Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için kedilerde ağız ve diş sağlığı hakkında bilmeniz gerekenler...
Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Diş hastalıkları kedilerde oldukça yaygındır. Yapılan araştırmalar, kedilerin yaklaşık yüzde 70'inin 3 yaşına kadar diş hastalıklarından etkilendiğini ve yaşlandıkça olasılığın arttığını göstermektedir. Aşırı tartar ve plak veya diş çürüğü kedilerde ağrılı diş problemlerine neden olabilir. Bu problemler ayrıca, çoğu ölümcül olabilen kalp, karaciğer ve böbreklerde diğer tıbbi durumlara yol açabilir. Kedinizin ağız sağlığını korumaya yardımcı olacak kaliteli kedi maması ve ağız sağlık ürünleri kullanmasına özen gösterin. 

Uzmanlar kedilerin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için düzenli ağız bakımının gerekli olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple kedinizin yılda en az bir kez (genellikle güçlendirici aşılarında) ağız ve diş sağlığının veterineriniz tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Doktorunuzun da önereceği gibi diş fırçalama, diş jeli ve özel kedi mamaları ağızlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Her 10 kediden 7'sinde görülen ağız ve diş hastalıklarının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri...


Kedilerde ağız ve diş hastalık belirtileri

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

İnsanların aksine, kediler acı çektiğinde size söyleyemezler ve genellikle normal şekilde yemeye ve hareket etmeye devam ederler. Diş rahatsızlıkları olan bazı kediler, etkilenen tarafa zarar vermemek için ağzın bir tarafında çiğneyerek yemek yiyebilir veya tamamen çiğnemeyi önlemek için kuru yiyecekleri yutulacaktır. Yatağın altında saklanmak gibi davranışlardaki küçük değişiklikler, bir kedinin diş rahatsızlığından muzdarip olduğunu gösterebilir. Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Ağız kokusu
  • Ağızda pençe
  • Daha az sıklıkta tımar 
  • Dokunulmaya duyarlılık
  • Kırmızı ve iltihaplı diş etleri
  • Açıkta kalan diş kökleri
  • drooling
  • Gevşek dişler

Bu semptomların birçoğu kedilerdeki diğer tıbbi sorunların belirtileri de olabilir, bu nedenle davranışlarda herhangi bir değişiklik fark ederseniz bir veteriner tarafından muayene edilmeleri önemlidir. Bazen bir kedi hiç semptom göstermeyebilir, bu nedenle rutin kontroller erken tanı ve tedavinin anahtarıdır. Çiğneme problemi yaşayan kediler için üretilmiş en iyi yaş kedi mamalarına göz atmak için Konserve Kedi Maması sayfasına göz atmanızı öneririm


Kedilerde en sık görülen diş hastalıkları

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Periodontal hastalık: Kedilerde en yaygın diş problemi , diş eti iltihabı ve periodontitis içeren periodontal hastalıktır . Bu durumlara dişler ve diş etleri arasında plak ve tartar birikmesi neden olur. Bu diş etlerinin enfeksiyonuna ve iltihaplanmasına yol açar ve bazen dişlerin gevşemesine ve düşmesine neden olabilir. Periodontal hastalık kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir veya onları şiddetlendirebilir.

Diş apsesi: Bir kedinin dişi diş hastalığına yakalandığında diş etlerinde apseler oluşabilir. Bunlar, beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşmak için biriktiği irin dolu ceplerdir. Apseler dokunmak için çok acı vericidir ve kedinizin yemesini veya bakımını zorlaştırabilir.

Kedi Kronik Gingivostomatit (FCGS): Bu ağrılı durum, diş etlerini tamamen kaplayan noktaya kadar diş etleri aşırı derecede iltihaplandığında, periodontal hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ülserler dudaklarda ve ağız içinde de oluşabilir. Şu anda, bu durum için en etkili tedavi, tüm dişleri kedinin ağzından çıkarmaktır.

Kedi Odontoclastic erimesi Lezyonlar (FORLs): Bu etkileyen, kedilerde en sık görülen ikinci diş hastalıktır Tüm yetişkin evcil kedilerin üçüncü birinin üzerinde kadar geriye 13 kadar ve kalma inci yüzyıl. Bu lezyonlar küçük kızarıklık alanları veya düzensiz şekilli bir sakız çizgisi gibi görünür, ancak altında dişler yenir. Bazen dişin bir kısmı koparak ağrılı bir kök bırakır.

Kırık dişler: Kediler yaşlandıkça dişleri zayıflar. Yaşlı kediler kırık dişlere, özellikle keskin köpek dişlerine karşı çok hassastır. Kediniz sert bir şeye ısırıp bir dişi bölebilir veya bir kısmının kırılmasına neden olabilir. Kırık bir diş, kan damarları ve sinirler içeren dişin içindeki posayı ortaya çıkarabilir. Bu kedi için çok acı verici olabilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Maloklüzyon: Bazı kedilerde, yanlış şekillendirilmiş dişler veya kemikler maloklüzyona, ağzı kapatamamaya ve düzgün çiğnemeye neden olabilir. Bu normalde yetişkin dişleri doğru bir şekilde büyümeyen kedi yavrularında veya Persler gibi daha düz yüzlü ırklarda bulunur. Bu durum bazen dişlerin diş etlerine veya ağza girmesine neden olarak ağrılı ülserlere neden olur.


Diş hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Veteriner hekiminiz öncelikle periodontal hastalık belirtileri için kedinizin ağzını görsel olarak muayene edecektir. Belirtilirse, bir diş prosedürü önerilebilir. Diş prosedürleri kediler tarafından iyi tolere edilmez ve neredeyse her zaman genel bir anestezi altında gerçekleştirilir.Bu aşamada veteriner hekim, her dişin çevresindeki çatlak derinliğini ölçmek için bir periodontal prob kullanacaktır. Hastalığın derecesini belirlemek için tam ağızlı röntgenler önerilebilir. 


Kedilerde ağız ve diş hastalıkları tedavisi

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Tedavi, sorunun ciddiyetine atanan dereceye bağlıdır. Eğerki kedinizde erken diş eti iltihabına bağlı olarak hafif miktarda plak veya ileri dişeti iltihabına bağlı olarak subgingival plak görülmüşse diş temizleme ve cilalama gerçekleştirilecektir. Fakat kedinizde erken periodontit veya kurulan periodontitis varsa problemeve röntgen sonuçlarına bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine gerek duyulacaktır. Bunlar diş çekimi, periodontal cerrahi, kanal ve kök planyalama olabilir. 

Önerilen İçerik: En İyi Kedi Maması Markaları

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.