Albinizm Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Var Mı?

Nadir görülen genetik bir rahatsızlık olan albinizmin belirtilerini, zararlarını ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Albinizm Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Var Mı?

Bir hastalık değil genetik bozukluk olan albinizm, kişilerde renk pigmenti olmamasına neden olmaktadır. Bu yüzden de bireylerin derisi ve saçları beyaz olmaktadır. Bu içeriğimizde albinizm ve albinoluk hakkında bilinmesi gereken her şeyden bahsedeceğiz.

İşte albizim hakkında her şey...

Albinizm Nedir?

Albinizm

Albinizm, genetik bir durumdur. Her canlıda saça ve cilde rengini veren pigmentler bulunmaktadır. Pigmentler nesnelerin renklerini meydana getiren moleküllerdir. Canlının genetiğine bağlı olarak bu pigmentler değişik renklerden olabilir.

Albinizm kişilerde cilt, saç ve göz rengi olmaması ya da az renk olmasına neden olan genetik bozukluktur. Bu durum melamin pigmentinin genetik nedenlerden dolayı eksik ya da hiç olmaması nedeniyle meydana gelir. Erkek çocuklara oranla kız çocuklarında daha sık görülmektedir.

Albinizm Zararları Nelerdir?

Albinizm

Albinizm çok sık rastlanan bir rahatsızlık değildir. Ancak yine de toplumda oldukça ciddi bir kesimde görülmektedir. Bu hastalık cilde olan etkilerinin yanı sıra en çok görme sorunlarının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Albinonun zararları deride incelik, zeka geriliği, bedensel gerilik, güneşe maruz kalamama, gözlerde ışık hassasiyeti, istemsiz hızlı göz hareketleri, görme kaybı, bozuk görme ve astigmatizma gibi rahatsızlıklardır. Albino olan bir bireyde bu tarz rahatsızlıklar görülmesi oldukça normaldir.

Albinizm Çeşitleri Nelerdir?

Albinizm

Albinizmin çeşitleri bulunmaktadır. Allbinizm görüldüğü duruma göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar oküler albinizm ve okülokütanöz albinizm olarak adlandırılır. Oküler albinizm sadece gözlerde görülmektedir. Yani sadece gözleri etkilemektedir.

Okülokütanöz albinizm ise göz ve deride aynı anda görülmektedir. Gözleri ve deriyi etkilemektedir. Tam albinizm, vücudun tamamının beyaz olması halidir. Bu kişilerin güneşe çıkması doğru değildir. Güneşin zararlı ışınlarından zarar görürler. Vücutta ağrılı yaralara neden olur. Kısmi albinizm ise hafif bir türüdür. Kısmı albinizm hastaları gerekli önlemler alırlarsa güneşe çıkarken sorun yaşamazlar.

Albinizm Belirtileri Nelerdir?

Albinizm

Saçlarda, gözlerde ve ciltte renk eksikliği, ciltte renksiz yamalar, saçlarda, gözlerde ve ciltte normalden açık renk albinizm rahatsızlığında görülen belirtilerdir. Albinoluk dış görünüşten oldukça kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Bu sayede rahatsızlığın neden olduğu zararları ve yan etkileri en kısa sürede azaltma imkanınız olur.

Albinizm Görme Problemleri Belirtileri

Albinizm

Albino rahatsızlığı yaşayan bireylerde görme konusunda bazı problemler yaşanmaktadır. Fotofobi (ışık hassasiyeti), nigtasmus (istemsiz hızlı göz hareketleri), görme kaybı, bozuk görme ve astigmatizma bu problemler arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz problemler her albino bireyde görülebilmektedir. Aynı zamanda albinoluğun belirtisi de olan bu problemlerin tedavisi için ise belli yöntemler kullanılabilmektedir. Tek yapmanız gereken bir an önce doktora başvurmaktır.

Albinizm Tanısı

Albinizm

Albinizm tanısını koymak için ilk olarak genetik testler yapılmalıdır. Kusurlu genleri saptamak için genetik testler gereklidir. Albinizm tanısında önemli olan kişinin şikayetleri ve belirtileridir. Bu nedenle belirtisi olan kişilerin doktora başvurarak muayene olması gerekmektedir.

İlk kontroller sonrasında albinizmle alakalı olarak göz problemlerini ortaya koymak için bir elektroretinogram testi (gözde ışığa hassas hücrelerin tepkisini ölçen bir test) yapılmalıdır. Bu test gözde ışığa hassas hücrelerin tepkisini ölçmektedir. Yapılan testler sonucunda albinizm tanısı koyulur.

Albinizm Tedavisi

Albinizm

Albinizmin tam anlamıyla bir tedavisi bulunmamaktadır. Albinizm rahatsızlığının tedavisinde amaç belirtileri en düşük seviyeye indirmektir. Ayrıca tedavi güneşten gelen hasarı engellememize de yardımcı olur.

Albinizm tedavisi cildin kanser öncülü lezyonları için taranmasını ve göz kontrollerinin yapılmasını içermektedir. Gerekirse anormal göz hareketlerini düzeltmek için göz kasları cerrahi tedavisi uygulanır. Bunun dışında UV ışınlarından korunmak için güneş gözlükleri, koruyucu giysiler ve güneş kremi önerilir. Ayrıca görme problemlerini düzeltmek için ise reçeteli gözlükler kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Otizm Nedir?Progeria Belirtileri ve Tedavisi
Kistik Fibrozis Nedenleri ve TedavisiDown Sendromu Nedir?
Spina Bfida Nedir?Frajil X Sendromu Neden Olur?

Albino insan kaç yıl yaşar?

Albinoların yaşam ömrü aldığı önlemlere ve yaşadığı yere göre değişmektedir. Güneşe karşı herhangi bir önlem almayan albinoların ömrü Tanzanya'da 35 yıl civarındadır. Ancak güneşin çok görülmediği ve gerekli önlemlerin alındığı yerlerde bu süre çok daha yüksek rakamlara çıkabilmektedir.

Albinizm ne demek?

Albinizm gözü, deriyi ve saçı etkileyen renk pigmentinin azlığından kaynaklanan genetik bir bozukluktur. Türkiye'de bu bozukluğa sahip olan yaklaşık 3.000-4.0000 kişi olduğu ifade edilmektedir.

Albino insanları gözleri ne renk?

Albino insanların göz rengi çok açık maviden kahverengiye kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca gözlerin renkli kısmı yarı saydam bir görüntüde olabilir. Bu yüzden de bazı albinoların göz rengi kırmızı olabilmektedir.

Albinizm neyden kaynaklanır?

Albinizm hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen genetik bir bozukluktur. Bu bozukluk vücudun renklenmesini sağlayan melanin pigmentinin yokluğundan ya da çok olmamasından kaynaklanmaktadır.

Albinolar neden saçlarını boyamaz?

Albino bir bireyde cilde, saça ve gözlere rengi veren melanin pigmenti genetik eksiklikten dolayı normal insanlarınki kadar değildir. Hatta oldukça sınırlıdır ya da hiç yoktur.

Albino evlenebilir mi?

Albino insanlar da evlenebilmektedir. Albinizm bir yetişkinle evlenen ve albinizim geni taşıyıcı olmayan kişinin çocukları taşıyıcı olmaktadır. Albino ise olmazlar. Dolayısıyla albinoların da herkes gibi evlenebileceğini söyleyelim.

Albinoların kanı beyaz mı?

Albino bireylerde normal insanlardan farklı olarak deriler beyaz ya da beyaza yakın bir renk olmaktadır. Gözler ise kırmızı-pembe renklerindedir. Kanda ise herhangi bir farklılık yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.