Savant Sendromunu Konu Alan; Mucize Doktor Dizisi Hakkında Bilinmesi Gereken 7 Şey

“Mucize Doktor”, otizme ve savant sendromuna dikkat çeken konusuyla televizyon dizilerinin reytinglerini alt üst etmeyi başardı. Bu içeriğimizde Mucize Doktor dizisi hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri sizler için derledik.
Savant Sendromunu Konu Alan; Mucize Doktor Dizisi Hakkında Bilinmesi Gereken 7 Şey

Mucize Doktor Dizisi Hakkında Bilinmesi Gereken 7 Şey

Her Perşembe akşamı Fox Tv’de yayınlanan yeni dizi “Mucize Doktor”, farkındalık yaratan ve ilham veren konusu ile izleyenlerden büyük beğeni toplamayı başardı. Sözlüklerde ve sosyal medyada viral olan Mucize Doktor dizisi hakkında bilmeniz gerekenleri bu inceleme dizi içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.

mucize-doktor-dizisi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.gif


1. Fox Tv’nin yeni dizisi “Mucize Doktor”un herkes tarafından sevilmesinin sebeplerinden biri konusunun otizmli bir genci merkezine almasıdır. Üstelik aynı zamanda Savant Sendromu’na sahip bir otizmli bir birey olan Ali (Taner Ölmez)’nin tek arzusu ise başarılı bir doktor olabilmek. Bu sendroma sahip kişilerde, çoğu insanda bulunmayan sıra dışı yetenekler gözlemlenebiliyor. Bu da dizinin konusunu daha ilgi çekici hale getirmeyi başarıyor.

mucize-doktor-.jpg


2. Yapımcılığını MF Yapım’ın, yönetmenliğini Yusuf Pirhasan’ın, senaristliğini ise Pınar Bulut ve Onur Koralp’in üstlendiği dizi aslında ABD’nin en çok izlenen dizisi “The Good Doctor”un bir uyarlamasıdır. 

the-good-doctor.jpg


3. ”Mucize Doktor”, bir taşra şehrinde doğan ve babası tarafından evlatlıktan reddedildikten sonra yetimhanelerde büyüyen savant sendromlu deha Ali’nin, tıp fakültesini birincilikle bitirmesinin ardından asistan cerrah olarak işe başladığı özel bir hastanede yaşadıklarını konu alıyor. Dizinin başrollerinde ise Taner Ölmez, Reha Özcan, Onur Tuna, Sinem Ünsal, Murat Aygen, Özge Özder, Hazal Türesan, Fırat Altunmeşe, Bihter Dinçel, Hayal Köseoğlu ve Korhan Herduran gibi isimler yer alıyor. 

mucize-doktor-hakkinda-bilgi.jpg


4. ”Mucize Doktor” dizisinin çekimleri Hayat Hastanesi’nde yapılıyor. Dizinin yapımcıları şu anda aktif olarak kullanımda olmayan bu hastanenin iki katını tadilata sokarak dizi için uygun hale getirdiler. 

”mucize-doktor”-dizisinin-cekimleri.png


5. Dizinin esas kökeni 2013 Güney Kore yapımı olan televizyon dizisi Good Doctor adlı yapımdır. Amerikan versiyonu ile büyük ses getiren dizinin orijinalinde, baş karakteri yani otizmli bir doktor olan Dr. Shaun Murphy karakterini başarılı oyuncu Freddie Highmore canlandırırken, Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Tamlyn Tomita, Hill Harper, Richard Schiff, Shuku Modu ve daha birçok başarılı isim de kadroda bir araya geldi.

guney-kore-yapimi-olan-televizyon-dizisi good-doctor.jpg


6. 2013 Güney Kore yapımı televizyon dizisi tıbbi dram türündeki Kore Dizisi, KBS2 televizyon kanalında toplam 20 bölüm olarak yayınlanmıştır. Good Doctor Kore versiyonu oyuncu kadrosunda; Joo Won, Moon Chae-won, Joo Sang-wook, Chun Ho-jin, Kim Min-seo, Kwak Do-won and Ko Chang-seok yer almıştır.

kbs2.jpg


7. "Mucize Doktor" dizisi ilk bölümüyle ABC1 hedef kitlede 8,53 reyting ve 24,00 share, AB hedef kitlede 8,35 reyting ve 24,37 share, TOTAL hedef kitlede ise 7,69 reyting ve 22,19 share alarak Perşembe gününün en çok izlenen dizisi oldu. Dizi aynı zamanda Twitter’da en çok konuşulanlar listesine girdi.

fox-tv-mucize-doktor.jpg


Savant Sendromu Nedir?

Fox Tv’de yayınlanmaya başlayan Mucize Doktor dizisinde Ali Vefa karakterinin de sahip olduğu Savant Sendromu, önemli derecede zihinsel engelli birinin, ortalamanın üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği bir durumdur. 2004’e kadar bilinmeyen savant sendromu üzerine yapılan araştırmalara göre, bu sendrom hakkında iki farklı görüş bulunuyor. Bazı araştırmacılar gen veya genlerdeki bir değişiklikten kaynaklandığına bazıları ise bunun sağ hemisferde meydana gelen bu hasarı telafi eden beynin sol yarımküresine bir çeşit zarar verdiğine inanıyor. 

Savant sendromu, ABD’nin en çok izlenen dizilerinden birinin uyarlaması olan Mucize Doktor dizisiyle gündeme geldi. Savant sendromu yaşayan bireylerin neredeyse yarısı otistiktir. Savantların üstünlük gösterdiği beceriler genellikle hafıza ile ilgilidir. Bu hızlı hesaplama, sanatsal yetenek veya müzikal yeteneği içerebilir. Aslında, 10 otistik kişiden bir tanesinin, değişen derecelerde kayda değer yetenekleri vardır, ancak savant sendromu konjenital ya da edinsel olabilir. Birçok savant becerisi doğumda var olan bazı gelişimsel güçlüklerin üzerine eklenerek çocuklukta ortaya çıkmaktadır. Edinsel savant becerileri sağlıklı gelişim gösteren bireylerde bebeklik, çocukluk ya da erişkinlikte geçirilen kafa travması ya da merkezi sinir sistemi travması sonrası gelişebilir.

savant-sendromu.jpg


Savant Sendromu Yaşayan Ünlüler

Savant sendromu gösteren bir kişi ile ilgili bilinen ilk açıklama, 1751’de bir Alman psikoloji dergisinde gerçekleşti. Savant terimi, ilk olarak 1887’de J. Langdon Down (Down sendromuna adını veren doktor) tarafından kullanıldı. İşte savant sendromu yaşayan ünlüler;

1. Tony DeBlois (Amerikalı Müzisyen)

22 Ocak 1974 tarihinde iki kilodan daha az ağırlıkta ve erken doğan Tony DeBlois, erken doğum nedeniyle görme yetisini kaybetmiştir. İki yaşında piyano çalmaya başlayan Deblois Austin, Texas, Boston, Massachusetts'te Körler Teksas Okulu'nda eğitim gördükten sonra 1989 yılında Berklee Müzik Koleji'ne devam etti. Caz konusunda uzmanlaşan Deplois, 20 müzik aleti çalıyor ve dünya çapında konserler veriyor. Hafızasından yaklaşık 8 bin parça çalabiliyor. 

tony-deblois.jpg


2. Leslie Lemke (Amerikalı Müzisyen)

Leslie Lemke müzisyen, görme engelli, otistik ve savanttır. 1952 doğumlu olan Amerikalı müzisyen Lemke, erken doğumu sebebiyle retina problemleri yaşamıştır. 12 yaşındayken Leslie piyano çalıyor ve saatlerce dinlediği şarkıları söylüyordu. Leslie, bir kere duyduktan sonra kusursuzca herhangi bir uzunlukta bir müzik parçasını hatırlayabiliyor ve çalabiliyor.

leslie-lemke.jpg


3. Daniel Tammet (Britanyalı Otistik Savant)

Pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun şekilde söyleyebilen kişi olarak Avrupa rekorunu elinde bulunduran Tammet, haftada bir dil öğrenebiliyor. 

daniel-tammet.jpg


4. Alonzo Clemons (Amerikalı Heykeltraş)

Alonzo Clemons, 40-50 aralığında bir IQ’ya sahip bir savant sendromlu heykeltraş ve sanatçıdır. Alonso Clemons, 3 yaşında düşmesinin ardından kalıcı bilişsel hasara uğradı. Bu kazanın ardından mükemmel hayvan heykelleri yapmaya başladı. Clemons, sadece bir kez gördüğü bir hayvanın heykelini kusursuz bir şekilde yapabiliyor. Sadece bir an için iki boyutlu bir görüntüye baktıktan sonra, bir hayvanın gerçekçi ve anatomik olarak kesin üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturuyor. 

alonzo-clemons.jpg


5. Buğra Çankır (Türk Müzisyen)

2 yaşında otistik olduğu anlaşılan Buğra'nın 10 yaşındayken müzik yeteneği keşfedildi. İletişim kurarken güçlükler yaşasa da Buğra, aslında ''mükemmel kulak'' ya da ''tam kulak'' olarak nitelendirilen, doğadaki tüm sesleri referans bir ses verilmeden nota olarak tanımlayabilme yeteneğine sahiptir. 

bugra-cankir-.jpg

Önerilen İçerik; Otizm Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum