Nur Dağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nur Dağı Nedir?, Nur Dağı Hakkında Bilgi, Hira Mağarası Hakkında, Nur dağını sizler için derledik. İşte tüm detaylar haberimizde..
Nur Dağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nur Dağı Nedir?

Nur Dağı, Mekke’de bir dağdır. Hira aslında, Mekke’nin üç mil kuzeydoğusunda bir dağın adı olup bu dağdaki bir mağarada peygamber efendimize ilk vahyin gelmesiyle İslam tarihinde meşhur olmuştur. İlk vahyin geldiği mekân oluşu sebebiyle bu dağa “cebelü’n-nur (nur dağı)” adı da verilir. Hz. Muhammed’in (s.a.s) evine bir kilometre uzaklıktadır.


Nur Dağı Hakkında Bilgi

  • Hz. Muhammed (s.a.s)’e ilk vahiy nur dağının tepesinde bulunan hira mağarasında gelmiştir.
  • Nurdağı kendisini çevreleyen dağlar arasında uzaktan fark edilmekte olup, özel bir yapı arz eder.
  • Bu tepeye neden nur denildiği bilinmiyor.
  • Mekke’den Mina’ya gidilen yolun yakınındadır.
  • Hacılar Mina’da birkaç gün geçirirler. O dönemde tatbik edilen bir âdete göre, yolunu kaybedenlere yardım için bu dağın tepesinde ateş yakılmış olması mümkündür.
  • Peygamber efendimiz(s.a.v) kendisine peygamberlik gelmeden önce de putperestlikten nefret ederdi. Ramazan ayı gelince erzakını alır, cebel-i nur’daki hıra mağarasına çekilir, orada günlerce kalarak tefekküre dalardı. Bundan büyük bir zevk alır ve manevi teselli bulurdu. Cebel-i Nur üzerinde bulunan ve günümüzde de varlığını koruyan hıra mağarası ancak bir insanın ayakta durabileceği kadar yükseklikte ve yatabileceği kadar uzunluktadır.

Medine Gezilecek Yerler


Nur Dağı'nda Hira Mağarası

Peygamber efendimiz (s.a.s)’e ilk vahyin gönderildiği mağaradır. Hz. Muhammed Nur Dağı'nın zirvesine yakın bir bölgede olan Hira Mağarası'nda inzivaya çekilirdi. Aslında bu Hz. Muhammed'in Hz. İbrahim dinine inanan büyüklerinin de yılın belli zamanlarında yaptığı bir şeydi.  Hz. Muhammed de bu geleneği takip ederek Nur Dağı'nda inzivaya çekiliyordu. Bu yalnız zaman geçirme eylemine tahannüs denir. Hira Mağarası'nın bulunduğu konumdan Kabe çok iyi görülür. 

Suudi Arabistan Gezilecek Yerler

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.