Hac İbadetinin Önemi Nedir? - Haccın Faydaları Nelerdir?

İslam'ın şartları arasında yer alan hac ibadetinin önemi nedir? ve faydaları nelerdir? diye merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Hac İbadetinin Önemi Nedir? - Haccın Faydaları Nelerdir?

İslamiyet'in beş şartından biri olan hac, durumu uygun olan her Müslüman için farz bir ibadettir. Bu sebeple bütün Müslümanlar hac ibadetini yerine getirmek adına hem bedenen hem de maddi yönden uygun olması için çalışırlar. İnsana huzur veren ve bütün günahlarının bağışlanmasını sağlayan haccın ne olduğu, önemi, kimlere farz kılındığı ve faydalarını derlediğimiz bu yazımız, kafanızdaki sorulara cevap verebilmek adına hazırlanmıştır.

İşte hac ibadeti hakkında bilmeniz gerekenler...

Hac Nedir?

Haccın Önemi ve Faydaları

Sözlük anlamına bakıldığında hac, yöneltmek ve kastetmek şeklinde karşımıza çıkıyor. Fıkıh ilmine bakıldığında ise hac, belli bir zaman diliminde Mekke'de yer alan Kabe ve diğer kutsal yerleri ziyaret ederek Müslümanların ibadet yapması olarak biliniyor. Belli bir kurallar çerçevesinde yapılan hac ibadeti, Hicri takvime göre Zilhicce ayında gerçekleştiriliyor.

Haccın Önemi Nedir?

Haccın Önemi ve Faydaları

Hac, Allah’ın (c.c.) rızasını kazanma, vermiş olduğu sağlık, zenginlik nimetlerinden dolayı şükretmek ve Allah’a (c.c.) yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir. Hac ibadeti dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, dilleri ve ırkları farklı olan Müslümanları aynı amaç doğrultusunda bir araya getirir. Kişilerin takva dışında bir üstünlükleri olmadığı şuurunu hissettirir. Hacca giden tüm Müslümanlar, ekonomik ve sosyal statülerinden sıyrılırlar. Allah’ın (c.c.) huzurunda mal, mülk, makam, mevki gibi farklılıkların önemsiz olduğunu ve bütün Müslümanların eşit olduğunu görürler.

Hacı adayları giymiş oldukları beyaz kıyafetlerle ölümü hatırlar ve ölmeden önce tövbe etme fırsatını yakalarlar. Bu güzel ibadet sayesinde hacılar diğer insanlara karşı saygılı olur, kırıcı davranışlar sergilemezler, canlılara zarar vermemeye özen gösterirler. Hac ibadetini yapmaya giden bir Müslüman, ibadetini gerçekleştirirken kendisi, sevdikleri, ailesi, tanıdık ve tanımadık tüm İslam âlemi için dua ederler. Yüce Allah’ın verdiği onca sayısız nimetler için şükrederler. Rabbi ile baş başa olur ve hesaba çekilmeden önce kendi kendini hesaba çeker.

Kişi içindeki kötü duygu ve düşüncelerden sıyrılıp ahlakını güzelleştirmek için bir fırsat bulur. Böylelikle Yüce Allah da o kimseyi günah ve hatalarından arındırır. Hz. Muhammed (s.a.v) bu konuyla alakalı olarak, “Kim Allah için hacceder ve Allah’a karşı gelmekten kendisini sakınırsa annesinden doğduğu ilk günkü gibi günahlarından da arınmış bir biçimde haccını tamamlar.” Diye buyurmuştur. Bu sebeple haccın dinimizdeki önemi oldukça büyüktür.

Hac Kimlere Farzdır?

Haccın Önemi ve Faydaları

Hicretin 9. yılında farz kılınan hac ibadeti, Müslümanlığın 5 esasından biri arasında bulunuyor. Haccın bir Müslümana farz olabilmesi içinde belli başlı kurallar olsa da ilk kural Müslüman olmasıdır. Hac yapmak isteyenin hem fiziki hem de maddi olarak uygunluğunun olması gerekir. Borçlu, ibadetini yerine getiremeyecek derecede hasta olan kimseler için hac farz değildir. Ömründe bir kere hac ibadetini yerine getiren bir kişinin tekrar hacca gitmesi zorunlu değildir. Farz ibadetini yerine getirmiş sayılır. Durumu müsait olan her Müslüman geciktirmeden hac ibadetini yerine getirmesi gerekir. Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf, Mâlik ve Ahmed b. Hanbel hac ibadetini mazeretsiz erteleyen kişilerin şahitliğinin kabul olmayacağını söylemiştir.

Haccın Faydaları Nelerdir?

Haccın Önemi ve Faydaları

Hac, kişilerin kültürünü ve bilgisini artırır. Birçok kesimden hac ibadetini yerine getirmek için gelen Müslümanlar, birbirlerinin kültürlerini tanıma fırsatı yakalar ve birbirleri hakkında bilgi edinme imkanına sahip olurlar. Diğer Müslüman kardeşiyle bir araya gelip tanışır; sevinçlerine ortak olur ve dertleriyle kendi dertleriymiş gibi dertlenir. Onlarla birlikte omuz omuza vererek ibadet eder. Hacca her giden Müslüman'da eşitlik fikri tamamen oturur ve bundan sonra hayatında da eşitliği gözetir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu, yaşadığı yerleri görür ve kutsal yerlerde bulunmanın heyecanını yaşarken dini hakkında daha fazla bilgi edinir. Hacca giden herkesin kul hakkı dışında bütün günahları silinir ve bu sayede annesinden yeni doğmuş gibi günahsız olur. Hac ibadeti sayesinde kişi rabbine daha çok yaklaşır ve normal hayatına döndüğünde de nefsine hakim olabilmesi kolaylaşır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hac İçin Vize İşlemleriHac Nasıl Yapılır?
Hacca Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Hac nedir niçin yapılır?

Hac Müslümanların Kabe ve diğer kutsal yerleri ziyaret ederek ibadet yapmasıdır. Allaha yakınlaşmak ve şükretmek için yapılır.

Hac ibadetinin önemi nedir niçin hacca gitmeliyiz?

Hac, Allah'ın rızasını kazanmak için en önemli ibadettir. İslam'ın şartları arasın bulunan hac ibadeti, insanın günahlarından arınması ve Allaha yakınlaşması için gidilmesi gereken bir yerdir.

Hac nasıl yapılır?

Durumu el veren her Müslümanın yerine getirmesi gereken hac ibadeti; Kabe, Arafat ve Mina ziyaretleriyle birlikte belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu kurallar çerçevesinde ibadetlerini yerine getirmeyenler hacı olamazlar.

Hac ibadetinin hükmü nedir?

Allah gönderdiği ayetlerle hac ibadetini belirli koşulları karşılayan her Müslüman'a farz kılmıştır. Maddi ve fiziki yönden uygun olan her Müslüman ömründe bir kere hac ibadetini yapmakla zorunludur.

Hac süresi ne kadardır?

Hac süresi arefe ve bayram günlerini kapsadığından dolayı Toplam 5 gündür. Ancak ülkemizden giden hacı adayları en az 2 hafta kutsal topraklarda kalmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum