Kulak İltihabı Neden Olur? İltihaba İyi Gelen Bitkiler

Kulak iltihabı, çocuklarda yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kulak iltihabına iyi gelen bitkileri içeriğimizde bir araya getirdik.
Kulak İltihabı Neden Olur? İltihaba İyi Gelen Bitkiler

Kulak İltihabı Nedir, Neden Olur?

Tıp dilinde “otitis media” olarak adlandırılan kulak iltihabı, hemen hemen her yaş grubunu etkileyen ancak çoğunlukla çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Kulak iltihabı genellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Kulak İltihabı

Burun ve boğazda meydana gelen iltihap, östaki borusu yoluyla orta kulağa kadar ilerleyebilir. Kulak enfeksiyonunun çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülmesinin nedeni ise çocuklarda östaki borusunun kısa olmasıdır. Bu nedenle daha kolay tıkanabilir ve enfeksiyon bir anda orta kulağa kadar ulaşabilir.

Kulak İltihabı Tedavisi Nasıldır?

Kulak İltihabı

Kulak enfeksiyonu belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir an önce KBB uzmanına başvurulmalısınız. Kulak enfeksiyonu tedavisinde öncelikle ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip ilaçlar kullanılır. Daha sonra ise iltihaba neden olan unsurlar ortadan kaldırılır. Ağrı kesicilerin yanı sıra antibiyotik, kulak damlaları veya ağız yoluyla alınan antibiyotikler kullanılır.

Kulak İltihabına İyi Gelen Bitkiler

Kulak iltihabını ortadan kaldırmanın en etkili yöntemlerinden birisi de bitkilerdir. Bitkiler ile kulak iltihabını destekleyebilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalı ve gereken onayı aldıktan sonra bitkisel ürünler kullanmalısınız. Peki kulak iltihabına iyi gelen bitkiler nelerdir?

İşte kulak iltihabını geçiren şifalı bitkiler;

1. Sarımsak Suyu

Kulak İltihabına İyi Gelen Bitkiler

Kulak iltihabı denilince akla ilk gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biri sarımsak suyudur. Oldukça güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, iltihabın kurumasına yardımcı olur ve iltihaba bağlı ağrının azalmasını sağlar. 

Antibiyotik özelliğinin yanı sıra antibakteriyel özelliğe de sahip olan sarımsak, kulak enfeksiyonuna karşı birebirdir. Sarımsak suyu ile kulağınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kulak enfeksiyonu ile karşılaşmanız durumunda 1-2 diş sarımsağı ezip suyunu kulağınıza damlatabilirsiniz. 

Sarımsak suyunun yanı sıra sarımsak yağından da faydalanabilirsiniz. Sarımsak yağını çok az ısıttıktan sonra küçük bir damlalık yardımıyla kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulağınıza sarımsak yağını damlattıktan sonra yaklaşık 15 dakika bekleyin ve daha sonra başınızı diğer yana çevirerek yağın akmasını sağlayınız. Eğer her iki kulağınızda da iltihap söz konusu ise diğer kulağınıza da aynı işlemi uygulayınız.

2. Soğan Suyu

Kulak İltihabı

Kulak enfeksiyonuna iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri ise soğan suyudur. Tıpkı sarımsakta olduğu gibi soğan da çok güçlü bir antibiyotiktir. Bu özelliği sayesinde kulak iltihabına karşı oldukça etkilidir.

Kulak iltihabına karşı çiğ soğan suyundan kulağınıza birkaç damla damlatın ve kulak çubuğu ile kulağınızı temizleyin. İltihap azalana kadar yaklaşık 1-2 gün boyunca aynı işlemi uygulayabilirsiniz. 

Bir başka yönteme göre küçük boy bir soğanı doğrayın ve yaklaşık 10 dakika boyunca fırında ısıtın. Fırınlama işleminden sonra soğanların soğumasını bekleyin ve suyunu çıkarın. Yan yatar pozisyondayken elde ettiğiniz sudan kulağınıza 2-3 damla damlatın.

15 dakika bu pozisyonda beklettikten sonra kafanızı ters yöne çevirerek suyun akmasını sağlayın. Bu sayede kulağınızdaki iltihabın kurumasını sağlayabilirsiniz.

3. Elma Sirkesi

Kulak İltihabı

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen elma sirkesi, birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunmaktadır. Kulak enfeksiyonu nedenlerinden biri de mantarlardır. Mantardan kaynaklanan kulak enfeksiyonlarına karşı elma sirkesinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca kulak enfeksiyonunun östaki borusuyla bir ilgisi varsa elma sirkesi ile gargara da yapabilirsiniz. Bir miktar elma sirkesini aynı miktarda su veya alkolle karıştırdıktan sonra bir parça pamuğu bu karışıma batırın.

Pamuğu kulağınıza tıkaç şeklinde tıkayın. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra pamuğu çıkarın ve kulağınızın üzerine yatarak sıvının kulağınızdan akmasını sağlayın. Daha sonra fön makinesi yardımıyla kulağınızı iyice kurutun.

4. Fesleğen

Kulak İltihabı

Kulak iltihabı tedavisine katkı sağlayan bitkilerden bir diğeri fesleğendir. Salatalardan yemeklere kadar pek çok alanda kullanılan fesleğen, vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diğer doğal tedavi yöntemlerinden farklı olarak fesleğen suyunu kulağınızın dış kısmına uygulamanız önerilmektedir. 

4-5 adet Hint fesleğeni yaprağını ezerek suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz suyu kulağınızın dış kısmına sürün. Ayrıca birkaç damla Hint fesleğinini aynı orandaki Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak kulak enfeksiyonu tedavisinde kullanabilirsiniz.

Elde ettiğiniz yağ karışımını bir parça pamuk yardımıyla kulağınızın dış kısmına ve çevresine sürebilirsiniz. Ancak gerek fesleğen yaprağı suyunu gerekse yağını kulağınızın içine kaçırmamaya dikkat ediniz. Bu tedaviyi günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.

5. Zeytinyağı

Kulak İltihabı

Binbir derde deva olan zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunan zeytinyağı, şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Zeytinyağının fayda sağladığı alanlardan bir diğeri ise kulak iltihabıdır. 

Kulak kirinin bakteri veya mantar kaparak östaki borusunu tıkaması sonucunda kulak iltihabı meydana gelir. Kulak iltihabının yaygın nedenlerinden biri olan bu sorunu zeytinyağı ile ortadan kaldırabilirsiniz.

Hafif ısıttığınız zeytinyağını kulağınıza birkaç damla şeklinde damlatınız. Bu sayede kulağınızda biriken kir yumuşayacaktır. Kulak çubuğu yardımıyla kulağınızdaki kiri temizleyebilirsiniz. Ancak kiri geriye itmemeye özen gösteriniz. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?Kulak Ağrısından Kurtaracak Doğal Çözümler
Kulak Ağrısından Kurtaracak Doğal ÇözümlerKulak Akıntısı Nedir ve Neden Olur?
Kabakulak Nedir, Belirtileri Nelerdir?Orta Kulak İltihabı Nedir? Tedavisi
Kulak Çınlaması Neden Olur, Nasıl Geçer?Kulak Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulakta iltihap olduğu nasıl anlaşılır?

Kulak iltihabını anlamak için akıntıya bakmak gerekir. Eğer kişinin ara ara kulağından sarımsı bir sıvı akıyorsa kulak iltihabı olmuş olabilir. Bunun yanı sıra kulak iltihabına ağrı ve kaşıntı eşlik eder.

Kulak iltihabı evde nasıl tedavi edilir?

Kulak iltihabını evde tedavi etmek için bazı bitkiler kullanılabilir. Bu bitkiler sayesinde kulak iltihabını geçirmek mümkündür. Doktor tavsiyesinde kullanılması gerekir. Soğan, sarımsak, elma sirkesi, zencefil, nane yaprağı kulak iltihabına iyi gelen bitkilerdir.

Kulak iltihabı nasıl geçer?

Kulak iltihabını ortadan kaldırmak için genelde antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Nadiren de olsa bazı durumlarda antibiyotik işe yaramayabilir. Antibiyotiğin işe yaramadığı durumlarda kulak zarı çizilerek tedavi edilir.

Kulak iltihabı neden olur?

Kulak iltihabına kulaktaki bir bakteri veya virüs neden olabilir. Aynı şekilde grip, alerji, soğuk algınlığı hastalıklar kulak iltihabı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. İltihap burun kanallarının, boğazın dolmasına ve şişmesine neden olabilir.

Sakız çiğnemek kulak iltihabına iyi gelir mi?

Sakız çiğnemek östaki borusunda rahatlamayı sağlar. İltihap sıvısı akıp boşalır, bu sayede ağrılar azalır, kişinin nefes alması kolaylaşır, boğazındaki şişkinlik iner. Yani sakız çiğneme kulak iltihabına iyi gelir.

Kulak iltihabı nerelere ağrı yapar?

Kulak iltihabı orta kulakta kızarıklıklara, şişmeye ve ağrıya sebep olan bir enfeksiyondur. Kulak zarının arkasında sıvı birikmesi sonucu meydana gelir. Kulaklarda ağrı en önemli belirtidir. Şişlik ve kızarıklık daha sonrasında başlar.

Kulak iltihabı kendiliğinden geçer mi?

Kulak iltihabı bazen kendiliğinden ortadan kalkabilir, bazen de enfeksiyon geçmez ve ciddi sıkıntılara yol açar. Normal şartlar altında kulak iltihabı 1 ile 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Geçmeyen iltihap ise haftalarca sürer.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum