Bebek dünyaya geldikten 6 ay sonra, oturma ve tutma kabiliyetlerini öğrenmeye başlayınca çeşitli materyallerle eğitimine başlayabilir. Bebeğinizin çabuk kavrayabileceği, rengi, kokusu, sesi onu rahatsız etmeyecek eğitim materyallerini kullanabilirsiniz.

Bu dönemde eğitime başlarken bir uzmandan yardım almanız da bebeğiniz ve sizin için iyi bir adım olacaktır. Bu evrede çocuğunuzun temel renkleri ve hayvanların isimlerini yani kısaca evresinde gördüğü objeleri ve canlıları oyunlar eşliğinde ve tekrarlayarak öğretmek ileride alacağı eğitimleri pozitif bir şekilde etkiler.

Okul öncesi eğitim, çocukların erkenden temel eğitimlerine başlaması anlamına gelmez. Okul öncesi eğitim 4 yaşındaki bir çocuğun, okuma yazma öğrenmesini önermez. O yaştaki bir çocuğun oynayarak ve eğlenerek kavrayabilmesini, kendini ifade edebilmeye başlaması açısında okul öncesi eğitim oldukça önemlidir. Çocuğunuza evde okul öncesi eğitim verirken, yaşına uygun kitaplar ve oyuncaklarla hem eğlenip hem öğrenmesini sağlayabilmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda çocuğunuzun kendi yaşıtlarıyla aynı ortam bulunabilmeleri ve oyun oynayabilmelerini de sağlamanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocuk Gelişim KitaplarıÇocuklar İçin Eğitici Filmler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.