Peygamber Efendimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi?

Hz. Muhammed (sav), Ramazan ayında nasıl beslenir, hangi konularda uyarılarda bulunur ve hangi ibadetleri yapardı? Efendimiz (SAV) ramazan aynı nasıl geçirirdi? İşte
Peygamber Efendimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi?

Sık sık hasta ve yaşlıları ziyaret eden Peygamber Efendimiz, Ramazan ayında bu ziyaretlerini sıklaştırırdı. Halk arasında hiçbir fark gözetmeksizin büyüğünden küçüğüne herkesle iç içe olur, yoksul aileleri ziyaret eder, dertlerine çözüm bulurdu. Sadece kendisi değil çevresindeki herkesi de bu yola sevk ederdi.

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Ramazan ayında Peygamber Efendimiz için o tam bir  bayram gibiydi. Hatta Efendimiz bir seferinde Ramazan ayı ile ilgi "“Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükafatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi” (Heysemi, Mecma’uz-Zevaid, c.3, 141) diye buyurmuştur.

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi?

İtikafa Girerdi

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) her ramazan orucunun son on günü itikafa girermiş.  İtikaf, camide belli bir süre boyunca kalarak dünyevi işlerden uzaklaşarak kendini ibadete adamaktır. Tüm bunların dışında ara ara itikafa girmek ise müstehaptır. Vacip olan itikafta oruç şarttır. Hz. Aişe (r.a) rivayetine göre "Resulullah Ramazan ayında ibadet hususunda diğer aylarda görülmeyen bir gayret içerisinde olurdu. Ramazan'ın son on gününde ise kendisini çok fazla ibadete verirdi. Bu günlerde geceyi ihya eder, ailesini uyandırır ve izarını bağlardı. (İbadet için hazırlıklarını tamamlar, büyük bir azimle Hahh'a yönelidir) (Buhari, Fadlu Leyleti'ş-Kadrs, 5; Muslim, İtikaf, 8)


Orucunu Hurma Veya Su İle Açardı

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Peygamber Efendimiz (SAV), akşam ezanının okunmasıyla beraberinde orucunu birkaç hurma veya su yudumlayarak açardı. Efendimiz (SAV)orucunu hurma veya suyla açtıktan sonra akşam namazına geçerdi. İftarını akşam namazını kıldıktan sonra yapardı. Bunun nedeni ise hristiyan ve yahudilerin iftarı yıldız görünene kadar geciktirmelerdir. 


Sadaka Verirdi

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'e "Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorulmuş. Efendimiz (SAV) "Ramazan ayında verilen sadaka" buyurmuş. Hz. Muhammed (SAV)'in vahiy katiplerinden olan Zeyd bin Sabit (r.a) ramazan ayında verilen sadakanın ecri içi: " Ey Zeyd! Verecek hiçbir şeyin yoksa, bir parça ip ile dahi olsa halkla birlikte fıtır sadakası ver!" (Taberani,5,123) buyurmuştur.


İftara Misafir Çağırırdı

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ramazan ayında iftar vakti geldiğinde oruçlu bir kimseye iftar yaptırmanın faziletini müjdelemiştir. Bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez." (Tirmizi, Savm 82)


Teravih Namazını Kılardı

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

On bir aynın sultanı ramazan ayına özel olarak kılınan teravih namazı, Peygamber Efendimiz (SAV) bu özel ayın özel namazının sevabından faydalanabilmek için mümin kimseleri teravih namazı kılmaya teşfik etmiştir. Teravih namazıyla ilgili olarak Efendimiz (SAV), "Alaah size Ramazan orucunu farz kılmıştır, ben de size gece namazını (teravihi) sünnet kıldım" )İbn Mace, İkametü's, Sala, 173: İbn Hanbel, I, 191 vd.)


 Efendimiz İbadet Konusunda Nasıl Uyarırdı?

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Ramazan ayını büyük bir coşkuyla karşılayan Efendimiz, bu yüce ayın hiçbir dakikasını boşa geçirmemeye gayret ederdi. Çevresindeki herkesi de bu konuda bilgilendirirdi. Özellikle Şaban ayının son 10 günü sürekli hutbe okuyarak Ramazan ayını verimli geçirmeye teşvik ederdi. Bu hutbelerinden tekinde ise Efendimiz, “Ramazanda eda edilecek bir farzın diğer zamanlarda eda edilen yetmiş farza denk sevap kazandıracağı, herhangi bir nafilenin de farz gibi mükafat getireceğini” müjdelemiştir. 


Efendimiz Hangi Günler İbadete Daha Çok Yoğunlaşırdı?

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Ramazan ayını bu derece hassas bir geçiren Peygamber Efendimiz,  sürekli dua eder ve ibadet yapardı. Gündüzleri zorda olanın yardımına koşan, ziyaret edip ihtiyaçlarını gideren Efendimiz, geceleri tamamen ibadete çekilirdi. Sürekli zikir ve istiğfarla meşgul olan Efendimiz, dilinden de duayı düşürmezdi. Özellikle Ramazan ayının son 10 gününde ibadetlerini yoğunlaştırır, herkesi de sık sık ibadete davet ederdi.


Efendimiz Ramazan Ayında Nasıl Beslenirdi?

Peygamberimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi

Sert bir iklimi olan Arabistan Yarım Adası'nda Peygamber Efendimiz, Ramazan ayı boyunca sahur ve iftarlarda genellikle hurma yer ve su içerdi. Çok yemek yemez ve ailesine de çok yemek yemeleri konusunda uyarırdı. Çok yemek olduğu zaman da çoğunu dağıtırdı. Ramazan ayında beslenme konusunda herkesi uyaran Efendimiz, bu konuda tavsiyelerde bulunmuştur. Orucu vücudu zorlamadan tutmak için Efendimiz bir hadis-i şerifinde “Dört şey yapan kişi orucu gayet rahat tutar: İftarı su ile açması, sahuru terk etmemesi, öğle istirahatını terk etmemesi, güzel koku kullanması”  şeklinde buyurmuştur.

Neoldu.com

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.