Otizm Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Otizm doğuştan ya da doğum sonrası 3 yıl içinde ortaya çıkan gelişimsel bozukluktur. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen otizmi aşağıda araştırdık.
Otizm Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Genel olarak çocukluk zamanlarında fark edilen ve görülen bir hastalık olan otizm, gelişimsel bozuklukların meydana getirdiği bir hastalıktır. Otizm hastalığına sahip olan insanlarda bir takım farklılıklar görülmektedir. Bunun temel nedeni ise gelişimsel bozukluktur. Bu içeriğimizde otizm nedir? Otizm'in nedenleri nelerdir? Otizm belirtileri nelerdir? Otizm'in tedavisi ve otizm hakkında bazı bilgileri sizler ile paylaşacağız.

Otizm Nedir?

Otizm yaygın gelişimsel bozukluk hastalığın ağır olan tipidir. Yaygın gelişimsel bozukluk hastalığının temel sorunu, çocukların iletişim kuramamasıdır. İletişim kuramama durumu ve sosyalleşememe durumu olarak görülmektedir. Otizmli çocuklar iletişim kuramaz ve sosyalleşmede sorun yaşarlar. İletişim göz temasıyla başlamaktadır. Göz temasıyla başlayan iletişim, mimikler ve işaretlerle devam etmeli ve sözcüklerle de pekişmelidir.

Otizm Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

İletişim oluşmasında uygulanan durumlarda eksikliklerin yüksek düzeyde görülmesi çocukta yaygın gelişimsel bozukluk olduğunu anlatır. Otizm doğuştan gelen ya da doğumdan sonra ilk 3 yıl içinde ortaya çıkan bir gelişimsel bozukluktur. Otizm dil gelişmesinde sorunlar, tekrarlayıcı tavırlar ve sosyal ilişkilerde zorluk yaşama durumlarını oluşturan ciddi bir hastalıktır.

Otizm her çocukta farklı görülmektedir. Tipik özellikleri belli olsa da her çocukta değişkenlik göstermektedir. Yaygın gelişimsel bozukluğun ağır ucu ise otistik çocukların iletişim kuramamasıdır. Bu çocuklar diğer çocuklar ile asla iletişim kurmamaktadır. Kendi halinde çocuklardır, kimseyle anlaşma gibi tavırlarda bulunmazlar.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm belirtileri arasında; çocuğunuzun insanlarla göz teması kurmaması, ismini söylediğinizde bakmaması, söyleneni duymuyor gibi davranması, parmağıyla ile istediğini gösterememesi, oyuncaklarla oynamayı bilmemesi, yaşıtlarıyla oynadığı oyunlara ilgi göstermemesi, bazı sözleri tekrarlaması ve alakasız ortamlarda söylemesi yer alır.

Ayrıca konuşmada yaşıtlarının gerisinde kalması, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketler yapması, aşırı hareketli olması ve hep kendi bildiğince davranması, gözleri bir şeye takılıyorsa, bazı eşyaları döndürmesi ve sıraya dizmesi, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki vermesi de otizm belirtileridir.

Otizm Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde otizm nedenleri hala araştırılmaktadır. Otizm nedenleri hala kesin ve net olarak bilinmemektedir. Bu duruma karşın otizm nedenlerinin genetik etkenlerden dolayı oluştuğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda ise genetik nedenlerin ağırlık kazandığı görülmektedir. Otizm olan kişide sertonin maddesi aşırı salgılanmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminde bozukluklar görülmektedir.

Otizmin genetik etkenlerden dolayı meydana geldiği düşünülse de farklı nedenleri de bulunmaktadır. Bunlar yapısal nedenler, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası etkileyen dış etkenlerdir.

Otizm Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisiebp

Genetik nedenler birden fazla genin bazı çevresel faktörlerle bir araya gelmesiyle etki göstermektedir. Genlerde var olan bozukluklar kuşaklar öncesine dayanmaktadır. Aynı zamanda gebelik sırasında kullanılan ilaçlar, radyasyon ve virüs gibi etkenler genlerin yapısını bozabilir.

Beynin bazı bölgelerindeki yapısal farklılıklar otizme neden olmaktadır. Bu durum yapısal bozukluklar olarak adlandırılır. Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemleri etkileyen dış etkenler de otizme neden olmaktadır. Anne karnında yaşanan kızamıkçık hastalığı otizme yol açmaktadır.

Doğum öncesinde bebeğin anne karnında olduğu sırada annenin psikolojik sıkıntılar, huzursuzluk, korku, panik ve duygusal karmaşa gibi durumlar yaşaması otizme neden olmaktadır. Aynı zamanda annenin bebeğini istememesi durumu da otizme neden olan etkenler arasındadır. Doğum sırasında yaşanan travmalar, bebeğin oksijen alamaması, çevresel toksinler, tüberoz skleroz, fenil ketonüri sendromu gibi metabolik hastalıklar da otizme neden olan etkenlerdir.

Otizm Tedavisi Nedir?

Otizm tedavisi yoktur. Otizm tedavisi olmaması aileleri korkutmamalıdır. Eğitim, otizmli çocukların gelişmesinde büyük destek olmaktadır. Bu nedenle aileler özenli ve dikkatli davranmalıdır. Aileler eğitimin çocuğun gereksinimini dikkate alarak verilmesinde dikkatli olmalıdır. Otizmli çocuklar için bu büyük önem taşımaktadır.

Otizm Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Çocuğun yetenekleri ve gereksinimlerine önem verilir ise çocuklarda gelişim ve değişim görülmektedir. Bu nedenle aileler uzman kişilerle iletişim kurmalıdır. Uzman kişilerin önerileriyle çocuklarının eğitiminde ilerlemelidir.

Uzman kişi eğer ilaç tedavisi öneriyor ise ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İlaç tedavisinde otizm etkenleri azaltılması amaçlanmaktadır. Otizmli çocuklar için özel eğitim gerekmektedir. Özel eğitimde ekip çalışması önem taşımaktadır.

Bu nedenle çocuğun kendi doktoru, çocuk psikiyatrı, özel eğitimci, konuşma terapisti ve çocuk nöroloğu bir arada ekip çalışması yapmalıdır. Aynı zamanda ailede eğitim sürecine katılmalı ve desteklemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Progeria Nedir?Albinizm Belirtileri ve Tedavisi
Kistik Fibrozis Nedenleri ve TedavisiDown Sendromu Nedir?
Spina Bfida Nedir?Frajil X Sendromu Neden Olur?

Otizm belirtileri nelerdir?

Otizmin en temel belirtisi çocuğun diğer çocuklarla göz teması kuramamasıdır. Kısa süreli, çekingen bakış, karşısındaki kişiyi anlamaya yönelik bakmama, boş boş suratına bakma, gereksiz verilen ani tepkiler, anlamsız el hareketleri, konuşmada zorluk, ismi ile çağırıldığında tepki vermeme otizmin belirtileridir.

Otizm tam olarak nedir?

Otizm spektrum bozukluğu yani otizm bir kişinin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla nasıl sosyalleştiğini etkileyen, bu nedenle de iletişimde sorunlara neden olan tıbbi bir durumdur.

Bir çocuğun otistik olduğu nasıl anlaşılır?

Bir çocuğun otistik olduğunu anlamak için hareketlerine bakmak gerekir. Otistik bireylerde konuşma becerileri geç gelişir, cansız varlıklara ilgi vardır, kendi yaşıtları ile diyalog kurmazlar, ortak oyunlara katılmazlar, el çırpma, sıçrama gibi hareketleri sürekli olarak tekrarlama gereği duyarlar.

Otizm hastaları hangi rengi sevmez?

Otizm hastaları parlaklığı az olan, içerisinde beyaz ya da gri renklerin olduğu nesneler otizmli çocuklarda sakinleştirici etki yaratır. Yapılan testlere göre soluk pembe otizmli çocukların en sevdiği renktir. Mavi ve yeşil de yatıştırıcı etki yaratır.

Otizmliler üstün zekalı mı?

Otizmli bireylerin zeka geriliği yaşadığı veya çok üstün zekalı olduğu kanıları yanlıştır. Otizmli olup zeka geriliği yaşayan kişiler vardır fakat tüm otizmli bireylerde zeka geriliği olacak anlamına gelmez.

Otizm hastalığı düzelir mi?

Otizmde tam bir iyileşme sağlamak mümkündür. Genele bakıldığı zaman tüm çocuklarda düzelme görülmemiştir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklarda konuşma ve sosyal beceriler artırılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.