Suudi Arabistan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan Müslümanlar için vazgeçilmez öneme sahiptir. Tarihi ve turistik yerleri ile turizm cenneti haline gelen Suudi Arabistan'ın gezilecek yerlerini sizler için derledik.
Suudi Arabistan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Asya kıtasında yer alan Suudi Arabistan 2.150.000 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi konumundadır.

Nüfusu 30 milyona yaklaşan ülke Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün, Bahreyn, Irak, Katar ve Yemen ile sınır komşusudur.

İslam inancına mensup olanların kutsal kabul ettiği Mekke ve Medine merkezleri Hac ziyareti için her yıl 2-3 milyon civarında insan çekiyor. Bunun yanı sıra bölgeye Umre amacıyla da Hac mevsimi dışında yoğun ilgi devam ediyor.

Ülkenin başkenti Riyad'dır. Suudi Arabistan her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor ve ülkede her daim teknolojik yenilikler sürüyor. 

Tarihi bölgeleri ve ibadethaneleri ile Gayrimüslimlerin de dikkatini çeken Suudi Arabistan'ın gezilecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.


Kabe

Suudi Arabistan'ın kutsal şehirlerin'den Mekke'de yer alan Kabe kübik bir mabettir. Yüksekliği 13 metre olan yapı, dünyanın dört bir yanından her yıl dini seyahat amaçlı milyonlarca turist çekiyor. İslam dininin en değerli ibadethanesi olarak babul gören Kabe'nin yapımı MÖ 800'de başlanmıştır. Milyonlarca Hacı adayı her yıl Kabe etrafında 7 tur dönerek 'Tavaf' kutsal vazifesini yerine getirir.

kabe.jpg

İslam'ın en değerli sembollerinden biri olan Kabe Suudi Arabistan'ın tarihi ve turistik yerlerinin başında geliyor.


Mescid-i Nebevi

Müslümanların Mekke'den Medine'ye göçünden (Hicret) sonra Peygamber Hz. Muhammed ve dostlarının oluşturduğu Efendimiz'in de ebedi istirahatgahı olan mescittir. 'Nebevi' Arapça 'Nebi' yani peygamber kelimesinden gelmektedir.

mescidi-nebevi.jpg

Mescid-i Nebevi ise 'Peygamber'in ibadethanesi' anlamını içerir. Müslümanların en değerli manevi yapılarından biri konumundaki Mescid-i Nebevi MS 7. asrın ortasında yaşanan deprem ve yangın felaketlerinde ağır hasar görmüştür. Çeşitli Arap-İslam (Emeviler, Memlükler) ve Türk-İslam (Memlükler, Osmanlılar) tarrafından tekrardan oluşturulmuştur. Suudi Arabistan seyahatinin vazgeçilmezleri arasında bulunan dini yapı muhakkak ziyaret edilmelidir.


Kuba Mescidi

kuba-mescidi.jpg

Müslümanların kutsal kentlerinden Kuba'da yapılan mükemmel İslam mimarisi eseri olan camidir. Şu anda Medine kenti hudutlarında bulunan cami Müslümanlarca oluşturulan ilk mescit olma özelliğini taşıyor. Beyaz ve yeşil tonlardaki boyaması, 4 minaresi ve eşsiz kubbeleriyle göz dolduran Kuba Mescidi Abdel-Wahed El-Wakil tarafından tasarlanmış ve 622 senesinde inşa edilmiştir. Hz. Muhammed'in yaptırdığı Kuba Mescidi'ni Suudi Arabistan gezi rehberinize eklemeyi unutmayın.


Mescid-i Kıbleteyn

mescid-i-kibleteyn.jpg

Medine şehrine yakın bir konumda Vebere Harresi olarak bilinen bölgede yer alan mescidin adıdır. Arapça 'Çift Kıbleli Mescit' manasına gelmektedir. Abdel-Wahed El-Wakil'in tasarladığı yapılardan biri olan Mescid-i Kıbleteyn her sene milyonlarca Müslüman'ın namaz kıldığı kutsal bir ibadethanedir. Suudi Arabistan'ın gezilecek yerlerinden biri olan Mescid-i Kıbleteyn'da namaz kılmayı ihmal etmeyin.


Mescid-i Haram

mescid-i-haram.JPG

Mekke şehrinde yer alan ve Kabe'nin etrafını çepeçevre saran devasa bir mescittir. Mescid-i Haram Arapça 'Hürmetli Mescid' manasını teşkil etmektedir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ı Kreim'de de tam 16 defa anılan Mescid-i Haram 638 yılında hizmete açılmıştır. 89 metre yüksekliğindeki mescit İslam coğrafyasının en değerli manevi yapılarından biridir. 361 bin metrekarelik devasa bir bölgeyi çevreleyen Mescid-i Haram her yıl milyonlarca insanın namaz kılma imkanı bulduğu mükemmel bir mekandır. 


Masmak Kalesi

masmak-kalesi.jpg

4 gözetleme kulesine sahip olan Masmak Kalesi 19. yüzyıllarda savunma amacıyla taştan oluşturulmuştur. Ülkenin başkenti Riyad'da bulunan tarihi kale Kral Abdül Aziz'in 20. yüzyılın başında başkentini alışının simgelerinden biri olarak kabul gören kale 2008 yılında kapsamlı bir restore süreci geçirmiştir. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren yapıda Kraliyete ait kostümler, başkentin eski resimleri, oyma ve el işi eserleri sunulmaktadır. Suudi Arabistan'ın turistik yerlerinden biri olan Masmak Kalesi'ni ve içerisindeki tarihi eserleri görmeden kentten ayrılmayın.


Mada'in Saleh

madain-saleh.jpg

Ülkenin kuzey kısmında Medine ve Tebük kentleri arasında bulunan bölgede MÖ ilk yüzyıllara ait eski yapılardan oluşmaktadır. Meadin-i Salih olarak da anılan bölge tarihi 130'dan fazla mezar bulunuyor. O dönemlerde ülkenin ticari merkezlerinden biri olan bölgede oyma resimlere, su kanallarına, kumaş parçalarına, eski pazar yerlerine ait kalıntılara rastlanılmıştır. Suudi Arabistan'ın turistik yerlerinden birine dönüşen bölge mutlaka ziyaret edilmelidir.


Baki Mezarlığı

baki-mezarligi.jpg

Dünya Müslümanları için en değerli manevi alanlardan biri olarak kabul edilen bölge Medine şehrinde bulunuyor. Burada ebediyete uğurlanan Sahabelerin ebedi istirahatgahı olan mezarlıkları İslam'a verdikleri hizmetlerden dolayı her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Peygamber Hz. Muhammed'in akrabaları, zevceleri (amcası Abbas, Fatıma, Hüseyin, Hasan) gibi isimlerin kabri burada bulunuyor. Baki Mezarlığı Suudi Arabistan gezi rehberinizde kesinlikle yer almalıdır.


Uhud Dağı

uhud-dagi.jpg

Medine bölgesinde yer alan en büyük dağdır. Medinenin kuzeyinde yer alan Uhud Dağı doğudan batıya 7 km boyunca uzanan dağlardan meydana gelir. İslam Tarihi'nin en önemli savaşlarından birine sahne olan dağ Müslümanlar açısından çok önemlidir. Uhud Dağı bölgesinde 625 yılında yaşanan savaş 'Uhud Savaşı' ismiyle anılmaktadır. Bu savaş Hz. Muhammed'in okçu birliklerini komuta edişiyle onun askeri dehasını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Ancak okçuların konuşlanırıldıkları tepeyi savaşı kazandıkları düşüncesiyle erken terketmeleri savaşın müşrikler lehine sonuçlanmasına neden olmuştur. Uhud Savaşı İslam Dünyası açısından unutulmaz hüsranlardan biridir. Kanlı savaşın yaşandığı bölge Suudi Arabistan'ın turistik yerlerinden biridir. Suudi Arabistan seyahatinizde İslam Tarihi'nin en önemli hadiselerinden birine sahne olan zirvesi 1.077 metre yüksekliğindeki Uhud Dağı'nı gezmelisiniz.


Nur Dağı

nur-dagi.JPG

Mekke şehri yakınlarındaki Nur Dağı Cebel-i Nur adıyla da anılmaktadır. İslam dininin indiği Hira Mağarası'nı da içinde bulundurduğundan 'ışık' manasına gelen Nur adını almıştır. 642 metre yüksekliğindeki dağ zirvesindeki kayalıklar Kur'an yazılarıyla işlenmiştir. Her sene milyonlarca dini seyahat tutkununun dolaşarak o mistik havayı soluduğu Nur Dağı Suudi Arabista seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.


Arafat Dağı

arafat-dagi.jpg

Zirvesi 454 metreyi bulan Arafat Dağı Mekke şehrinin güneydoğusunda yer almaktadır. Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban etmek amacıyla götürdüğü bu dağdır. Bu dağda İsmail kendisine vesvese veren şeytana taş atarak uzaklaştırmaya çalışmıştır. Bu mekan yüzyıllar sonra her yıl milyonlarca Hacının şeytan taşlama görevini eda ettiği bir yer olmuştur. Hz. Muhammed'in vefat etmeden önce binlerce Müslümana yaptığı 'Veda Hutbesi' konuşması burada gerçekleşmiştir. Bu yönüyle bölgenin en kutsal mekanlarından biri olarak kabul gören Arafat Dağı Suudi Arabistan'ın en turistik yerlerindendir. 


Suudi Arabistan Ulusal Müzesi

suudi-arabistan-ulusal-muzesi.jpg

Suudi Arabistan Krallığı ülkesinin sanat yaşamını, tarihi, arkeolojik, kültürel ve bilimsel ögelerini yansıtan ulusal müzedir. 28 bin metrekarelik alanı kapsayan müze başkent Riyad'ın turistik potansiyelini artırmıştır. Arap Yarımadası'nın seçkin tarihini ve İslamı yayma konulu eserleri sergileyen kurum her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Antika eserleri ile tanınan Suudi Arabistan Müzesi mimar Raymond Moriyama tarafından tasarlanarak 1999 yılında hizmete açılmıştır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.